Hlavní obsah

Jablonec porazil v semifinále poháru Slavii, Olomouc remizovala v Plzni

V úvodním utkání semifinále Ondrášovka Cupu mezi Jabloncem a Slavií slavili výhru Severočeši, když zvítězili po úspěšné exekuci pokutového kopu Markem Jarolímem v samém závěru zápasu. Do odvety, která se v Edenu hraje za týden, si Jablonečtí vezou cennou výhru 1:0. Ve druhém semifinálovém duelu uhráli v Plzni fotbalisté Olomouce remízu 2:2, kterou zařídil také z pokutového kopu Janotka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slavisté (zleva) Petr Trapp, brankář Martin Vaniak a David Hubáček diskutují po prohraném utkání semifinále Ondrášovka Cupu v Jablonci.

Článek

Zatímco fotbalisté Jablonce věděli, že pokud neuspějí v semifinále domácího poháru proti Slavii, vede pro ně možná cesta do Evropy ještě přes českou nejvyšší soutěž. U sešívaných tomu tak už ale není. Zpackanou sezónu mohou svěřenci kouče Františka Cipra částečně napravit právě už jenom úspěchem v Ondrášovka Cupu. Na severu Čech to však slávisté vůbec jednoduché neměli.

Jablonečtí byli svému soupeři více než vyrovnaným soupeřem. Vysoké tempo hry bylo k vidění v obou poločasech, navíc se diváci dočkali i zajímavých momentů před oběma brankami. Už v první pětačtyřicetiminutovce mohli otevřít skóre na straně domácích útočníci Pekhart a Lafata, na druhé straně o sobě dal nebezpečnou střelou vědět Ragued. Oba týmy šly však do kabin za bezbrankového stavu, jelikož se na konci první půle ve svých příležitostech neprosadili jablonecký Loučka s Lafetou, ani slávista Janda.

I ve druhém poločase si více gólových příležitostí vypracovali Severočeši. Dvakrát dokonce nastřelili tyč Vaniakovy branky. Ačkoliv v závěru zápasu na jablonecké Střelnici už na trávníku takový náboj patrný nebyl, přesto se ještě obě mužstva pokoušela získat vítězství na svoji stranu. V poslední minutě dokonce sudí Drábek odpískal penaltu ve prospěch domácích, když ve vlastním vápně fauloval Krajčík Lafatu. Krajčík za svůj zákrok viděl červenou kartu a pokutový kop pak proměnil Jarolím.

Olomouc veze z Plzně nadějnou remízu

Olomoučtí fotbalisté uhráli v prvním semifinálovém utkání Ondrášovka Cupu v Plzni remízu 2:2 a vezou nadějný výsledek pro odvetu, která se bude hrát na Hané za týden. Domácí dvakrát vedli, ale vedení nedokázali nikdy dlouho udržet, navíc přišli o vyloučeného obránce Bystroně.

Plzeňští slibovali, že si budou chtít vybudovat v domácím duelu dostatečně velký náskok pro odvetu, a tak začali odvážně. Domácí hru režíroval především špílmachr Horváth - pokoušel se střílet, centry vybízel spoluhráče k zakončení, ale uspěl až po půlhodině hry. Nejdříve Lovásik dokázal nadvakrát zkrotit jeho standardku, ale ve 29. minutě se už olomoucký gólman natahoval marně: Horváth si narazil míč s Rezkem a přesně zakončil.

Západočeši se však nechali slibným vedením ukolébat a takřka v zápětí inkasovali. Ve 31. minutě se dostal k odraženému míči uvnitř šestnáctky Ordoš a prokázal střelecké vlohy důležitým gólem, který může mít v pohárové matematice dvojnásobný význam.

Plzeňský Daniel Kolář (v červeném) operuje s míčem před olomouckým gólmanem Tomášem Lovásikem a obráncem Pavlem Dreksou v úvodním utkání semifinále Ondrášovka Cupu.foto: ČTK/Petr Eret

Nezměnilo na tom nic, že Plzeňští v přestřelce ze závěru poločasu znovu strhli vedení na svou stranu, protože po dalších sedmi minutách se Kolář ocitl první u míče, který vyrazil brankář Lovásik, a skóroval.

Hostům však vyhovoval otevřený způsob zápasu a nedlouho po přestávce se jim znovu podařilo vyrovnat z Janotkovy penalty, které předcházel v 65. minutě Bystroňův faul na pronikajícího Hubníka. Vedle vyrovnání domácí navíc o faulujícího stopera přišli, protože byl za svůj zákrok vyloučen bez předchozího napomenutí.

Domácí zůstali aktivní i v deseti ahosté využívali každé možnosti k zaútočení, ale především k radosti hostů se na výsledku již nic nezměnilo. Za týden Hanákům bude k postupu stačit i bezbranková remíza.

Ondrášovka Cup, semifinále - 1. zápasy
FK Jablonec – SK Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 90. Jarolím z pen. ŽK: Krejčí - Trapp, M. Černý, Ivanovski. ČK: Krajčík. Rozhodčí: Drábek, Chytil, Jiřík. Diváci: 2485.
Jablonec: Špit – Zábojník, Huber, Drsek, Krejčí – Haurdič (53. Michálek), Eliáš (80. Jarolím), Loučka, Kovařík – Pekhart (63. Vošahlík), Lafata.
Slavia: Vaniak – Krajčík, Trapp, Kopis (32. Lafrance), Hubáček – Kysela, Ragued, Janda, J.Černý (78. Trubilla)– M. Černý, Ivanovski (87. Šenkeřík).
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 2:2 (2:1)
Branky: 29. Horváth, 38. Kolář - 31. Ordoš, 66. Janotka z pen. Rozhodčí: R. Hrubeš - Večeřa, Ubias. ŽK: Onofrej, Hořava, Lovásik, Škerle (všichni Olomouc). ČK: 65. Bystroň (Plzeň). Diváci: 2063.
Plzeň: Daněk - Rajtoral, Jakub Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář (69. Hájovský) - Střihavka (81. Jiráček), Rezek. Trenér: Vrba.
Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Machalický (57. Onofrej) - Bajer, Rossi, Hubník, Jan Navrátil (72. Šultes) - Kaščák (84. Hořava), Ordoš. Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata: