Hlavní obsah

V Ondrášovka Cupu začne boj o finále

Domácí fotbalová pohárová soutěž Ondrášovka Cup vstoupí ve středu do semifinálové fáze. Úvodní zápasy Jablonec - Slavia a Plzeň - Olomouc sice ještě definitivně nerozhodnou o dvou postupujících, ale hodně naznačí před odvetnými duely, které se odehrají za týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalisté Slavie oslavují proměněný pokutový kop v odvetě čtvtfinále Ondrášovka Cupu proti Spartě.

Článek

Plzeň i Olomouc jsou aktuálně ve velmi dobré formě, a tak jejich semifinálový duel nemá vyloženého favorita, přestože výsledky Hanáků z poslední doby jsou výraznější. Pro oba týmy je ale pohárová soutěž poslední možností, jak se probít do Evropy.

"Pohár je odlišný, a já proto věřím, že se k nám přikloní štěstí, které v lize moc nemáme," prohlásil plzeňský trenér Pavel Vrba. Za zásadní považuje vítězství v domácím zápase bez inkasovaného gólu. Kouč nasadí podobnou sestavu jako naposledy v lize proti Jablonci (1:1), od soupeře čeká změny. "Olomoučtí se na rozdíl od nás už šetřili v posledním ligovém zápase. Věřím, že sil máme dost," uvedl Vrba.

V posledních šesti vzájemných ligových soubojích vždy vyhrál domácí celek, ale Olomouc by pravidlo z dlouhodobé domácí soutěže ráda ukončila. Před devíti dny ve vzájemném ligovém duelu se snažili Hanáci zmást soupeře sestavou i rozestavením a vyhráli 1:0, a tím soupeři zatarasili jednu z možných cest do evropských pohárů.

Třikrát po sobě se nevyhrává

"Trenér Vrba mi tehdy řekl, že třikrát po sobě se nad jedním celkem nevyhrává, takže by mi stačila remíza v Plzni a doma v odvetě vítězství," hecoval na dálku kolegu trenér Zdeněk Psotka, podle kterého olomoucký tým výhrou získal sebevědomí. "Věřím, že si v Plzni vytvoříme dobrou půdu pro odvetu," dodal Psotka.

Jablonec nedokázal porazit Slavii už tři roky a pokud chce odjet k odvetě s nadějí, potřeboval by tradici porušit. Na rozdíl od dalších semifinalistů ale bojuje o evropské poháry také ještě v lize. "Nemáme problém s tím, že bychom byli rozpolcení a přemýšleli, která soutěž má přednost. Naopak si užíváme to, že jsme v obou pořád ve hře o nejvyšší místa," odmítl jablonecký kouč František Komňacký, že by Severočeši v náročném finiši sezony mohli klást na jednu ze soutěží větší váhu.

Trenér věří v lepší představení svého týmu než v sobotním ligovém duelu v Plzni, kde zelenobílí přestáli řadu šancí domácích a se štěstím remizovali. "Musíme si ukázat, kde byla chyba. A věříme, že díky tomuto poučení půjdeme do utkání se Slavií silnější. Dobře víme, jak důležitý zápas nás čeká, výsledek může být určující i pro odvetu," uvedl Komňacký.

Trenér Slavie František Cipro má značné starosti s poskládáním sestavy. Může sice znovu počítat s Krajčíkem, ale určitě mimo hru zůstanou vedle dlouhodobých marodů i Grajciar a Vlček. "Jablonec hraje v pohodě, a i když třeba dostane branku, tak se z toho dokáže zvednout a zápas obrátit. Do velké formy se dostal Lafata, ale dávat góly umějí i jiní," upozornil Cipro, který souhlasí s tím, že pohár má jiná pravidla. "Matematika je jasná, dát v Jablonci branku by bylo nadějné," shrnul plány.

Program Ondrášovka Cupu - semifinále, 1. zápasy:
17:00 Jablonec - Slavia Praha (ČT4; rozhodčí: Drábek - Chytil, Jiřík),
18:30 Plzeň - Olomouc (R. Hrubeš - Večeřa, Ubias).
Předpokládané sestavy:
Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Eliáš, Loučka, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Kysela, Ragued, J. Černý, Janda - Šenkeřík, M. Černý.
Absence: nikdo - Hloušek, Vomáčka, Kaufman, Naumov, Vlček, Grajciar (všichni zranění).
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Rezek - Bakoš, Střihavka.
Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Machalický - Rossi, Kaščák - Hubník, Ordoš, Petr - Šultes.
Absence: nikdo - nikdo.

Reklama

Související témata: