Hlavní obsah

Překvapení v Sokolově. Druholigový tým vyprovodil z poháru mistrovskou Spartu

Cesta fotbalistů pražské Sparty domácí pohárovou soutěží Ondrášovka Cupem skončila nečekaně už ve třetím kole. Český mistr pouze remizoval v Sokolově 1:1 a pak proti druholigovému soupeři nezvládl penaltový rozstřel, který prohrál 1:4. Zatímco domácí byli v závěrečné loterii stoprocentní, hostující Brabec s Pamičem góly nedali. V osmifinále hraném na dvě utkání se Západočeši střetnou s Mladou Boleslaví.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Sparťan Tomáš Řepka (vlevo) a Aleš Hanzlík ze Sokolova.

Článek

Sparta nastoupila oslabena o řadu hráčů, kteří plní reprezentační povinnosti. Mimo tým jsou Kadlec, Wilfried i Kucka, volno dostal Sionko. Mezi náhradníky se však poprvé po zranění objevil další potenciální reprezentant Kušnír.

Domácí před skvělou kulisou bezmála 6000 diváků začali lépe a už v deváté minutě dal Duchnič vedoucí gól. Sokolovské vedení ale netrvalo dlouho, o pět minut později Vachoušek z penalty po faulu na Kweukeho vyrovnal. I nadále se však hrál vyrovnaný fotbal, domácí před favoritem neměli žádný respekt.

V závěru sparťané sice měli několik šancí, ale Matějovský trefil jen břevno, a tak zápas dospěl do penaltového rozstřelu. V něm favorit totálně selhal; zatímco domácí svěřenci Radoslava Látala, od jehož nedávného příchodu ještě neprohráli, proměňovali jeden pokus za druhým, Brabec s Pamičem se neprosadili. Jako poslední se na sparťanské straně dostal k penaltě Vacek, který snížil na 1:3, Kaplan ale ve čtvrté sérii překvapení dokonal.

Sokolovští hráči se radují s fanoušky z výhry nad Spartou.foto: ČTK/Jan Sokol

Vedení zřejmě vyvodí důsledky

Trenér Sparty Jozef Chovanec prohlásil, že jeho svěřenci nesplnili jeden z hlavních úkolů sezóny, kterým byla co nejdelší cesta domácím pohárem. "Soupeř byl v prvním poločase agresívnější, my jsme nezachytili jeho nástup, náš pohyb nebyl dostatečný. Přitom se dalo očekávat, že nám soupeř nedá nic zadarmo, tyto zápasy už takové bývají," řekl kouč.

Chovanec dal v Sokolově důvěru i hráčům širšího kádru, na druholigový tým to ale bylo málo. "Prezentovali se tak, jak se prezentovali. Za porážku jsme ale zodpovědní my všichni. Před našimi fanoušky i před klubovým vedením, které patrně z dnešního neúspěchu vyvodí určité důsledky," předpověděl trenér Letenských.

Spokojenější byl Chovanec s výkonem svého týmu ve druhé půli, převaha Pražanů ale nevedla ke vstřelení branky. "Sokolov jsme do ničeho nepustili, ale zase jsme vyhořeli v koncovce. Náš důraz v šestnáctce soupeře nebyl ideální a pak přišly penalty, v nichž se role favorita stírá," povzdychl si před cestou do Prahy.

Hráli bez stresu, slaví postup 

Domácí kouč Látal, Chovancův bývalý reprezentační svěřenec, si užívá úspěšný začátek angažmá, ve kterém od poloviny září ve druhé lize třikrát vyhrál a jednou remizoval, nyní k tomu získal i skalp nejbohatšího českého klubu. Přesto po utkání nepropadal euforii.

"Tyto zápasy si bývají podobné v tom, že hráče z nižší soutěže není třeba motivovat. Hodně nám pomohl rychlý gól a i o přestávce jsem hráče nabádal, ať si především užívají atmosféru zápasu. Poslechli mě doslova, hráli bez stresu a odměnou jim je postup," řekl sokolovský trenér.

3. kolo fotbalového Ondrášovka Cupu
Baník Sokolov - Sparta Praha 1:1 (1:1), na pen. 4:1
Branky: 9. Duchnič - 14. Vachoušek z pen. Penalty proměnili: Podrazký, Hanzlík, Šilhan, Kaplan - Vacek. Penalty neproměnili: nikdo - Brabec, Pamič. Rozhodčí: K. Hrubeš - Teuber, Štěrba. Diváci: 5839.
Sestava Sparty: Zítka - Adiaba, Řepka, Brabec, Pamič - Vacek, Vachoušek (58. Třešňák), Matějovský - Zeman (66. Jeslínek), Kweuke (89. Lačný), Podaný. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: