Hlavní obsah

Uličný ve snu vzpíral pohár. Johne, tady máš tu třešničku, a mazej do důchodu

Mohl mít svatý klid a pomáhat synovi s vinotékou. Pomoc sestupem ohrožené Sigmě však trenéra Petra Uličného (62) v zimě zlákala. Po své jarní misi bude moci v klidu odejít do fotbalového důchodu. Záchranu v lize má Olomouc na dosah a ve středu večer ji v Plzni čeká finále Poháru České pošty proti Spartě. Pro Sigmu i jejího kouče to může být vůbec první získaná trofej.

Foto: Luděk Peřina

Olomoucký trenér Petr Uličný chce do důchodu s pohárem...

Článek

Nervozitu od zkušeného trenéra nečekejte. Jarní brigáda vychází Petrovi Uličnému nad plán, fotbal si vychutnává a srší vtipem.

„Myslím, že můj kamarád nahoře, fotbalový bůh, nám bude přát a pak sestoupí a řekne: Johne, tak tady máš tu třešničku a běž hezky do důchodu. Tak bych si to přál já. A když to tak nebude, tak jak říká pan Mou-rin-ho, je to jen sport," škemrá kouč s úsměvem o přízeň u všech instancí.

Hlavním cílem Sigmy je záchrana, postup do pohárového finále je nadplán. Teď chce nečekanou šanci proměnit v triumf.

„Mně už se i zdálo, že jsem pohár držel a byl šťastný, tekly mi slzy. No a pak jsem se zase probudil. Uvidíme, jak to ty moje ovečky zvládnou," vtipkoval Uličný před úterním tréninkem v dějišti finále.

Plzeň má trenér v srdci

Pokud by se své první trofeje dočkal právě v Plzni, byl by to dokonalý happy end jeho téměř třicetileté trenérské kariéry. „V životě jsem ve finále národního poháru nebyl. Navíc tady v Plzni, kde jsem pět let v sedmdesátých letech působil jako hráč, pak v devadesátém osmém jako trenér. Takže je to pro mě město, které mám v srdci," poukázal kouč s přezdívkou John.

V pátek se oba soupeři utkali v lize na Letné. Sparta sice vyhrála 1:0, Hanáci si však ověřili, že s ní mohou klidně hrát. „Těžký soupeř, třeba Kwe-Kwe je velmi silný," upozorňuje Uličný na kanonýra Kweukeho. „Hrát se bude na neutrální půdě. My to máme daleko, ale když to Praha vezme přes Vídeň, tak to má taky daleko," vtipkuje Uličný. „Z naší strany to bude kvalitnější než na Spartě. Je to pro nás vyvrcholení sezóny. Takže do toho dáme úplně všechno a budeme silnější. Snad silnější než Sparta," přeje si.

Finále se hraje od 19:15, přímý přenos vysílá ČT4, on-line přenos můžete sledovat na Sport.cz. Vítěz získá prémii 1,5 miliónu korun, poražený finalista pak 500 tisíc.

Reklama

Související témata: