Hlavní obsah

Tažení Jihlavy nekončí, ztroskotaly i Teplice

Senzační tažení druholigové Jihlavy domácím pohárem pokračuje. Po Slavii a Plzni vyprovodili fotbalisté z Vysočiny dalšího elitního soupeře. Na své půdě si vyšlápli dokonce na obhájce trofeje z Teplic. Po výsledku 1:0 se radovali z postupu mezi poslední čtyři. Do semifinále postoupila i Sparta, která přehrála Příbram 3:1.

Článek

"Výsledek je pro nás nakonec přijatelný," uznal zkroušený kouč Severočechů Jan Poštulka. "Úvodních pětačtyřicet minut jsme podali neuvěřitelně mizerný výkon. Trochu jsme se zlepšili až po změně stran, vynutili si i převahu, avšak mohli jsme paradoxně inkasovat další góly," kroutil nevěřícně hlavou.

Jihlava vstoupila do utkání překvapivě aktivněji. Úvodní tlak zúročila ve vedoucí gól, nechytatelným volejem se blýskl po Vladykově rohu Večeřa. Hosté sice po pětadvaceti minutách hru vyrovnali, avšak jejich útočné snažení končilo na hranici soupeřovy šestnáctky. Jihlavští byli v protiútocích mnohem nebezpečnější. Po Kotrysově centru z levé strany pálil Veselý těsně nad a chvíli na to trefil Kotrys dokonce břevno.

Také na začátku druhé půle měl agilní Kotrys na kopačce druhý gól Jihlavy, Poštulka ovšem vyrazil s námahou balón na roh. V 60. min. zapomněla teplická obrana na Kaplana, ten ale z deseti metrů netrefil branku. Další stoprocentní příležitost zneškodnil Poštulka Hošťálkovi.

Očividně zaskočení hosté se až dvacet minut nadechli k náporu. V koncovce ovšem byli hodně bezradní. Vorel měl hodně práce pouze s Velebovou bombou a čtyři minuty před koncem si poradil i s technickou střelou střídajícího Benáta. Pak už zazněl závěrečný hvizd a na hřišti i v hledišti propukla obrovská jihlavská radost.

"Kluci zvládli zápas na jedničku. Podali vynikající výkon," pěl chválu na svoje hráče jihlavský trenér Jaroslav Netolička. "Celé utkání jsme byli aktivní, mohli jsme vedení ještě i pojistit a ne se v závěru strachovat o postup," našel jediný kaz na vydařeném střetnutí.

Na Příbram platil Zelenka

Sparta vybojovala postup do semifinále především zásluhou vynikajícího Zelenky, který byl u všech tří gólů. "K němu musíte mít individuální přístup. Když dá záložník dva góly a hraje tak jak on, tak je to výborné. Hráli jsme však dobře i jako tým a hráči, kteří dostali šanci, úkol splnili," ohlédl se za utkání kouč Sparty František Straka, který by si přál v semifinále Jihlavu.

Oba týmy jako by si na začátku chtěly užít příjemného sluníčka. První, kdo porušil pohodu, byl Mendy, ale Blažek si z jeho tečovanou střelou poradil. Na druhé straně mířil Sivok po centru Voříška těsně vedle branky Skácela, který do Příbrami přišel jako amatér ze Slavie. Po dvaceti minutách prostrčil Zelenka míč Rezkovi, jehož ránu Skácel jen utlumil a Rezek míč dorazil do sítě.

Vyrovnání měl na kopačce Novák, ale Blažek jeho střelu vyškrábl nad břevno.Domácí se přeci jen dočkali. Jendruščák odcentroval zprava, Cesarec se pověsil do vzduchu a hlavou trefil pod břevno. V samém závěru první půle vysunul Štajner Zelenku a ten posla míč pozemi podél Skácela do sítě.

Hned po změně stran musel Blažek likvidovat patičku Formánka a Johana vzápětí zblokoval ránu Žemlíka. Stoprocentní šanci pak zahodil Jendruščák. Hosté se už spoléhali na brejky, ale Rezkův ani Voříškův pokus, stejně jako Štajnerův průnik úspěch nepřinesly.

Až Zelenka po parádní individuální akci a krásné střele k tyči pojistil postup Pražanů. Domácí i přes snahu už gól nedali. "Byli jsme sice chvílemi Spartě vyrovnaným soupeřem, ale rozhodla kvalita. Sparta uměla potrestat naše chyby," konstatoval kouč Příbrami František Kopač.

Již ve středu si postup zajistili hráči ostravského Baníku a Liberce. O složení semifinálových dvojic rozhodne pondělní los.

Čtvrtfinále Poháru ČMFS
Jihlava - Teplice 1:0
Poločas: 1:0. Branka: 8. Večeřa. Rozhodčí: Šedivý - Lukes, Petřík. Bez ŽK. Diváci: 2150.
Jihlava: Vorel - Baštař, Čep, Šourek, Bartoš - Kotrys, Večeřa, Vladyka, Veselý - Hošťálek, Kaplan (79. Polonyi). Trenér: Netolička.
Teplice: Poštulka - Skála (46. Doležal), Klein, Rada, Leitner - Kuchař (46. Benát), Ryška, Horváth (66. Mašek), Tesařík - Veleba, Verbíř. Trenéři: Nevrlý a Poštulka.
Příbram - Sparta 1:3
Poločas: 1:2. Branky: 36. Cesarec - 44. a 74. Zelenka, 22. Rezek. Rozhodčí: Jára - Tulinger, Pastyřík. ŽK: Riegel, Žemlík - Sivok, Poledica. Diváci: 6872.
Příbram: Skácel - Riegel, Formánek, Turtenwald - Otepka, Mendy, Novák (85. Loseille), Rychlík - Jendruščák, Cesarec (79. Janů) - Žemlík. Trenér: Kopač.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Johana, Petráš - Voříšek, Sivok, Zelenka (82. Kováč), Poledica (62. Michalík) - Rezek (65. Jun), Štajner. Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: