Hlavní obsah

Řekové a Turci kvůli korupci ostrouhali, směla by do pohárové Evropy Olomouc?

Praha

Hrají o ligovou záchranu, přitom v domácím poháru došli až do finále. Radost fotbalistů Olomouce byla v Teplicích nelíčená, na druhou stranu bylo znát, jak velká nejistota se nad Hanáky vznáší. Z Poháru České pošty si mohou zajistit vstupenku do Evropské ligy. Otázkou však je, zda by je UEFA do pohárové Evropy vzhledem ke korupční aféře z května 2009 vůbec pustila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Zlámal zasahuje. Dočká se s Olomoucí evropských pohárů?

Článek

Dvě cesty by z Hané měly vést do pohárové Evropy. Pokud Olomouc 2. května porazí v plzeňském finále Spartu, nebo když Hanáci finále prohrají, ale Letenští získají double a budou tudíž hrát o Ligu mistrů.

Všechno je jasné, tak v čem je tedy problém? Háček z minulosti tu je – a dost velký. Evropská fotbalová unie (UEFA) totiž nově razí trend, podle něhož zakazuje start v pohárech klubům, které jsou ve vlastní zemi zapleteny do korupce. Olomouc už potrestaná byla, na české fotbalové půdě byl její případ uzavřen. UEFA však zohledňuje i případy pět let staré...

Dva příklady z horkého léta 2011
Volos byl vyřazen z Evropské ligy – Evropská fotbalová unie UEFA vyřadila 11. srpna řecký klub Volos z Evropské ligy, v níž měl již následující týden odehrát první zápas 4. předkola s Paris St. Germain. Pátý tým řecké ligy byl totiž ve své zemi zapleten do korupční aféry, přičemž podle pravidel nesmí v pohárové Evropě hrát tým, který v posledních pěti letech napomáhal manipulování zápasů. Disciplinární komise UEFA navíc potrestala Volos vyřazením z evropských soutěží na tři roky s pětiletou podmínkou.
Turecký svaz stáhl Fenerbahce z Ligy mistrů – Arbitrážní komise turecké fotbalové federace zamítla 25. srpna odvolání mistrovského Fenerbahce proti vyřazení z Ligy mistrů, o němž pod tlakem UEFA rozhodl národní svaz. Istanbulský klub vyčíslil, že ho neúčast v elitní pohárové soutěži připraví o výdělek 25 miliónů eur (přes 600 miliónů korun). Turecký svaz stáhl Fenerbahce z Ligy mistrů sám, neboť UEFA hrozila, že v opačném případě federaci i klubu hrozí disciplinární postih. Fenerbahce je zapleten do rozsáhlé korupční aféry v tureckém fotbale.

„Žádné takové signály zatím nemám a jsem zastáncem toho, řešit problémy až ve chvíli, kdy nastanou. Těžko říci, co by kdyby – vždyť Olomouc je teprve ve finále Pohár České pošty," říká Ivo Lubas, šéf pro profesionální fotbal domácí asociace (FAČR).

I jemu je však jasné, že některé detaily si UEFA dokáže dohledat sama, při zvážení dalších aspektů pak žádá posouzení příslušného národního svazu. „Podobnou zkušenost zatím nemáme. Ale pokud by UEFA start Olomouce zpochybnila, v tu chvíli pro ni bude partnerem náš výkonný výbor."

Případy sankcí varují

Před touto sezónou přišly o poháry kluby z Řecka a Turecka. Tam se však jednalo o mnohem větší korupční skandály s desítkami zatčených funkcionářů.

„Je pravda, že UEFA na takové případy pamatuje. U nás je ovšem kauza Olomouce na fotbalové půdě již uzavřená a vyřešená, jednalo se navíc o sezónu 2008/09. Neviděl bych to tak dramaticky," dává Hanákům šanci fotbalový diplomat Petr Fousek, který se na půdě UEFA často pohybuje.

Jistotu však Olomouci může dát jen UEFA. „Hrozbu případné sankce vůbec neřešíme a nemyslíme na to, jak celá kauza kolem Olomouce probíhá a v jakém stadiu je. Sebrali nám devět bodů a pro nás je prioritou zachránit ligu. To je pro nás základ, pohár představuje pouze bonus navíc," dušuje se Michal Ordoš, který dvěma góly v Teplicích finále pro Hanáky vystřílel.

Dočkat se může i čtvrtý z ligy

Jednu jistotu Olomouc přece jen má. Pokud finále prohraje a Sparta zároveň skončí v lize až druhá či třetí, k žádným dohadům nedojde a Sigma bude každopádně ze hry. Pak by totiž šla Sparta do Evropské ligy z domácího poháru (jako jeho vítěz by měla lepší nasazení než z ligy) a český pohárový čtyřlístek by doplnil tým ze 4. místa konečné ligové tabulky.

Pohárové naděje tak stále žijí i pro Mladou Boleslav, Příbram, Duklu, Teplice a Jablonec.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: