Hlavní obsah

Eden jako ve válce. Rozvášněný dav fanoušků přerušil pohár a šel po vedení Slavie

PRAHA

Tak to tady ještě nebylo. První utkání semifinále Ondrášovka Cupu mezi Slavií a Olomoucí bylo po nerozhodném poločase 1:1 ukončeno kvůli výtržnostem domácích fanoušků. Po avizovanému protestu začal zápas o 24 minut později. O přestávce se však Eden změnil v peklo, rozvášněný dav se sápal do VIP prostor. Policie nakonec pomocí dělbuchů a psů diváky ze hřiště vytlačila, to už však delegát Jaromír Sova zápas předčasně ukončil.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté pacifikují jednoho z fanoušků Slavie při protestech v Edenu

Článek
Fotogalerie

Fanoušci Slavie podle plánu napochodovali pět minut před plánovaným začátkem zápasu na hřiště a ve středovém kruhu rozvinuli transparent „Vedení, čekáme...“

Pět minut po plánovaném začátku přišli na hřiště kapitán mužstva Karol Kisel, brankář Martin Vaniak a útočník Stanislav Vlček. Začalo se debatovat, zda bude protest pokračovat, nebo jestli diváci umožní zápas sehrát.

Kapitán fotbalistů Slavie Karol Kisel (vpravo) a zástupce fanoušků při protestu v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Mixa slíbil za pohár pět milionů

„Prosím vás za hráče, chcóme hrát, ať zkusíme aspoň pohár pro Slavii vyhrát. Dnes za námi přišli zástupci Natlandu a jako projev dobré vůle splatili část dluhů. Stoprocentně vám ale nemohu slíbit nic,“ řekl Kisel tváří v tvář rozhořčeným fanouškům.

Velké haló vzbudil činovník Josef Mixa, který se chopil mikrofónu. „Když kluci vyhrají pohár, dám jim ze svého pět miliónů korun!“ prohlásil místopředseda občanského sdružení SK Slavia Praha. „Pan Mixa je dlouholetý sponzor Slavie, s vedením klubu nemá nic společného. Klub zachraňoval již v 60. letech,“ vysvětlil tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

Fanoušci fotbalistů Slavie při protestu v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Po delším dohadování nakonec fanoušci na Kiselovo přání přistoupili a přesně s uplynutím dvacetiminutové čekací doby přivedli rozhodčí obě mužstva na trávník. Se zpožděním 24 minut bylo utkání zahájeno.

Peklo přišlo o přestávce

Nejhorší peklo však přišlo až po prvním poločase, který skončil 1:1. Na plochu vkročil generální ředitel Slavie Miroslav Platil, aby příznivcům zvěstoval, že k záchraně klubu je nakročeno. Jenže dav už nechtěl nic slyšet, vtrhnul do tunelu ke kabinám a začal demolovat lavičky a přilehlé prostory. Když se chtěl vrhnout i do vipky, končila legrace.

Policisté dohlíží na fanoušky Slavie při protestech v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Po dvacáté hodině vtrhla na plochu policie se psy a s pomocí dělbuchů začala rozvášněné diváky vytlačovat zpátky do hlediště. To však na záchranu utkání nestačilo. Hlasatel oznámil, že delegát zápas ukončil a vyzval diváky, aby opustili stadión. Někteří diváci však na tribunách setrvávali dál, takže napjatá situace pokračovala a až po půl deváté nastal klid.

"Toto je hodně nešťastná událost, která ničemu nepomůže. Při všech jednáních s představiteli Slavie jsme upozorňovali na to, že je potřeba jednat a jednat co nejrychleji," glosoval incident v Edenu první muž českého fotbalu Ivan Hašek, který je momentálně v zahraničí.

Vedení fotbalového svazu zaujme k událostem v Edenu stanovisko během pátečního dopoledne.

Hráči zůstali zamčení v kabině

S hráči nebylo možné po utkání promluvit. "Z bezpečnostních důvodů zůstávají v kabině. Jsou samozřejmě zklamaní. Čtyři měsíce neviděli výplaty a na jaře dokázali vlastně zázrak. Chtěli vyhrát pohár, ale nedostali šanci. Prohráli 0:3," líčil tiskový mluvčí Zlámal. Jinak než kontumací totiž zápas skončit nemůže a Olomouc může pomalu slavit postup do finále.

Fanoušci Slavie se řítí do útrob stadionu v Edenufoto: Právo/Petr Horník

"Neustále jsme se snažili o komunikaci s fanoušky. Organizátoři protestu nám slíbili, že když k nim někdo z vedení promluví, tak hřiště zase vyklidí. Nestalo se... Pan Platil jaro pro Slavii neskutečně zachránil, tohle si rozhodně nezasloužil," kroutil Zlámal nechápavě hlavou.

"Od fanoušků je to podraz. Zničili deset měsíců práce," hlesl Platil.

Slavia Praha - Sigma Olomouc 1:1 (1:1) - nedohráno
Branky: 35. z penalty Kisel - 32. Hořava. Rozhodčí: Královec - Lhoták, Dobrovolný. ŽK: Vepřek (Olomouc). Diváci: 4655.
Slavia: Zlámal - Dostál, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Janda, L. Jarolím, Kisel, Koreš - Pospěch, M. Černý. Trenér Michal Petrouš.
Olomouc: Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Rossi - Navrátil, Bajer, Hořava, Petr - Doležal. Trenér Zdeněk Psotka.

Reklama

Související témata: