Hlavní obsah

Naděje Slavie na Evropu žije, Sparta ji v poháru pustila dál

PRAHA

Kdo před sérií tří fotbalových derby pražských S tvrdil, že v lize vyhraje Sparta a v poháru půjde dál Slavia, nespletl se. V závěrečném dílu trilogie totiž sešívaní využili výhry 1:0 z Edenu, v odvetě čtvrtfinále Ondrášovka Cupu na Letné si vítězství 1:0 zopakovali a v semifinále narazí na Jablonec. Druhou dvojici tvoří Plzeň a Olomouc.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Slavie oslavují proměněný pokutový kop v odvetě čtvtfinále Ondrášovka Cupu proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Byl to úder víc než bleskový. Letenský kapitán Řepka zahrál těsně před hranicí šestnáctky rukou, rozhodčí Adam však po poradě s asistentem Pelikánem usoudil, že k provinění došlo ve vápně a nařídil penaltu. Jaroslav Černý ji jistě proměnil, takže Slavia již v 8. minutě vedla a vzhledem k výsledku prvního zápasu by Sparta musela k postupu do semifinále vstřelit tři góly...

"Podáváme protest proti výkonu rozhodčích, kteří hrubě ovlivnili utkání. Hysterie kolem zákroku Tomáše Řepky na žlutou kartu v pondělním ligovém derby ovlivnila regulérnost celého Ondrášovka Cupu," oznámil hned po zápase stanovisko Sparty její mluvčí Ondřej Kasík.

Část manka mohli domácí smazat hned vzápětí. Hrdina pondělního ligového derby Sionko byl dál při chuti, jeho první střelu však Vaniak chytil a při druhé měl štěstí, že míč branku těsně minul. Slavia se uklidnila a Janda z brejku pořádně protáhl Blažka.

Elán domácích brzy vyprchal, takže z ochozů se neslo skandování „Bojujte za Spartu!“ A když už Zeman předložil lahůdku Kuckovi, byl Vaniak tam, kde být měl, stejně jako čaroval při Zemanově přímém kopu. V nervózním závěru první půle už padaly jen žluté karty.

Slavia ještě před přestávkou ztratila Grajciara, který odstoupil se zhmožděným kotníkem a hned odjel na vyšetření do nenmocnice. To však bylo jediné mínus na cestě červenobílých do semifinále. Sparťan Brabec hlavičkoval vedle, dvakrát neuspěl ani Wilfried. Zlý muž Řepka si znovu koledoval a z kontroverze se Šenkeříkem vyvázl jen se žlutou kartou.

"Nebyl to tak kvalitní zápas jako v pondělí, my si však vážíme předvedeného výkonu i postupu. Zákrok Řepky nekomentuji. Na lavičkách plály emoce a Sparta byla ubrečená jako vždy," rýpl si do rivala František Cipro, kouč Slavie. "Nemíním na to reagovat. Podle mě však bylo víc emocí na jejich straně," odpověděl jeho protějšek Jozef Chovanec. "Chtěli jsme vyhrát a naše nasazení tomu odpovídalo. Jenže na co jsme sáhli, to nám nevyšlo. Proto jsme nedokázali dát gól," dodal kouč Sparty.

"Zároveň podáváme disciplinární komisi podnět na hrubé simulování Zdeňka Šenkeříka, jehož se Tomáš Řepka prokazatelně v obličeji ani nedotkl a dostal za to žlutou kartu," přišel s další novinkou letenský mluvčí Ondřej Kasík.

Druhý poločas už postup Slavie jen umocnil. Její naděje na start v pohárové Evropě tak žije dál. Zajímavé bude sledovat její další trojboj, neboť i s Jabloncem bude hrát dvakrát v poháru a jednou v lize.

Sparta Praha - Slavia Praha 0:1 (0:1)
Branka: 7. z pen. J. Černý. Rozhodčí: Adam - Lhoták, Pelikán. ŽK: Sionko, Kušnír, Řepka - J. Černý, Kopic. Diváci: 10 577. První zápas 0:1, postupuje Slavia.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Kladrubský (74. Krejčí) - Hoheneder (54. Žofčák) - Sionko (54. Lačný), Kucka, Vacek, Zeman - Wilfried. Trenér Jozef Chovanec.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Janda, Ragued, J. Černý, Grajciar (45. Šenkeřík) - M. Černý (83. Koreš), Vlček (90. Ivanovski). Trenér František Cipro.

Reklama

Související témata: