Hlavní obsah

Je to bezmoc, hořekuje gólman Vaniak, ale slávistické fandy zrádci nenazývá

PRAHA

Brankář fotbalistů Slavie Martin Vaniak cítí po nedohraném pohárovém duelu s Olomoucí, který v poločase ukončily násilné protesty domácích fanoušků proti vedení zadluženého klubu, velkou bezmoc. Nikdy by ho nenapadlo, že situace zajde až takhle daleko a dojde pomalu k lynčování. Slávistické příznivce ovšem označením zrádci nenazývá.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Nešťastný gólman Slavie Martin Vaniak.

Článek

"Momentálně cítím bezmoc. To, co se stalo, je vyvrcholením něčeho, nějaké věci, která se stala ještě předtím, než jsem přišel do Slavie. Nejhorší je, že teď nevíme, co bude dál," řekl Vaniak ke čtvrtečním událostem v Edenu, kde se fanoušci nejprve před výkopem a poté v poločasové přestávce odebrali na hřišti a žádali po vedení informace o nejasné budoucnosti zadluženého klubu. Po krátkém proslovu generální ředitele Miroslava Platila se v pauze situace vyhrotila a po násilnostech příznivců se utkání nedohrálo.

Nečekal, že to dojde tak daleko

Vaniaka by ani ve snu nenapadlo, že současné ekonomické problémy Slavie a nejasná akcionářská struktura v klubu vyhrotí situaci až takovým způsobem jako ve čtvrtek. "Abych řekl pravdu, že to zajde až takhle daleko, jsem vůbec nečekal. Byl jsem v tomhle optimista a nenapadlo by mě, že dojde pomalu až k lynčování lidí," pokračoval Vaniak.

Běsnící slávistické fanoušky se pokusil krátce po Platilově vystoupení uklidnit, ale odvrátit ukončení duelu se mu už nepodařilo. "Před tím druhým poločasem za mnou přišel šéf té pořadatelské služby, abych se pokusil fanoušky uklidit, že jinak bude do pěti minut ukončený zápas. Chtěl jsem něco udělat, i když moc jsem tomu nevěřil. Násilí těžko zastavíte. Aspoň jsem to zkusil," popsal Vaniak dramatické momenty v poločasové pauze.

"Strach z lynče jsem neměl"

Strach prý neměl. "Nám hráčům by ti fanoušci nic neudělali. My jsme na jaře udělali vše, co jsme mohli. Čtyři měsíce jsme hráli bez výplat, zachránili jsme ligu, takže kabina táhla za jeden provaz. Strach jsem neměl," podotkl Vaniak.

V kabině prý hráči zpočátku pořádně netušili, co se děje. "Věděli jsme o té iniciativě na začátku. To, co se stalo o poločase, nikdo nečekal. Chtěli jsme, aby se to rychle uklidilo a zpočátku nikdo moc nepřemýšlel o tom, co se vlastně událo. Každý se pak ptal, kdy může odejít, protože byl třeba problém se dostat k autu," líčil Vaniak.

Většinu fandů to prý už mrzí

Za podraz od fanoušků, jak akci nazval Platil, ovšem čtvrteční incident neoznačil. "To jsou silná slova. Byli tam lidi, kteří určitě nešli na hřiště s tím, že se chtějí poprat. Jenže ta davová psychóza vás potom strhne. Spousta z nich o tom určitě doma nebo druhý den přemýšlela a vlastně si uvědomila, co se stalo. Určitě to spoustu z nich mrzí," mínil Vaniak.

Mrzí ho, že fanoušci v podstatě znemožnili Slavii bojovat o pohárové finále, protože utkání bude téměř jistě kontumováno v poměru 3:0 pro Hanáky. "Fanoušci nám tím nepomohli, Slavia mohla hrát o ten pohár. Když už, tak mohli udělat protest až po zápase a projevit nespokojenost nějakou nenásilnou formou," řekl čtyřicetiletý gólmanský veterán.

S tím, že by Slavia za týden mohla v Olomouci dohnat předpokládanou ztrátu, nepočítá. "Nebudeme si nic nelhávat, přece jen Olomouc je silná a v naší situaci teď řešíme úplně jiné problémy. To, co se událo, máme v hlavách," uvedl Vaniak, podle kterého se čtvrteční události na slávistech patrně podepíšou ve všech zbývajících duelech této sezóny. V pátek dostali hráči volno a od soboty se budou chystat na nedělní ligové utkání v Českých Budějovicích.

"Myslím, že skončíme ve třetí lize" 

Vaniak už příliš nevěří, že se Slavii podaří dodatečně získat licenci pro příští ročník profesionálních soutěží, kterou jí ve čtvrtek neudělila licenční komise. "Moc šancí tomu nedávám. Spíš si naopak myslím, že to bude sestup do třetí ligy. Musí se uspokojit věřitelé a nevím, jestli se to dá vše za tak krátkou dobu stihnout," uvedl Vaniak, jenž potvrdil, že kabina ve čtvrtek od společnosti Natland, která chce pomoci Slavii, dostala část desetimiliónového dluhu. O licencích na příští sezónu musí být rozhodnuto nejpozději do konce května.

Důstojná rozlučka se mu nejspíš nesplní 

Slávistický brankář je ze situace v zadlužené Slavii hodně zklamaný. Toužil se na konci sezóny rozloučit s kariérou před plným hledištěm, ale to se mu nejspíš nesplní, neboť Slavii hrozí uzavření hřiště. "Jsem zklamaný, kam to celé až došlo. A nejde jen o sport, ale celkově o kulturu ve společnosti. Mělo by se s tím něco dělat," podotkl Vaniak.

Příklad Slavie by podle něj měl být varováním pro ostatní a také pro fotbalový svaz. "Všechno zlé je k něčemu dobré. Když už se něco takového stalo, je potřeba, aby se to neopakovalo. To stejné se v budoucnu může stát v Ostravě, ve Spartě a pak co s tím dál?" uvedl.

Finanční fond pro hráče? 

Jako řešení vidí například vytvoření fondu pro hráče, který by jim v případě krachu klubu vyplatil dlužné peníze. "Karol Kisel mi nedávno říkal, že něco takového mají v Austrálii. Pokud chce hrát klub první ligu, musí přispět do fondu. Nedávno zkrachoval tým trenéra Straky a všichni hráči dostali vyplacené dluhy z fondu svazu," dodal Vaniak.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články