Hlavní obsah

Řepka je v ráži, neumravnila by ho ani Collinova oranžová karta

PRAHA

Zlý muž ve všech pádech. Sparťanský kapitán Tomáš Řepka znovu čeří fotbalovou hladinu v každém utkání, ve kterém nastoupí. Tuto sérii „dodržel“ i ve čtvrteční pohárové odvetě se Slavií. Nejen rukou, po níž se pískala sporná penalta, ale především kontroverzí se Zdeňkem Šenkeříkem, po němž se letenský „Hellboy“ zle ohnal.

Foto: Petr Horník, Právo

Obránce Sparty Tomáš Řepka (uprostřed) pacifikuje naráz slávisty Stanislava Vlčka (vlevo) a Zdeňka Šenkeříka v odvetě čtvtfinále Ondrášovka Cupu.

Článek
Fotogalerie

Šest žlutých karet již v tomto ročníku Gambrinus ligy nasbíral Tomáš Řepka. Kapitán Sparty musí být rád, že k nim ještě nepřibyla žádná červená. Pokud ho však vlastní klub neumravní, je jen otázkou času, kdy „Řepa“ vyloučen bude a jeho tým pak třeba zase přijde o mistrovský titul...

Třiadvacáté kolo, Plzeň - Sparta. Řepka si vykoledoval žlutou za svoje tradiční protesty. S jednou kartou na triku si pak klidně troufne zakopnout balon. Kdyby dostal i červenou, nemohl by se divit.

Čtyřiadvacáté kolo, Sparta - Slavia. Hned ve 4. minutě Řepka zezadu skolil unikajícího Kyselu. Sudí Franěk přešel jeho kriminální faul bez jakékoliv karty, což byl nejpodstatnější z důvodů, proč pak rozhodčí dostal stop na pět zápasů. Žlutou kartu udělil Řepkovi až později za mnohem mírnější zákrok na Šenkeříka.

„Nejhorší na tom bylo, že stál přímo u toho souboje a Řepku okamžitě nepotrestal. Na žlutou to byl faul určitě. Ale červenou mohl udělit a také nemusel. Podle mě to bylo na oranžovou kartu, kterou pro fauly na pomezí napomenutí a vyloučení prosazuje Collina. Záleží na každém sudím, co si vybere. Obhájitelné je obojí,“ řekl šéf komise rozhodčích Luděk Macela v rozboru pro deník Sport.

Hysterie ovlivnila pohár, tvrdí Sparta

Odveta čtvrtfinále Ondrášovka Cupu, Sparta - Slavia. Řepka již v 7. minutě zahrál těsně před vápnem rukou, za což rozhodčí Adam po poradě s pomezním Pelikánem nařídil penaltu, z níž dali hosté jediný gól zápasu. Ve druhém poločase se pak Řepka ohnal rukou po Šenkeříkovi, který se chytil za obličej a zůstal ležet. Adam ukázal Řepkovi žlutou.

„Podáváme protest proti výkonu rozhodčích, kteří hrubě ovlivnili utkání. Hysterie kolem zákroku Tomáše Řepky na žlutou kartu v pondělním ligovém derby ovlivnila regulérnost celého Ondrášovka Cupu,“ oznámil hned po zápase stanovisko Sparty její mluvčí Ondřej Kasík.

„Zároveň podáváme disciplinární komisi podnět na hrubé simulování Zdeňka Šenkeříka, jehož se Tomáš Řepka prokazatelně v obličeji ani nedotkl a dostal za to žlutou kartu,“ dodal Kasík.

Televizní záznam sice ukázal, že Šenkeřík opravdu pád přifilmoval, Řepka se však po něm rukou ohnal a někam do ramene trefil, takže příčinu k potrestání zavdal.

Usměrněte ho, dokud je čas, radí Macela

„Ke čtvrtečnímu derby se zatím nechci vyjadřovat, budeme se jím zabývat příští čtvrtek. Rozhodčího Adama jsme však pro jistotu stáhli ze sobotního zápasu Plzně s Jabloncem, nebudeme ho teď raději v televizi ukazovat,“ řekl Macela v pátek odpoledne Právu.

Letenský brousek nazývá své zkraty „blikanci“. V posledních dnech jich předvedl až moc a měl by dát zpátečku, dokud je čas. Před dvěma lety hodil brněnskému Bestovi míč do obličeje, dostal stop pro zbytek ligy a Sparta ještě stačila ztratit již téměř jistý titul.

„Neřekl bych, že se rozhodčí Řepky bojí. Už dvakrát byl vyloučený. Teď by ho měl usměrnit trenér, nebo nebude dlouho trvat a mohlo by ho potkat vyloučení zase,“ vzkázal Macela na Letnou.

Reklama

Související témata: