Hlavní obsah

Ze Strahova obvinili Slavii: Zápas jste nezvládli, i když jste tvrdili pravý opak

PRAHA

Strahovská generalita má jasno – Slavia pohárovou konfrontaci s Olomoucí pořadatelsky nezvládla a proto došlo ve čtvrtečním podvečeru v Edenu k incidentu, který nemá v historii českého fotbalu obdoby. „Přitom ještě při polední schůzce nás klub ubezpečil, že má k dispozici dostatečnou pořadatelskou službu a utkání zvládne,“ potvrdil bezpečnostní manažer fotbalového svazu Martin Synecký, že vážné obavy z výtržností fanoušků, jež nakonec přerostly v otevřené násilí a málem i defenestraci, panovaly dávno před semifinále.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté dohlíží na fanoušky Slavie při protestech v Edenu

Článek
Fotogalerie

Slavii se ovšem, situace vymkla z rukou. Fanoušci na hrací ploše před zápasem i během přestávky, explodující dělbuchy a světlice, vytrhané sedačky, rozbité sklo ve VIP lóžích.

Fotbalová válka, jakou zažívá snad Jižní Amerika, ale s níž se tuzemský fotbal setkal poprvé. Nakonec až policejní těžkooděnci vytlačili radikální fanoušky z prostoru stadionu a zabránili eskalaci dalšího násilí.

Policisté pacifikují jednoho z fanoušků Slavie při protestech v Edenufoto: Právo/Petr Horník

„Bohužel, v konečném důsledku se všechno nejvíc dotkne hráčů Slavie, kteří dělali maximum, aby se situace zklidnila,“ netají rozčarování z dění v Edenu první muž českého fotbalu Ivan Hašek.

Ujišťovali, že zápas zvládnou

„Přitom nás ještě v poledne na schůzce, které byl přítomen delegát utkání Jaromír Sova, zástupci klubu i policie pořadatel ujišťoval, že zápas zvládne,“ potvrdil bezpečnostním manažer fotbalového svazu Martin Synecký, že si Slavia vůbec nepřipouštěla, že se incident vyhrotil do obdobných rozměrů a že by své fanoušky nezvládla.

Slavia se pochopitelně brání. "Udělali jsme maximum, snažili jsme zajistit všechny svazové bezpečnostní standardy," tvrdí její mluvčí Ondřej Zlámal. "Akci v poločase fanoušci neavizovali a bohužel se to nepodařilo uhlídat. Situace byla vyhrocená takovým způsobem, že ji nešlo zastavit."

Kontumace, zavřené hřiště, pokuta

Teď přijdou tresty. Šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas, který v Edenu nedohrané semifinále osobně sledoval, si vzal čas do pondělí, i když o verdiktu už má jasno nyní. Disciplinární komise pak zasedne normálně ve čtvrtek, ale ještě před semifinálovou odvetou na Hané ortel rovněž vynese.

Dopředu se však dá předjímat –  pokuta v řádu statisíců, kontumace zápasu, uzavření hřiště na dva až tři zápasy. Dost možná, že si Slavie na jaře už v Edenu vůbec nezahraje a ani avizované loučení s Martianem Vaniakem se tam konat nebude.

Šéf fotbalového svazu Ivan Hašek.foto: Právo/Jan Handrejch

„Smutné o to víc, že při všech jednáních s představiteli Slavie jsme upozorňovali na to, že je potřeba jednat a jednat co nejrychleji," připomněl předseda ČMFS Ivan Hašek, že incidentu v Edenu nemuselo vůbec dojít a připojil, že vedení fotbalového svazu je připraveno iniciovat zavedení přísnějších zákon namířených proti výtržníkům, aby se napříště rozmysleli, než vstoupí na fotbalovou plochu.

Ondrášovka z fotbalu neodejde

Z incidentu v Edenu je krajně rozmrzelý i sponzor tuzemského poháru, přesto neuvažuje, že by z fotbalu odešel a soutěž přestal sponzorovat. „Věřím, že šlo o ojedinělou záležitost, přesto se jí budeme zabývat, neboť poškodila dvouletou práci mnoha lidí na tomto projektu.  Přesto věřím, že by naše spolupráce mohla pokračovat,“ naznačil předseda představenstva společnosti Ondrášovka Milan Musil, že jeho firma bude domácí pohár podporovat dál.

„Vítáme stanovisko našeho partnera a jeho uvážlivý přístup,“ oddechl si šéf společnosti STES David Dušek.

Reklama

Související témata: