Hlavní obsah

Sparta - Jihlava 1:1, pen. 3:2Penaltový mág Čech a kanonýr Lafata zachránili Spartu od pohromy

Aktualizováno

Až penaltový rozstřel musel určit předposledního čtvrtfinalistu fotbalového Poháru České pošty. Stala se jím Sparta, jejíž brankář Marek Čech chytil Jihlavě dvě penalty a třetí dali hosté do tyče. Postupový pokutový kop pak proměnil kanonýr Lafata. Postupující narazí ve čtvrtfinále na Olomouc, s níž Sparta loni prohrála pohárové finále v Plzni 0:1. Teď se tedy pokusí o odvetu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Marek Čech zasahuje proti pokutovému kopu v utkání proti Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Na podzim hrála Sparta dvakrát na hřišti jihlavského nováčka – a oba zápasy skončily 1:1. Stejné skóre pak svítilo na ukazateli také po prvním poločase pohárové odvety. Letenští nastoupili se šesti změnami proti základní sestavě pátečního ligového duelu v Českých Budějovicích a nestačili se divit, když šli hosté do vedení.

Polom fauloval Masopusta a rutinér Koloušek nařízenou penaltu proměnil. Sparta se ovšem zaskočit nenechala, vytvořila si řadu šancí a jednu z nich proměnila. Precizní standardku Krejčího zužitkoval Bednář prudkou hlavičkou ve vyrovnávací gól.

Po přestávce se sparťané trápili a Jihlava jim rychlými útoky nejednou pohrozila. Na hřiště tedy postupně přišli jak Kadlec, tak Kweuke. V 74. minutě šli hosté do deseti. Marek sejmul Krejčího a viděl rovnou červenou kartu. Přesilovka vynesla tutovku Kweukemu, jenže Kamerunec v 81. minutě branku trestuhodně minul.

Komňacký předem věděl, kam zamíří Lafata

Došlo tedy na penaltový rozstřel. V něm zazářil brankář Marek Čech, rozhodující penaltu pak proměnil letenský kanonýr Lafata. Čech se zaskvěl v rozsřelu již v minulém kole na Viktorii Žižkov. "To je sice hezké, ale nechávat postup vždycky až na penalty nedoporučuji. Jednou už to totiž nevyjde," usmíval se brankář.

"My jsme si postup prohráli již v prvním utkání doma, kdy jsme zahodili několik šancí. Penalty jsme den před zápasem trénovali - a všichni tři střelci, kteří je na Spartě zahodili, na tréninku proměňovali s přehledem. Poradil jsem svému brankáři, ať se proti Davidu Lafatovi nehne a zůstane stát. David opravdu zamířil do středu, takže mě mrzí, že balon nakonec do sítě propadl," litoval jihlavský kouč František Komňacký, který Lafatu dobře zná ze společného působení v Jablonci i národním týmu.

"Jihlava pro nás byla v obou zápasech tvrdým ořiškem. Teď nás v pohárovém pavouku čeká Olomouc. Dávám Markovi za pravdu, Sigmu už bychom se měli pokusit vyřadit pokud možno v řádné hrací době," oddechl si jeho letenský protějšek Vítězslav Lavička.

Sparta Praha – Vysočina Jihlava 1:1 (1:1), penalty 3:2
Branky: 34. Bednář - 23. z pen. Koloušek. Penalty proměnili: Holek, Kadlec, Lafata - Kosak, Tomeček. Neproměnili: Hušbauer, Vidlička - Vaculík, Karlík, Čvirik. Rozhodčí: Jílek - Pelikán, Kordula. ŽK: Polom, Bednář, Hušbauer - Josl. ČK: 74. Marek (Jihlava). Diváci: 1428. První zápas 1:1, postupuje Sparta.
Sparta: Čech - Vidlička, Polom, Holek, Pamić - Přikryl (61. Kadlec), Hušbauer, Vácha, Krejčí - Lafata - Bednář (72. Kweuke). Trenér Lavička.
Jihlava: Hanuš - Josl, Šourek, Čvirik, Marek - Koloušek (64. Karlík), Rada - Masopust (55. Vaculík), Jungr (81. Tomeček), Kosak - Šimonek. Trenér Komňacký.
Čtvrtfinalové dvojice
Liberec - Teplice, Jablonec - Hradec Králové/Plzeň, Mladá Boleslav - Slovácko, Olomouc - Sparta.
Úřední termín čtvrtfinále je 3. dubna (první zápasy) a 10. dubna (odvety).
Dohrávka osmifinále - 23.března 17:00: Plzeň - Hradec Králové (první zápas 1:2).

Reklama

Související témata: