Hlavní obsah

Jihlava si vyšlápla i na mistra, Baník zápas otočil

PRAHA/OSTRAVA

Fotbalisté druholigové Jihlavy byli v letošním ročníku Poháru ČMFS postrachem elitních celků. Vyprovodili ze soutěže pražskou Slavii, Plzeň i Teplice a na Bazalech si v semifinále vyšlápli i na mistrovský Baník. Ostravané prohrávali až do 66. minuty 0:1 a rodila se senzace. Tu ale odmítli Heinz a šest minut před koncem Matušovič. Ve finále čeká Baník Sparta.

Článek

Nikdo z téměř 11 tisíc diváků si nepřipouštěl překvapení, zvlášť když v úvodu pálil nad Matušovič. Pak Heinz nabil Látalovi, ale i domácí kapitán mířil vysoko, takže se pozvolna začali více osmělovat hosté, které přijela na trávník šampióna povzbudit třicítka fandů.

Nepovedený centr jihlavského Veselého se ještě snesl nad horní tyč, pak po parádní akci na jeden dotek nesedl míč Večeřovi. Po půlhodině hry ovšem trestný kop Vladyky ve skrumáži nikdo netečoval, a přesto balón skončil v šibenici překvapeného Rašky. Na Bazalech se začal ozývat pískot, protože domácí se do šancí probíjeli jen velice obtížně.

Bouře v kabině

Domácím pomohla až bouře v kabině a poločasová střídání, kdy zejména Kiša oživil hru pravé strany a málem se parádním volejem zapsal i mezi střelce. Pospěch zblízka na Vorla nevyzrál stejně jako pak ze sóla Heinz, ovšem kanonýr Baníku při druhé šanci po pasu Bystroně už srovnal přízemní technickou střelou.

Pak mohl po rohovém kopu dostat favorita do očekávaného vedení Pospěch, jenže hlavičkou pálil pouze do tyče. Baník získal půdu pod nohama, do pokutového území druholigového celku se snášel jeden centr za druhým a Jihlava se už prakticky nedostala do vážnější šance.

Naopak před Heinzem po průniku Čížka zachraňoval až na brankové čáře skluzem Čep. Přesto Ostravané penaltový rozstřel nepřipustili, když přihrávku Ličky zužitkoval Matušovič.

Rozhodl tak nejen o postupu do finále, ale i o tom, že Pohár UEFA si v příštím ročníku zahraje i čtvrtý celek ligy.

Baník Ostrava - Vysočina Jihlava 2:1
Poločas: 0:1. Branky: 66. Heinz, 84. Matušovič - 30. Vladyka. Rozhodčí: Matějek - Pustka, Wilczek. ŽK: Bystroň - Bartoš, Liška. Diváci: 10.322.
Ostrava: Raška - Pospěch, Neuwirth, Besta, Drozd - Látal (46. Kiša), Bystroň, Slončík (46. Lička), Čížek - Matušovič (90. Žůrek), Heinz. Trenér: Komňacký.
Jihlava: Vorel - Bartoš (78. Šourek), Kadlec, Čep, Kotrys - Veselý, Večeřa, Pacholík, Vaculík (66. Liška) - Vladyka, Hošťálek (83. Navrátil). Trenér: Netolička.

Petráš posunul Spartu do finále poháru

V podvečerním semifinálovém duelu Poháru ČMFS na poloprázdné Letné Sparta nepřipustila s Libercem překvapení. "Bylo to vítězství vůle. Postupový cíl jsme však splnili a bylo by škoda zůstat jen v cílové rovince," konstatoval po hubeném vítězství 1:0 trenér Sparty František Straka.

Po oboustranně opatrném začátku měla první šanci Sparta, když Michalík našel před brankou hostí Juna, ale ten usměrnil míče vedle tyče. Vzápětí se po chybě téhož hráče dostal do brejku Hološko, ale Blažka nepřekvapil, při svém pozdějším druhém pokusu pak netrefil branku.

Po čtvrt hodině posadil Michalík z rohového kopu míč přesně na hlavu Petráše a ten otevřel skóre zápasu. Do třetice se dostal do slibné situace Hološko, ale radost mu znovu zkazil Blažek. Sparta se na několik minut odmlčela a Hauzrovu pozornost prověřil překvapivým pokusem z dálky až Rezek, ale mířil mimo tyče. Stejně si počínal na druhé straně Langer. Už v poklidném závěru poločasu pak Hauzr zmařil šanci Junovi.

Poklidná kontrola

V úvodu druhé půle prohrál Hološko dva další souboje s Blažkem. Sparta mohla vedení zvýšit, ale Michalíkovu ránu po ideálním Poborského uvolnění srazil Valachovič a Kováč vzápětí trefil Hauzra.

Další minuty se odbývaly vcelku v poklidném tempu. Sparta sice kontrolovala hru, ale nedotáhla několik pohledných akcí. V závěru naopak hlavičku gólmana Hauzra po rohovém kopu Hodúra vykopl z branky Jun a liberecký gólman hned na druhé straně zachraňoval na dvakrát po střele Baranka.

"Prospali jsme začátek zápasu, což v tak důležitém duelu a proti Spartě nelze. Nedostali jsme se ke své hře a neproměnili jsme ani svoje šance. Mohli jsem však také ještě inkasovat," uvedl liberecký kouč Stanislav Griga.

Sparta Praha - Slovan Liberec 1:0
Poločas: 1:0. Branka: 14. Petráš. Rozhodčí: Jára - Gulajev, Goňa. ŽK: Michalík - Valachovič, Polák. Diváci: 2405.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Hübschman, Petráš - Poborský, Kováč, Sivok, Michalík (65. Baranek) - Rezek (65. Štajner), Jun (90. I. Gluščevič). Trenér: Straka.
Liberec: Hauzr - Valachovič, Lukáš (54. Holeňák), Košťál, Pilný (74. Ančic) - Slepička, Polák, Langer, Hodúr - Pospíšil (46. Došek), Hološko. Trenéři: Griga, Lavička.

Reklama