Hlavní obsah

Tři prvoligové týmy ztroskotaly v Poháru ČMFS

PRAHA

Třetí kolo fotbalového Poháru ČMFS bylo konečnou pro tři prvoligové celky. Hráči Opavy nedokázali dát ani jeden gól Hlučínu, druhému celku MSFL, a prohráli 0:1. Brno podlehlo na penalty diviznímu Slavičínu. V penaltovém rozstřelu se naděje na postup do dalšího kola rozplynula i Příbrami, která se utkala s druholigovým Kladnem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ve fotbalovém poháru se loučila řada prvoligových klubů (ilustrační foto).

Článek

Kladno bylo blízko postupu už v normální hrací době. Od 24. minuty totiž vedlo gólem Michala Zachariáše, jenže v první minutě nastavení je na chvíli o radost připravil Riegel. V rozstřelu proměnili domácí tři pokutové kopy, Příbram jen dva.

Příbramští sice měli trvalý tlak, ale do vážnějších šancí se dlouho nemohli dostat. A když se naskytla, nedokázali dopravit míč ani do prázdné branky. Převahu si pak vytvořili i po změně stran a nastřelili tyč a břevno, ale gólu se dočkali až v nastavení. Jenže naděje žila jen krátce, penalty rozhodly o jejich konci v letošním ročníku soutěže.

Kladno - Příbram 1:1, pen 3:2
Poločas: 1:0. Branky: 24. Michal Zachariáš - 90. (+1) Riegel. Rozhodčí: Bouše. Diváci: 250.
Sestava Příbrami: Sňozík - Tarcal (80. Hiroš), Formánek, Turtenwald, Táborský (46. Kučera) - Otepka, Barteska, Riegel, Fenyk - Mendy, Jedruščák (55. Mlika). Trenér: Kopač.

Opava marně hledala cestu do hlučínské sítě

Přestože Opavští přijeli do sousedního Hlučína kompletní, ze hřiště po 90 minutách odcházeli se svěšenými hlavami. Ve středu hřiště měli sice převahu, domácího brankáře za celých 90 minut ale vážněji neohrozili.

Lekci z produktivity jim naopak dali v 61. minutě domácí fotbalisté, kteří se po perfektním Veselého přímém kopu dostali Hanusovou hlavičkou do vedení a tato branka jim k postupu stačila.

Pavla Hapala mdlý výkon útočníků ani nepřekvapil. "Střelecky nemohoucní jsme nebyli totiž jen těchto devadesát minut, ale už tři zápasy. V tomto zápase, jak se nakonec ukázalo, slavila úspěch agresivita, bojovnost a nadšení," konstatoval Hapal.

Hlučín - Opava 1:0
Poločas: 0:0. Branka: 61. Hanus. Rozhodčí: Jahoda. Diváci: 1980.
Sestava Opavy: Bobok - Laciga, Jašek, Kotůlek, Bureš - Kiša (80. Pšeničnyj), Melinho, Sviták, Kulig (65. Metelka) - Batista (65. Zeher), M. Hubník. Trenér: Hapal.

Brno vyprovodil Slavičín

Brňané ve 20. minutě přišli o obránce Křivánka, který po předchozí žluté kartě uviděl po hraní rukou červenou kartu. Ještě předtím měl na noze velkou šanci Švancara, jehož střela se otřela o břevno. Po změně stran trefil břevno i Kroupa.

Nejblíž ke gólu měl ale ve 32. minutě domácí Janča, jenž vyhrál souboj se Schusterem, ovšem v rozhodující chvíli mířil vedle. Rozhodnutí v normální hrací době odmítl i jeho spoluhráč Ulman, jenž dvě minuty před koncem netrefil odkrytou brněnskou branku.

O výsledku tak rozhodly až pokutové kopy, v nichž do sedmé série byli na obou stranách všichni střelci úspěšní. V osmé nastřelil domácí Chalupa břevno a brněnský Baláž mířil nad branku Slavičína. V deváté sérii domácí Both penaltu proměnil a Trousilovu nepřesnou střelu chytil hrdina zápasu Barcuch.

Brněnský trenér Stanislav Schwarz žehral nejen na Křivákovo vyloučení. "I v deseti bychom si ale měli vybojovat postup. Naším výkonem jsem zklamán, neboť jsme se nedokázali kombinačně prosadit tak, abychom si vypracovali střelecké příležitosti. Pokud jsme se už dostali ke střelbě, tak nám chyběla přesnost," stýskal si trenér Brna.

Slavičín - Brno 0:0, pen. 8:7
Rozhodčí: Závodný. ČK: 20. Křivánek (Brno). Diváci: 450.
Sestava Brna: Belic - Trousil, Schuster (70. Belej), Křivánek, Šustr - Musil, Svoboda (46. P. Mezlík), Sedlák (46. Baláž), Černý - Kroupa, Švancara. Trenéři: Jarůšek a Schwarz.

Budějovice uhájily těsný náskok

České Budějovice dokráčely do dalšího kola i pod vedením provizorní trenérské dvojice Miroslav Soukup, Pavol Švantner. Ta změnila sestavu z ligového zápasu s Jabloncem, který se stal osudným kouči Pavlu Tobiášovi, na třech místech a obvyklé opory režírovaly vyrovnaný zápas.

Do sedla pomohl hostům jejich bývalý hráč Penner, který před šestnáctkou fauloval a Grznár z trestného kopu uklidil míč k tyči. Po půlhodině si vyměnili míč Vozábal s Lafatou a útočník si vzpomněl na své nedávné střelecké období.

Poslední tým druholigové tabulky ale zápas zdramatizoval. Na začátku druhé půle snížil a hosté se pak bránili jeho tlaku. Penner tvrdou ranou zaměstnal obranu, jenže Knietelovu dorážku chytil Kafku. Ve třetí minutě nastavení dotlačili domácí míč až na brankovou čáru, z níž jej po chvilce odkopl budějovický obránce.

Prachatice - České Budějovice 1:2
Poločas: 0:2. Branky: 54. Luka - 14. Grznár, 32. Lafata. Rozhodčí: Damková. Diváci: 1421.
Sestava Budějovic: Kafka - Horejš (61. Pončák), Homoláč, Leština - Rožboud, Dvořák, Vozábal, Chlebek, Grznár (73. Plocek) - Kulič (84. Matoušek), Lafata. Trenéři: Soukup a Švantner.

Půlhodinu se bránili, pak rozhodli

Liberec se na půdě třetího týmu druhé ligy půl hodiny bránil. A pak udeřil ze své první šance: Papouškův odražený trestný kop nasměroval do sítě Kisel. Pospíšil poté promarnil samostatný únik. Domácí v jediné vážnější šanci navnadili fanoušky nadějnou střelou zblízka, ale zavlnila se jen boční síť.

Na dvoubrankový rozdíl upravil po Hodúrově vysunutí Papoušek a v závěru své selhání odčinil Pospíšil. Stoper Zápotočný, který vedle něj nastoupil v útoku místo nemocného Slepičky, se na pravé straně probil k centru a Pospíšil měl před brankou lehký úkol.

Pardubice - Liberec 0:3
Poločas: 0:3. Branky: 31. Kisel, 68. Papoušek, 89. Pospíšil. Rozhodčí: Jiřík. Diváci: 690.
Sestava Liberce: Čech - Šinglár, Lukáš, Košťál, Hamouz - Kisel (88. Pudil), Polák (83. Langer), Hodúr, Papoušek - Pospíšil (90. Blažek), Zápotočný. Trenéři: Griga a Lavička.

Břevnov byl snadným soustem

Prvoligový nováček z Mladé Boleslavi postupuj. Na hřišti Dragounu Břevnov zdolal domácího účastníka ČFL 2:0 brankami náhradníků Sedláčka a Čupra.

Zápas byl jednoznačnou záležitostí ligového mužstva a byla jen otázka času, kdy hosté promění vypracované šance. Vedení Boleslavi zajistil ale až po hodině hry střídající Sedláček. Cigánek nejdřív trefil tyč a domácí obránce nastřelil při odkopu Sedláčkovu hlavu, od níž se míč odrazil za brankovou čáru.

Postupovou pojistku přidal další střídající hráč Čupr z volného přímého kopu, z nějž trefil levý horní roh domácí branky.

Břevnov - Mladá Boleslav 0:2
Poločas: 0:0. Branky: 63. Sedláček, 83. Čupr. Rozhodčí: Helebrant. Diváci: 300.
Sestava Boleslavi: Kučera - Krátký, Skoupý, Vít, Čáp - Cigánek, Matějovský, Volešák, Pecka (78. Čupr) - Bednář, Rojka (62. Sedláček). Trenéři: Bokša a Zajíc.

Nezmar stihl hattrick za půl hodiny

Snaha bojovnost vystačila fotbalistům Mutěnic téměř do závěru úvodního poločasu, kdy drželi se zkušeným prvoligovým týmem krok. Slovácko se sice v 18. minutě po akci Bosňana Stajiče ujalo vedení, ovšem o pět minut později Koštuřík po střele hlavou vyrovnal. Teprve v závěru poločasu začali hráčům Mutěnic docházet síly a těsně před odchodem do šaten inkasovali dvě branky z kopaček Polácha a Abraháma.

Tím se jejich odpor zlomil a po přestávce už střelecky dominoval pouze Nezmar, jenž v závěrečné půlhodině stihl hattrick. V 63. minutě mu připravil střeleckou šanci Lukáš Jarolím a další dva góly vstřelil po akcích střídajícího Obala.

Trenéra Karla Jarolíma vysoké vítězství neuchlácholilo. "S naší hrou mohu být spokojen až od čtyřicáté minuty. Do té doby jsme si nedokázali poradit se snaživě hrajícím protivníkem. Závěr už byl ale zcela v naší režii," řekl kouč Slovácka.

Mutěnice - Slovácko 1:6
Poločas: 1:3. Branky: 23. Koštuřík - 63,. 81. a 90. Nezmar, 18. Pospěch, 44. Polách, 45. Abrahám. Rozhodčí: Galo. Diváci: 680.
Sestava Slovácka: Kováč - Homér, Rajnoch (62. Švejnoha), Palinek - Stajič (66. Obal), Polách, Abrahám, L. Jarolím, Filipský - Pospěch (62. Kolář), Nezmar. Trenér: K. Jarolím.

Bitvy z nižších ligových pater

Také nedávný ligový klub Viktoria Plzeň si zahraje 4. kolo domácího poháru. Na půdě předposledního týmu ČFL Karlových Dvorů vyhrál 3:0 a vděčí za to především záložníkovi Limberskému. Hráč, který se na podzim vrátil z italské Modeny, přihrál na všechny tři góly vítězů.

V duelu dvou týmů z MSFL byl úspěšnější její lídr HFK Olomouc, který v Hranicích vyhrál na penalty.

Karlovy Vary-Dvory - Plzeň 0:3
Poločas: 0:0. Branky: 48. Kousal, 55. M. Knakal, 81. Vaněček. Rozhodčí: Beneš. Diváci: 428.
Hranice - HFK Olomouc 0:0, na penalty 4:5

Reklama