Hlavní obsah

Pohárový kat z Jihlavy zkusí dobýt Bazaly

PRAHA

Nejen skandály zmítaná liga, ale i fotbalový Pohár ČMFS míří k závěru. Tři prvoligové celky a druholigový outsider si to ve středu rozdají o postup do finále. Sparta hraje s Libercem a Baník s černým koněm letošního pohárového ročníku z Jihlavy.

Článek

"Je to klíčové utkání jara. Jedeme vyhrát," burcuje před cestou na Letnou jeden z libereckých trenérů Vítězslav Lavička. Severočeši ztratili naději na postup do Evropy (v níž nebyli už loni) umístěním v lize, proto jim nezbývá než uspět dnes. A mají k tomu formu! Střelecká mizérie je pryč, tým v sobotu vyhrál i na Slavii a dal v pěti posledních utkáních 13 branek.

Navíc má se Spartou skvělou bilanci z ligové sezóny. Výhra 2:0 doma a plichta 0:0 v Praze. Liberec bude ale bez Kisela a Janů, naopak už mohou hrát Holeňák a Slepička. "Snad zopakujeme výborný výkon z nedávného souboje, kdy jsme remizovali, ale byli lepší," říká Lavička.

I Sparta však bere pohár smrtelně vážně. Její kouč František Straka ho před rokem vyhrál s Teplicemi a má jasnou vizi - obhajobu. "Když už nemáme titul, pak chceme zvednout nad hlavu jinou trofej. Zvažuji, že nechám odpočívat Poborského, táhne tým už dlouho. Ke změně možná dojde i v útoku," pravil Straka.

Letenským dnes určitě budou mohutně fandit na dálku i slávisté, vždyť jen finále Sparta-Ostrava jim zaručí místo v Poháru UEFA z očekávané čtvrté příčky v lize.

Baník nic nepodcení

Baník už má jistý titul, ale zajímá jej i vítězství v poháru. Los byl k mistru přívětivý, na Bazaly dorazí k večernímu souboji Jihlava. "Nic rozhodně nepodceníme. Po zápase se Spartou se hráči zdrželi bujarých oslav, protože i oni sami moc chtějí uspět. Soupeře jsme si rozebrali u videa. Hrát bude Bolf a možná i Pospěch," řekl asistent trenéra Baníku Pavel Vrba.

Jihlava už vyřadila z poháru Slavii, Plzeň i Teplice, tentokrát ovšem poprvé nastupuje proti celku z nejvyšší soutěže na jeho hřišti. "Pro náš tým je skvělé, že můžeme změřit síly s novopečeným mistrem. Chceme být Baníku důstojným soupeřem a odehrát co nejvyrovnanější střetnutí," přeje si jihlavský kouč Jaroslav Netolička, který v Ostravě bydlí a za Vítkovice před lety odchytal několik sezón v závěru hráčské kariéry. Postrádat bude nejlepšího střelce II. ligy Kaplana, jenž má zraněný kotník.

Semifinále Poháru ČMFS
16.25 h: Sparta-Liberec (rozhodčí Jára, vysílá TV Prima), 19 h: Baník Ostrava-Jihlava (rozhodčí Matějek)
Pokud se zápasy nerozhodnou za 90 minut, určí finalisty penalty.

Reklama

Související témata: