Hlavní obsah

Slavia prohrála s Olomoucí kontumačně, další tresty schytá od disciplinárky

PRAHA

Kontumační porážka 0:3, to je první trest pro fotbalovou Slavii za nedohrané první semifinále Ondrášovka Cupu s Olomoucí. Minulý čtvrtek se v Edenu odehrál jen první poločas s výsledkem 1:1, pak protest fanoušků přerostl ve výtržnosti, střet s policií a demolování stadiónu. O kontumaci rozhodl svazový šéf pro profesionální fotbal Ivo Lubas, další tresty pro sešívané ve čtvrtek vynese disciplinární komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Policisté dohlíží na fanoušky Slavie při protestech v Edenu

Článek

Hanáci odjížděli minulý čtvrtek z Edenu otřeseni nechutnými událostmi, nicméně s vědomím, že po výhře 3:0 na soupeřově hřišti jsou již jednou nohou ve finále Ondrášovka Cupu. Utkání sice bylo předčasně ukončeno za stavu 1:1, nic jiného než kontumace však nepřicházelo v úvahu. Tím spíše, že poprvé v historii českého fotbalu se zápas nedohrál kvůli hromadným výtržnostem diváků.

Fanoušci Slavie avizovali před pohárovým duelem s Olomoucí protest proti majitelům, kteří jejich klub vedou ke krachu. Předem vyhrožovali i lynčem, přesto je pořadatelé před zápasem i o přestávce pustili na plochu.

Podle svazu pořádající klub situaci absolutně nezvládl.

Fanoušci fotbalistů Slavie při protestu v Edenufoto: Právo/Petr Horník

„Upozorňovali jsme Slavii na možná rizika hned poté, co se konkrétní hrozby ze strany fanoušků objevily. Probíhala jednání, klub byl dotazován, jak má zabezpečenu pořadatelskou službu. Při polední schůzce, na které byl přítomen delegát utkání, zástupci klubu a policie, ubezpečil pořadatel, že má dostatečnou pořadatelskou službu a že utkání zvládne,“ poukázal bezpečnostní manažer svazu Martin Synecký.

V pondělí rozhodl šéf soutěžního úseku Ivo Lubas podle očekávání o kontumaci. "Utkání bylo pro hromadné vniknutí diváků na hrací plochu zahájeno o 25 minut později po stanoveném úředním začátku. Po ukončení prvního poločasu došlo k opětovnému vniknutí diváků na hrací plochu a hrubým nesportovním projevům," praví se v oficiálním komuniké.

"Postupně diváci vnikli na hlavní tribunu před V.I.P. prostory se snahou proniknout do chodeb a k šatnám hráčů. Tímto jednáním došlo k vážnému ohrožení zdraví aktérů utkání a závažnému poškozování majetku, když z tohoto důvodu musel být mj. přerušen a poté ukončen televizní přenos. Z těchto důvodů nařídil velitel zásahu Policie ČR ukončit utkání, což následně hlavní rozhodčí utkání učinil," zní odůvodnění kontumace, proti níž se červenoboílí mohou do tří dnů odvolat.

Ještě citelnější než kontumace budou pro těžce zadluženou Slavii tresty, které jí hrozí ve čtvrtek po zasedání disciplinární komise. Uzavření hřiště až na tři zápasy, utkání hraná bez diváků, pokuta až do výše 10 miliónů korun - nebo kombinace předchozích trestů. Nic z toho nemůže klub, jemuž zbývá už jen pár dnů na záchranu licence pro příští sezónu, potřebovat...

Reklama

Související témata: