Hlavní obsah

Baník historii nepřepsal, pohár mu vzala Sparta

PRAHA

Stáli po druhým vrcholem, mohli změnit historii. Pokud by Miroslav Matušovič ustál pád po faulu brankáře Blažka a dal by gól, mohli se stát fotbalisté ostravského Baníku prvním týmem, jenž by získal v české lize "double" ziskem mistrovského titulu i vítězstvím v domácím poháru.

Článek

Nevyšlo to. "Věděl jsem, že když neupadnu, bude to asi gól, ale fakt to nešlo. Blažek mi trefil zadní nohu," říkal smutně útočník Ostravanů.

Faul sparťanského gólmana, po kterém byl Blažek vyloučen, možná Pražany zachránil. "Kdybych to ustál a dopravil balón do brány, bylo by asi hotovo," vracel se k zákroku Matušovič, jehož bezvadně uvolnil parťák z útoku Heinz. Považoval to za zlom utkání: "Už bychom si to určitě pohlídali a nedostali takovou hloupou branku."

Rtuťovitý útočník si při krkolomném letu pochroumal záda, ale duel dohrál, i když na něj sparťanští fanoušci pískali. "Něco mi tam ruplo, ale střídat jsem nemusel," popisoval hráč, který znovu patřil k nejaktivnějším a po jeho průniku a centru trefil ještě v závěru Drozd tyč. "Strašně mě mrzí, že jsme nevyhráli, už kvůli fanouškům," klopil zrak Matušovič.

Obdobně velikou příležitost měl ve druhé půli za nerozhodného stavu i nejlepší střelec právě skončeného ligového ročníku Marek Heinz, ale zblízka pálil vedle. "Špatně jsem míč zpracoval. Blažek rychle vybíhal, už jsem to neměl kam dát," popisoval sklesle.

Bolfova nepovedená derniéra

S ostravským dresem se tak smutně loučil obránce René Bolf. "Hrál jsem za Baník fakt naposledy," přiznal reprezentant, mířící do francouzského Auxerre. Mrzelo jej, že jeho derniéra nedopadla dobře, ale vzpomínat bude především na radostnější zážitky: "Víc pro mě znamená titul, který jsme získali. Utkání v Olomouci, kde se mi navíc podařilo dát rozhodující gól, z paměti určitě jen tak nevymizí."

Baník triumfoval v lize, zahrál si finále Poháru ČMFS, útočník Heinz si zajistil korunu pro krále střelců. I když poslední zápas sezóny Ostravané prohráli a museli si nechat zajít chuť na jediný skalp Sparty v ročníku, měli důvod k oslavě. "Teď jsme moc smutní, ale snad to rychle přebolí. Takový rok opravdu stojí za oslavu," dodal Matušovič.

Reklama

Související témata: