Hlavní obsah

Baník stojí pod strahovskou osmitisícovkou

Viktor NosekPrávo

Desáté utkání trenéra Františka Straky na lavičce Sparty má být tím nejslavnějším. Bývalý kouč Teplic bytostně touží po roce opět získat Pohár ČMFS, tak jako loni se severočeským klubem. Stačí mu k tomu jediné: porazit v úterý podruhé během deseti dnů mistra ligy z Ostravy.

Článek

Dva nejlepší týmy ligy si to dnes rozdají potřetí v sezóně. Jde o obrovskou prestiž. Baník chce ukázat, že nedávná prohra z Bazalů byla jen výjimečným výpadkem. A že je nejlepší u nás.

"Hráčům zdůrazňuji, že se takový zápas hraje třeba jen dvakrát v kariéře. Snažím se je maximálně nabudit a zkoncentrovat," uvedl trenér Baníku František Komňacký před pondělním odpoledním tréninkem na Strahově.

Poté ale uznal, že když je nejvyšší cíl dosažen, motivace ke každodenní poctivé práci se trochu vytrácí. "Ale je mým úkolem jim to vyhnat z hlav. Jednu osmitisícovku jsme zdolali a ani nyní nechceme zůstat pod vrcholem." Inspiraci šli hráči s manželkami hledat večer do Divadla na Vinohradech.

Strakovo repete na vyšší úrovni

Sparta se připravovala na Letné a Straka pak tým uklidil do hotelu Corinthia na soustředění. "Je to hozená rukavice. V lize jsme až druzí, tak chceme držet jiný pohár. Čeká nás ale úplně jiný zápas než v Ostravě," řekl trenér.

Loni na Strahově vyhrál s Teplicemi, teď má šanci na repete. A co víc: žádný jiný kouč v české historii nevyhrál tuto trofej s dvěma různými kluby. "Je to pro mě výzva. Loni hrály Teplice s Jabloncem a oba týmy byly vyrovnané. Teď je to stejné, akorát na vyšší úrovni."

Bolf naposledy

S čím proti sobě oba rivalové vyrukují? Straka chystá stejně jako na Bazalech postavit dva defenzivní štíty Sivoka s Kováčem. Jedinou změnou prý bude, že Hübschman nahradí Homolu. A Baník si zase libuje, že na rozdíl od domácí prohry 1:2 bude v sestavě Bolf.

Ten navíc sehraje poslední zápas v dresu Ostravy před odchodem do Auxerre. "Budeme s ním silnější. Ta porážka nás vybičuje k ještě nadšenějšímu výkonu než jindy," tvrdil Komňacký.

Někteří z penalt netrefili branku

Společné myšlenky obou rivalů před dnešním zápasem míří k penaltám. Ty hrozí víc než dost, vždyť by se kopaly při remíze hned po 90 minutách. Prodloužení nebude. "Ano, zkoušeli jsme je. Někteří je dávali, kam chtěli, jiní zase ani netrefili branku..." usmíval se Komňacký.

"Snad na ně nedojde. My je ani netrénovali, protože v zápase je to hlavně o psychice," přiznal František Straka, jehož hráči hecují, aby v případě výhry naplnil šampaňským svůj nový vůz, který dostal od klubu. "Asi by mě to neminulo. Něco bude připravené," usmíval se. Aby ne, vždyť Sparta pod ním až na jednu remízu stále vítězila.

Přesto měl před zápasem trochu strach? "Abychom to všichni přežili. V Opavě to byla hrůza. Ať si jdou ti chlapci dát do držky jinam." V tom mu Komňacký přizvukoval: "Od těchto v uvozovkách fandů se distancujeme." On by však úspěch se svými hochy stejně jako po titulu neslavil. "Kdepak, bydlím ve Vyškově, tam každopádně z autobusu vystoupím..."

Pohár ČMFS - finále
Předpokládané sestavy
Sparta: Blažek - Pergl, Johana, Hübschman, Petráš - Poborský, Sivok, Kováč, Michalík - Jun, Rezek.
Ostrava: Laštůvka - Zd. Pospěch, Bolf, Besta, Drozd - Látal, Bystroň, Slončík, Čížek - Heinz, Matušovič.
Utkání začíná na Strahově v 16.25 h (přímo vysílá TV Prima), řídí ho sudí Vidlák a naposledy v kariéře asistenti Amler s Talpou, děti do 15 let mají vstup zdarma, vstupenky stojí od 40 do 60 Kč.

Reklama

Související témata: