Hlavní obsah

Žižkov - Sparta 1:1, 3:4 po pen.Sparta měla namále, v poháru vyřadila Žižkov až po penaltách. Liberec je prvním čtvrtfinalistou

Aktualizováno

Fotbalisté Liberce jsou prvním čtvrtfinalistou Poháru České pošty. V domácí odvetě osmifinále s třetiligovými Rosicemi navázali na úvodní výhru 4:1 a po vítězství 3:0 si zajistili účast mezi osmi nejlepšími celky domácí pohárové soutěže. Pražská Sparta dohrávala teprve 3. kolo a k postupu přes druholigovou Viktorii Žižkov potřebovala až penaltový rozstřel, když v normální hrací době skončil zápas 1:1.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pavel Kadeřábek (vpravo), střelec jediného gólu Sparty v základní hrací době, v souboji s Michalem Sedláčkem z Viktorie Žižkov.

Článek

První osmifinálový duel už má za sebou obhájce trofeje Sigma Olomouc, která v ligovém souboji zvítězila 1:0 na hřišti Dukly Praha trefou Pospíšila. Slovácko pak vyhrálo na hřišti divizní Třebíče 2:0 po gólech Volešáka a Daníčka. Odvety se hrají 28. listopadu.

Přestože Liberec vyhrál v Rosicích 4:1, postavil trenér Šilhavý k odvetě silnou sestavu i se zkušeným špílmachrem Štajnerem. K nejvýraznější změně došlo mezi tyčemi, kde si odbyl soutěžní premiéru za první tým Slovanu osmnáctiletý Ondřej Kolář. Příliš práce však neměl, hrálo se hlavně na polovině Rosic.

Skóre otevřel v 21. minutě Blažek, jenž o víkendu skóroval i v lize na Spartě. V 77. minutě zdálky chytře přehodil gólmana Štajner a v závěru přidal třetí trefu Šural.

Spartu vysvobodila penaltová trefa Skaláka

To Sparta, poražený finalista minulého pohárového ročníku, měla s druholigovým Žižkovem o poznání více starostí. Kouč Vítězslav Lavička proti svému bývalému zaměstnavateli poslal na hřiště sestavu bez osmi stabilních hráčů zahajovací jedenáctky a Sparta v obměněném složení tápala a domácí se dostávali do velmi dobrých šancí.

Letenští se k útočení nadechli až po půlhodině a hned byli nebezpeční: Přikryl ještě s hlavičkou neuspěl, ale Kadeřábek, který loni na podzim na Žižkově hostoval, se ve 33. minutě už prosadil po rohu Jiráska. Těsně před poločasem ale po brejku srovnal Hejný. A když ve druhé půli trefil sparťan Přikryl jen tyč, musely o postupujícím rozhodnout pokutové kopy.

Penaltové drama zvládla lépe Sparta, byť měla dlouho namále. Sparťan Jirásek v páté sérii dokonce odvracel hrozbu vyřazení, ale v následné sérii selhal domácí Surynek a střídající Skalák vzápětí úspěšnou střelou strhl postup na stranu Sparty.

"Splnili jsme základní cíl a postoupili. Herně jsme ale čekali víc, chtěli jsme rozhodnout už v normální hrací době. Jsme rádi, že někteří mladí hráči ukázali i svoji psychickou odolnost, je to dobré zjištění," řekl kouč Sparty Lavička.

Sigma v ligovém souboji uspěla na Julisce

Olomouc v duelu na Dukle neponechala nic náhodě a nastoupila prakticky v nejsilnější sestavě v čele se svým nejlepším střelcem Ordošem. Naopak domácí trenér Luboš Kozel šetřil většinu tradičních opor. Přesto první velkou šanci měla ve 25. minutě Dukla. V pokutovém území se dostal k míči osamocený Ouedraogoa, ale záložníka z Burkina Faso vychytal hostující brankář Zlámal.

Za dvanáct minut padl gól na druhé straně. Pospíšil prošel mezi domácími obránci a křížnou střelou s přispěním tyčky otevřel skóre. Krátce poté mohl vyrovnat Svatonský, ale střelou z pravé strany těsně minul. V druhém poločase zas měl slušnou příležitost k vyrovnání Hašek, jehož střelu zblízka zlikvidoval pozorný Zlámal. Pět minut před koncem mohl ještě vyrovnat Borek, který tentokrát mířil těsně vedle tyčky.

Trenér Olomouce Roman Pivarník byl s těsnou výhrou spokojen. "Musím říct, že jsme zaslouženě zvítězili, a jsem rád, že jsme dali gól a můžeme ten zápas doma odehrát víc v klidu. Výsledek 1:0 je samozřejmě stále ošidný, ale věřím tomu, že domácí odvetu zvládneme," uvedl kouč Sigmy. Jeho protějšek Luboš Kozel litoval, že Dukla v prvním poločase neuhlídala jedinou vážnou olomouckou akci. "My máme dvě tři takové šance, které mohou taky skončit gólem, ale my ho nedáme. Z hlediska postupových ambicí jsou na tom hosté líp, ale já jsem s hráči, kteří hráli takový zápas poprvé, poměrně spokojen," prohlásil kouč dejvického celku.

Slovácko o výhře nad Třebíčí rozhodlo až po změně stran, kdy nejprve Kerbrův centr z levé strany usměrnil za Zrzavého záda Volešák. Devět minut před koncem pak pojistil vítězství Slovácka po rohu hlavou Daníček. "S dvoubrankovým náskokem do odvety jsem spokojen," uvedl po utkání trenér Slovácka Svatopluk Habanec.

Utkání 3. kola fotbalového Poháru České pošty:
Viktoria Žižkov - Sparta Praha 1:1 (1:1), na pen. 3:4
Branky: 44. Hejný - 32. Kadeřábek. Penalty proměnili: Čermák, Besta, Kotyza - Kadeřábek, Jakubov, Jirásek, Skalák. Neproměnili: Mareš, Sloboda, Surynek - Hušbauer, Holek. Rozhodčí: Příhoda - Ubias, Kříž. ŽK: Hílek, Hejný. Diváci: 1336.
Sestava Sparty: Čech - Vidlička, Zápotočný, Polom, Pamič - Jirásek - Kadeřábek, Holek, Grajciar (59. Hušbauer), Přikryl (73. Skalák) - Balaj (82. Jakubov). Trenér: Lavička.
Úvodní osmifinálová utkání fotbalového Poháru České pošty:
HFK Třebíč - 1. FC Slovácko 0:2 (0:0)
Branky: 48. Volešák, 80. Daníček. Rozhodčí: Matějek.
Sestava Slovácka: Heča - Hofmann, Trousil (46. Mezlík), Košút, Daníček - Hlúpik, Martykán, Volešák (63. Trávník), Kerbr - Lukáš, Kovář. Trenér: Habanec.
Dukla Praha - Sigma Olomouc 0:1 (0:1)
Branka: 37. Pospíšil. Rozhodčí: Jílek - Urban, Vlasjuk. ŽK: Kalouda - Tomeček. Diváci: 266.
Dukla: Kučera - Hašek, Božič, Štetina, Vrzal - Borek, Kalouda - Svatonský (77. Malý), Ouedraogo, Pázler (68. Engelmann) - Marek (65. Přeučil). Trenér: Kozel.
Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Pospíšil (73. Navrátil), Šindelář, Ordoš (65. Plšek) - Hubník, Doležal, Schulmeister (87. Tomeček). Trenér: Pivarník.
Odveta osmifinále fotbalového Poháru České pošty:
Slovan Liberec - Slovan Rosice 3:0 (1:0)
Branky: 21. Blažek, 77. Štajner, 88. Šural. Rozhodčí: Nenadál. První zápas: 4:1, postoupil Liberec.
Sestava Liberce: Kolář - Ljulka, Kelič, Karišik, Fleišman - Blažek, Janů, Bosančič, Souza (59. Šural) - Štajner (78. Rabušic) - Hadaščok (59. Delarge). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: