Hlavní obsah

Ředitel Slavie Platil: Akce fanoušků byla brutální, čekali na vyvolání masakru

PRAHA

Na rozdíl od tajemných vlastníků se neskrývá. Stojí v první linii a snaží se jednat. Přesto ho protestující dav málem zlynčoval... Ředitel fotbalové Slavie Miroslav Platil prožil ve čtvrtek večer obrovské zklamání. Protest fanoušků proti tristní situaci jejich klubu ztratil při pohárovém duelu s Olomoucí veškerá pravidla a přerostl ve válku v Edenu. Zápas byl za stavu 1:1 předčasně ukončen a Slavii čeká kontumace...

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Slavie Miroslav Platil (vpravo) vystoupil mezi fanoušky, ti se ho pokusili napadnout

Článek

Hned dvě pohromy stihly ve čtvrtek večer Slavii. Fotbalový svaz jí neudělil licenci pro příští ročník a nedohraný zápas s Olomoucí se zařadil k největším skandálům na české scéně.

„Od fanoušků to je brutální čin. Absolutní neúcta k práci lidí, co současnou situaci nezavinili. A absolutní neúcta k hráčům, kteří mohli bojovat o senzační úspěch,“ řekl zdrcený ředitel klubu Miroslav Platil bezprostředně po ukončení zápasu pro ČTK.

„Je to pro mě obrovské zklamání. Poslední týden jsem ve dne v noci pracoval na tom, abychom splnili podmínky pro udělení licence a Slavii zachránili po existenční stránce. Abychom nezmizeli z mapy fotbalového světa. A ti, jak si říkají nejvěrnější, nám takhle podrazí nohy,“ kroutil hlavou Platil.

Fanoušci Slavie se řítí do útrob stadionu v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Znesvěcení jména Slavie a obrovská hanba. Zmarnění roční práce. To všechno se honilo řediteli hlavou.

„Za hráče mě to opravdu mrzí. Byl to odepisovaný tým, přitom hraje na jaře krásný fotbal. Kluci měli snahu o evropské poháry, což by vzhledem k našim problémům byla senzace. Nemohli si to ovšem vybojovat. Za to, že tady celé jaro hrají zadarmo...“

Po prvním poločase přišel na plochu mezi protestující fanoušky a snažil se jim sdělit, že díky jednání se společností Natland Group se věci pohnuly vpřed. Rozvášněný dav ho však polil pivem, a když se dal Platil na ústup, snažili se výtržníci vtrhnout do útrob tribuny za ním...

Sešel mezi fanoušky, dav ale neuklidnil

„Když jsem viděl, jak se to rozpohybovalo a jak se dav nechá strhnout... Viděl jsem tam spoustu opilých lidí. Ale také jsem viděl, že argumenty nemá cenu něco řešit a ještě něco navíc eskalovat. Tak jsem se otočil a šel pryč,“ líčil horkou chvilku Platil.

Policisté dohlíží na fanoušky Slavie při protestech v Edenufoto: Právo/Petr Horník

Naivně si myslel, že když fanouškům ukáže, že se nemá čeho bát a sejde mezi ně, tak se dav uklidní. „Ale o to jim nešlo. Čekali na záminku, vyvolání masakru, vybití emocí. Asi to je norma jejich chování. Tak ‚pomohli‘ Slavii.“

Fanoušci žádali, ať jim někdo z vedení konečně řekne pravdu. Vlastníci klubu se skrývají, ani nastrčený majitel Franc veřejně nevystupuje. Do první linie tak musel znovu jen Platil.

„Jsou to naši fanoušci, chápal jsem to jako svoji povinnost jim vyhovět a odpovědět jim, i když tam nebyl prostor k diskusi. Zjevně potřebovali jen předhodit nějakou figuru, se kterou se vyrovnají... Bylo asi jedno, kdo tam přijde. Přitom s mojí érou jsou spojené spíš věci, které se dají chápat pozitivně,“ je ředitel přesvědčený.

Fandové se ho pokusili napadnout, a tak není divu, že Platil v příštích dnech zváží své setrvání v čele klubu.

Reklama

Související témata: