Hlavní obsah

Čech jako Čechíno, také lapil tři penalty a uchránil Spartu od pohárové ostudy

Pavel DosadilSport.cz

Až poslední říjnový den si od svého letního přestupu zachytal první soutěžní zápas za nový tým. Přitom chybělo málo, aby to pro fotbalovou Spartu skončilo blamáží. "Však mně to také hned blesklo hlavou. Vypadnout s druholigovou Viktorkou, to by byla velká ostuda," přiznal brankář Marek Čech. Právě on však nakonec poslal Letenské na Žižkově dál. V penaltovém rozstřelu chytil tři penalty - stejně jako jeho jmenovec Petr v letošním finále Ligy mistrů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Gólman Marek Čech pomohl Spartě do osmifinále Poháru České pošty: v penaltovém rozstřelu zneškodnil tři pokusy fotbalistů Žižkova.

Článek
Fotogalerie

Na penalty jsou zkrátka Čechové. Gólman Chelsea zneškodnil v květnu ve velkém mnichovském finále tři a vychytal pro Blues historický triumf v Lize mistrů.

Jeho jmenovec Marek se musel spokojit se třetím kolem Poháru České pošty. Jeho oběti neměly slavná jména Robben, Olič a Schweinsteiger, ale Mareš, Sloboda a Surynek. Přesto však Čechína okopíroval a Spartu do osmifinále proti Jihlavě poslal.

„Myslím, že chytit tři penalty ze šesti je dost dobré," konstatoval Marek Čech suše.

Den před zápasem jako by s trenérem penalty přivolávali. „Vzpomínali jsme s panem Lavičkou, jak jsem při našem společném působení v Liberci chytil dvě penalty, ale protože kluci kopli tři na tribunu, tak stejně postoupil Synot," líčil Čech.

Jak šly penalty
Mareš (Žižkov) - Čech chytil, Hušbauer (Sparta) - trefil břevno, Čermák (Žižkov) - 1:0, Kadeřábek (Sparta) - 1:1, Sloboda (Žižkov) - Čech chytil, Holek (Sparta) - trefil tyč, Kiidron (Žižkov) - 2:1, Jakubov (Sparta) - 2:2, Kotyza (Žižkov) - 3:2, Jirásek (Sparta) - 3:3, Surynek (Žižkov) - Čech chytil, Skalák (Sparta) - 3:4.

Letenští si věřili, Nádvorník musel losovat...

„My jsme penalty včera hlavně trénovali. Pětici případných střelců jsem tedy měl v hlavě a mám dobrý pocit z toho, že všichni, kterých jsme se zeptali, odpověděli: Ano, jdu na to," pochvaloval si letenský kouč Vítězslav Lavička.

V tom byl mezi soupeři velký rozdíl. „Našim klukům se naopak na penaltu moc nechtělo. Čtyři se uvolili, pátého jsme museli téměř losovat," přiznal žižkovský kouč Roman Nádvorník. „Penalty jsou loterie, ale Čechovy zkušenosti asi rozhodly. Lépe to ustál, měl větší klid. Všechny tři penalty, jež chytil, mířily do prostředka branky," poukázal Nádvorník.

Bažanti s nožem na krku uspěli

Paradoxem je, že Spartu v rozstřelu podrželi nezkušení střelci. Jakubov (21) a Jirásek (20) dorovnávali stav s nožem na krku, oba se přitom v soutěžním duelu áčka představili vůbec poprvé. Dvacet let je i Kadeřábkovi se Skalákem...

„Zápas byl testem pro hráče z širšího kádru. To samé se pochopitelně týká i jejich psychiky pod tlakem v rozstřelu. Je dobré zjištění, že to zvládli," usmíval se Lavička.

Proti nedělní ligové výhře s Libercem udělal v základní sestavě sedm změn, v jedenáctce zůstali jen Zápotočný, Pamič, Holek a Balaj. I díky tomu mohl Čech nakonec tak vyniknout.

„Markovy kvality znám dlouho. Vím, že penalty chytat umí. Hodně nám pomohl," kvitoval Lavička.

„Věřil jsem si, že nějakou penaltu chytnu, ale že hned tři... Dobře že tak, vypadnout tady by byla velká ostuda. V poháru chceme jít co nejdál," oddechl si Čech, že se hned ve své sparťanské premiéře zaskvěl.

Reklama

Související témata: