Hlavní obsah

Železný si odskočil domů z přípravy v JAR

Miloš Jerie

Krásně opálený, ale hlavně bezvadně naladěný z vydařené dvouměsíční přípravy v jihoafrickém Potchefstroomu, se vrátil domů Jan Železný. Náčiní mu v tomto koutě Afriky, na který nedá dopustit, létalo hodně daleko.

Foto: ČTK/Česká sportovní

Jan Železný si odskočil domů ze zimní přípravy v JAR.

Článek

Po včerejším příletu doceňoval také práci lékařů, kteří mu loni operovali srostlé žebro s kostním výrůstkem na obratli. Právě tenhle zákrok ho zbavil bolestí, jež ho na mistrovství Evropy v Mnichově vyřadily z boje o medaili. Vítěz olympiád v Barceloně, Atlantě a Sydney odcházel loni z finále bez platného pokusu. "Doktoři odvedli výbornou práci a doufám, že mi dál bude sloužit zdraví ," přál si. "Určitě se cítím lépe než loni," zdráhal se však v této chvíli říci, zda pojede na srpnový světový šampionát do Paříže.

Zdraví především

V šestatřiceti letech nehodlá i majitel tří nejdražších kovů z MS opakovat chyby z minulého roku, kdy moc nebral na zdraví ohledy a nevyplatilo se mu to. Moudřejší bude až po prvním závodě. Ten absolvuje v červnu na Zlaté tretře v Ostravě, kde letos poprvé a naposled ukáže na domácí půdě.

"To se teprve uvidí, čeho jsem schopen," tvrdil, že na svět zatím nemyslí a do svého programu ho zahrne jedině tehdy, když bude mít formu na devadesátimetrové pokusy.

"Když se ale nebudu cítit fit, tak mistrovství světa vypustím," nerozpakoval by se, protože, jak už se nechal nejednou slyšet, jeho cílem jsou příští rok olympijské hry v Aténách. Předsevzal si totiž, že tam završí svou impozantní atletickou kariéru.

Na ryby se čas vždy najde

V Potchefstroomu mu šlo k duhu i tréninkové partnerství s Rusem Sergejem Makarovem. Ten to loni dotáhl na mnichovském Olympijském stadiónu ke stříbru. "Dozrál ve špičkového oštěpaře. A stalo by se tak, i kdybychom se nepřipravovali spolu. Radíme si navzájem a prospívá nám to," pochvaloval si přítomnost svého soupeře v tamním tréninkovém centru, kde si při třicítkách do sytosti užil tepla, jež má rád.

Při už sedmém kempu na černém kontinentě, kde má za ta léta nemálo známých, s nimiž snáze snáší odloučení od rodiny, si jako obvykle po tréninkové lopotě našel rozptýlení u vody na rybách. Učil jsem se chytat i na mušku. Ale moc se nevedlo. Na chleba mi brali víc," dal k dobrému letošní rybářské zážitky.

Doma nyní pobude tři týdny, během nichž se hodlá s manželkou a dětmi vypravit do Špindlerova Mlýna na lyže. Na sjezdovce však prý nebude pokoušet osud, aby se nezranil. Raději vyrazí na běžkách. Pak se zase do Potchefstroomu - ještě na měsíc - vrátí. Nakonec, musí tam znovu, protože si nepřivezl domů své nádobíčko včetně oštěpů. "Lepší místo na světě k přípravě bych nenašel," rozplýval se na adresu svého zimního útočiště.

Reklama