Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 0:1Sparta double nezíská, Pohár České pošty patří Olomouci a Johnovi Uličnému

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Vepřek 0 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Všechno se jim na jaře hroutí. Fotbalisté Sparty chtěli získat double, nejspíš jim však nezbyde nic. V lize mašíruje za titulem Liberec a v plzeňském finále Poháru České pošty Letenští ve středu prohráli s Olomoucí 0:1. Pro Sigmu je to první trofej v historii klubu, stejně jako pro jejího kouče Petra Uličného v takřka třicetileté trenérské kariéře. Vítězný gól dal obránce Vepřek, který se třeba v lize ještě netrefil ani jednou v kariéře...

Foto: Petr Eret, ČTK

Manuel Pamič ze Sparty (vpravo) a Jan Schulmeister z Olomouce

Článek

Obrany nezačaly finále na příliš pevných nohou, a tak se na obou stranách brzy zrodily první šance. Již ve druhé minutě se před Zlámala dostal sparťan Kweuke, ale nezakončil. Hanáky zase hrubkou ve středu hřiště ponoukl Jarošík - tutovku měl Schulmeister, který nejdřív trefil tyč a dorážce pak Pamič pomohl na roh.

Vcelku bezstarostný běhavý fotbal přinášel i další šance. Na Sionkovu tečovanou střelu Zlámal včas dosáhl, centrující letenský mladík Krejčí pak olízl břevno. Sparta si vytvořila převahu, k dispozici měla přímé kopy poblíž vápna a agilní Krejčí trefil boční síť.

Své šance Pražané nevyužili a druhý poločas pro ně začal šokem. Krajní obránce Vepřek se kolem Sionka s Matějovským protáhl do šestnáctky a prudkou střelou ke vzdálenější tyči propálil Vaclíka. Hanáci byli na koni a při chuti, jejich náskok mohl navýšit Navrátil. Po hrubce Jakuba Brabce navíc Schulmeister podruhé v utkání běžel sám na Vaclíka, ani na druhý pokus ho ovšem nepřekonal.

Sparta reagovala pohotovou střelou Kweukeho a při ráně Hušbauera se vytáhl Zlámal. Po další hrubce Jarošíka měla Olomouc exkluzivní brejk čtyři na jednoho, osamocený Pamič ji však zázračně zastavil. Gólovou pojistku v závěru odmítl Ordoš, Sigmě to však už nevadilo.

Ne nadarmo se olomouckému kouči Uličnému zdálo, že zvedá nad hlavu svou první trofej v kariéře. V lize ještě Hanáky definitivně nezachránil, svoji jarní brigádu však vyšperkoval senzačním ziskem domácího poháru. A teď už John může v klidu odejít do důchodu, i když je možné, že ho Sigma bude přemlouvat, aby v úspěšné misi pokračoval...

Sigma si vybojovala postup do kvalifikace Evropské ligy. Vzhledem k tomu, že byla na domácí scéně potrestána za korupční kauzu se stížkovskými Bohemians, však bude muset její návrat do pohárové Evropy posvětit až UEFA.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 0:1 (0:0)
Branka: 47. Vepřek. Rozhodčí: Paták - Wilczek, Pelikán. ŽK: Kweuke, Hušbauer (oba Sp.). Diváci: 7231.
Sparta: Vaclík - Přikryl, E. Brabec, J. Brabec (59. Holek), Pamič - Jarošík - Sionko (73. Kerič), Matějovský, Hušbauer (88. Grajciar), Krejčí - Kweuke. Trenér Martin Hašek.
Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Kučera, Pospíšil - Schulmeister (90. Hála), Ordoš, Navrátil (87. Nepožitek) - Klesnil (69. Varadi). Trenér Petr Uličný.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Pohár České pošty

  • Čtvrtfinále

  • FK Mladá Boleslav AC Sparta Praha
    1 : 1; 0 : 1; 1 : 2
  • SK D. Č. Budějovice FK Baumit Jablonec
    0 : 0; 0 : 5; 0 : 5
  • SK Sigma Olomouc FC Baník Ostrava
    2 : 1; 2 : 1; 4 : 2
  • FK Teplice FC Slovan Liberec
    1 : 1; 2 : 0; 3 : 1
  • Semifinále

  • AC Sparta Praha FK Baumit Jablonec
    1 : 0; 3 : 2; 4 : 2
  • SK Sigma Olomouc FK Teplice
    0 : 0; 3 : 0; 3 : 0
  • Finále

  • AC Sparta Praha SK Sigma Olomouc
    0 : 1