Hlavní obsah

Baník double nezískal, Pohár vyhrála Sparta

Gól Petra Johany rozhodl o tom, že z Poháru ČMFS se radovala v úterý odpoledne na Strahově Sparta. Mistra z Bazalů porazila podruhé během deseti dnů. Na Letnou tak druhá nejcennější domácí fotbalové trofej putovala potřinácté v historii. Sparta porazila Baník 2:1, přestože závěr zápasu dohrávala bez vyloučeného brankáře Blažka.

Článek

"Velice si poháru cením. My jsme se zbytečně začali bát o výsledek po vedoucí brance. V oslabení už jsem chtěl, aby to kluci dotáhli k penaltám. Oni se skutečně rvali a nakonec rozhodla standardní situace. Srovnávat poháry nelze, protože loni s Teplicemi jsem u toho byl od začátku a cesta byla jiná. Tentokrát to bylo náročnější psychicky," říkal kouč Sparty František Straka, který loni získal pohár s Teplicemi, podobně jako Rezek a Voříšek.

Opatrný poločas

První střelecký pokus si připsal Rezek, ale po pěti minutách mohl vést Baník. Homola sice sebral míč Mtušovičovi, ale zamotal se mu mezi nohama, takže ostravský štírek k němu opět lehce přišel, prolétl do šestnáctky, našel Čížka, jehož ránu Homola tečoval, ale Blažek špičkou kopačky stačil zabránit hrozící pohromě. To však bylo na dlouhé minuty z fotbalu vše. Oboustranně se hrál opatrný fotbal, akce končily daleko od branky.

K ohrožení branky se nikdo ze soupeřů nedostal. Dva baníkovské náznaky vyřešil Blažek, další pak Petráš. Na druhé straně odvrátil nebezpečí z kopačky Poborského Látal a s Junovým obloučkem přes hlavu si poradil Laštůvka, stejně jako s ránou Kováče. S blížícím se závěrem poločasu si Sparta vytvořila mírnou převahu. Jun pronikl do šestnáctky, ale jeho zpětnou přihrávku. Nikdo ze spoluhráčů nepochopil a Johanova střela minula tyče.

Góly až po přestávce 

Krátce po změně stran měla šanci Sparta. Laštůvka vyrazil Rezkovu střelu jen před sebe, ale Besta na poslední chvíli uklidil míč před Junem. Sparta se přeci jenom radovala z gólu. Po chybě Drozda vhodil Poborský bleskově aut, Sivok posunul míč na nekrytého Rezka a ten trefil přesně po zemi k tyči.

Odpověď Baníku byla blesková. Matušovič pronikl obranou, Homola patičkou vrátil míč jen na šestnáctku a Lička namířil přesně k pravé tyči. Krátce na to poslal Pospěch do stoprocentní šance Heinze, ale ten obstřelil Blažka i branku.

Blažek pod sprchy

Baník byl v této fázi zápasu lepší a Lička ho mohl dostat do vedení, ale Blažek si s jeho střelou poradil, další Ličkova rána pak cíl nenašla. V 73. minutě běžel Matušovič sám na Blažka, ten ho poslal tvrdě k zemi a uviděl červenou kartu. Ze hřiště šel Jun, aby do branky mohl Bičík.

"Když šel na trávník, bleskla mi hlavou situace se Slavií a říkal jsem si, že to tam nějak dokopeme," dodal Straka.Vzápětí udělal Matušovič trhací kalendář z Petráše, ale jeho centr nasměroval Drozd jen do tyče. V 84. min. kopal Poborský zleva rohový kop a Johana u bližší usměrnil míč do sítě. Baník bojoval, ale Ličkovu dělovku v samém závěru zlikvidoval Bičík.

V hledišti i hráči Liverpoolu

"Bylo to kvalitní, vyrovnané utkání. Jsme zklamaní, měli jsme to dotáhnout alespoň k penaltám, ale Sparta ukázala svoji sílu," ohlédl se ostravský trenér František Komňacký.

Až na vzájemné urážky (shodli se jen na pokřiku: Policie ven) byl v hledišti relativní klid. Na tartan přilétlo z obou sektorů několik desítek ulomených sedaček a v tom sparťanském bouchly dvě dýmovnice. Policie fanoušky na trávník nepustila. Zápas sledoval z tribuny spolu s Vladimírem Šmicrem i jeho spoluhráč z Liverpoolu Sammi Hyppiä.

Baník Ostrava - Sparta Praha 1:2 (0:0)
Branky: 56. Lička - 51. Rezek, 84. Johana. Rozhodčí: Vidlák - Amler, Talpa. ŽK: Bolf - Rezek. ČK: 73. Blažek (Sparta). Diváci: 6985.
Ostrava: Laštůvka - Látal, Besta, Bolf, Drozd (86. Žůrek) - Pospěch (70. Kiša), Bystroň, Lička, Čížek - Heinz, Matušovič. Trenér: Komňacký.
Sparta: Blažek - Johana, Homola, Hübschman, Petráš - Poborský, Sivok, Kováč, Michalík (72. Voříšek) - Jun (75. Bičík), Rezek (83. V. Gluščevič). Trenér: Straka.

Reklama