Hlavní obsah

Z jihlavského finále vede pro Olomouc či Mladou Boleslav cesta do pohárové Evropy

JIHLAVA

V lize své pohárové ambice dávno pohřbili, přesto se fotbalisté Olomouce či Mladé Boleslavi mohou do Evropy podívat. Tedy samozřejmě jen jedni z nich a pod podmínkou, že zvládnou středeční finále Ondrášovka cupu, jež se hraje na Vysočině. „Půjde o hodně, žádná možnost opravy neexistuje, takže se bude hrát zřejmě opatrný fotbal. A to navzdory tomu, že oba celky jsou útočně laděné,“ naznačuje sportovní ředitel Mladé Boleslavi Ladislav Minář, jak velký význam pohárová konfrontace pro obě mužstva má.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Alexandre Mendy (druhý zprava) oslavuje se spoluhráči z Mladé Boleslavi gól vstřelený Olomouci v ligovém duelu. Stejnou radost by chtěl prožívat i dnes v Jihlavě.

Článek

Pro oba kluby jde o duel vpravdě historický, neboť mají šanci získat poprvé druhou nejcennější domácí trofej. Její hodnotu navíc umocňuje fakt, že pro vítěze Ondrášovka Cupu je jako bonus nachystána i vstupenka do pohárové Evropy. Český zástupce má totiž zajištěnu účast ve třetím předkole Evropské ligy.

My vsadíme na útok, ujišťuje Psotka

„Před sezónou jsme se netajili touhou se do pohárové Evropy podívat, v Jihlavě budeme mít šanci tento cíl splnit. Samozřejmě útočným fotbalem, který je nám vlastní,“ slibuje trenér Hanáků Zdeněk Psotka, že vsadí na ofenzívu.

Trenér Sigmy Zdeněk Psotka udílí pokyny svým hráčům v loňském úvodním zápase 2. předkola fotbalové Evropské ligy UEFA proti Framu Reykjavík.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Bude to opatrné finále, myslí si Minář

To nový muž na lavičce Středočechů Ladislav Minář je opatrnější. „I nám je bližší ofenzivní pojetí, jenže ve finále jde o hodně. Neexistuje možnost opravy, jako v pohárovém semifinále, takže oba celky si budou počínat opatrně,“ uvažuje sportovní ředitel Mladé Boleslavi, který v závěru ligy vystřídal na trenérské lavičce Karla Stannera. Ten po sérii pěti porážek v řadě sám rezignoval a uvolnil tak místo sportovnímu řediteli klubu.

Na něm je, aby mužstvo vyburcoval z letargie a přivedl ho do pohárové Evropy. V lize už se mu to povedlo, neboť Mladá Boleslav vyhrála v minulém kole na Slovácku, teď ovšem musí zvládnout ještě jihlavské finále a předat tak novému trenérovi Koubkovi mužstvo s pohárovou visačkou. Na evropské scéně si Mladá Boleslav zahrála naposledy před čtyřmi lety, kdy startovala v tehdejším Poháru UEFA.

O domácí pohár na Vysočině

Olomouc naproti tomu okusila chuť evropských pohárů loni. Skončila však ve čtvrtém kvalifikačním předkole Evropské ligy, kdy vypadla s anglickým Evertonem.

„Byla to však pro nás obrovská zkušenost, takže o to větší je naše touha podívat se do pohárové Evropy znovu,“ potvrzuje odhodlání Hanáků jejich trenér Zdeněk Psotka.

Po dlouhých letech, kdy se finále českého poháru odehrávalo v Praze, bude tentokrát hostit rozhodující duel o druhou nejcennější tuzemskou fotbalovou trofej Jihlava. Finále se hraje ve středu od 20.15, zápas vysílá přímým přenosem ČT4, on-line reportáž můžete sledovat i na www.sport.cz.

Reklama

Související témata: