Hlavní obsah

Plzeň - Jablonec 3:4Plzeň dostala doma od Jablonce čtyři góly a v poháru končí. Boleslav jde do semifinále

Praha

Fotbalisté Plzně, kteří aktuálně vedou tabulku Gambrinus ligy, podlehli v odvetném čtvrtfinálovém utkání Poháru České pošty před vlastním publikem Jablonci 3:4, když se hattrickem blýskl Ondřej Vaněk. Protože v prvním zápase prohrála Viktoria na hřišti Baumitu 1:2, se soutěží se loučí. Účast v semifinále si zajistila Mladá Boleslav, která po domácí výhře 3:1 zvítězila i na půdě Slovácka, tentokrát 1:0. Jediný gól zaznamenal ve 24. minutě Jakub Mareš.

Foto: Petr Eret, ČTK

Jablonecký záložník Karel Piták (uprostřed) se snaží vypíchnout míč plzeňskému útočníkovi Michalu Ďurišovi (vlevo) v odvetném čtvrtfinálovém utkání Poháru České pošty. Přihlíží záložník Baumitu Luboš Loučka.

Článek
Fotogalerie

Oproti víkendovému ligovému kolu provedl plzeňský kouč Pavel Vrba hned sedm změn v základní sestavě, což na souhře Západočechů bylo znát. Naopak hosté nastoupili ve Štruncových sadech téměř v nejsilnějším možném složení.

Jablonec svoji současnou formu demonstroval hned po úvodním hvizdu. Už ve 4. minutě unikl po levé straně Vaněk, nacentroval do šestnáctky, kde volný Třešňák trefil pravou tyč a dobíhající Novák odražený míč pohodlně uklidil do sítě. O dvě minuty později zaváhala defenziva Viktorie znovu, čehož po dlouhém autovém vhazování využil ve vápně nekrytý Vaněk ke vstřelení další branky.

Viktoria už ztrátu nesmazala

Z katastrofálního úvodu utkání se domácí postupně zvedali, ale k postupu do semifinále by museli vstřelit čtyři branky. Ve 20. minutě se poprvé výrazněji připomněl navrátilec do sestavy Darida, jeho střela z 20 metrů ale mířila těsně nad. Vzápětí zachránil Jablonec od pohromy gólman Špit, který vleže dokázal vyrazit pokus Adamova k pravé tyči. Poté kvůli zranění odstoupil do té doby nejlepší hráč Severočechů Piták a hosté se začali soustředit na udržení vítězství.

Plzeň v obraně zkolabovala i osm minut po poločase: jablonecký Vaněk využil zaváhání domácích po rohovém kopu a sólový únik zakončil třetí jabloneckou brankou v utkání. Viditelně otřesenou Viktorii definitivně zlomilo v 70. minutě podklouznutí náhradního brankáře Pavlíka, po němž snadno dokončil hattrick neudržitelný Vaněk.

Plzeňští ještě dokázali alespoň částečně zkorigovat debakl. Nejprve si po závaru vstřelil vlastní branku jablonecký bek Rossi a vzápětí se hlavičkou prosadil Darida. Třetí gól ještě zaznamenal v 87. minutě krásnou střelou Zeman. Víc už ale domácí nestihli a rozplynul se jim sen o tom, že po třech letech pohár ovládnou. Navíc prohráli třetí z posledních čtyř soutěžních zápasů. Jablonec vyzve v semifinále buď Liberec, nebo Teplice. Oba týmy se poměří příští úterý.

Kotal: Chceme teď bojovat na obou frontách

Kouče Jablonce Václava Kotala i přes výhru mrzelo, jak jeho hráči utkání dohráli. "Je to kaňka na našem výkonu a nestalo se nám to poprvé. I když bylo jasné, že šest gólů asi nedostaneme, tak pro pohodu mužstva není dobré třikrát inkasovat," litoval lodivod Severočechů.

Většinu hrací doby ale jeho svěřenci na hřišti vládli a zaslouženě postoupili do semifinále poháru. "Vstup do zápasu se nám povedl lépe než minulý týden. Během úvodních deseti minut se nám podařilo dát dva góly a ty určily ráz celého utkání. Mohli jsme poté hrát z obrany a spoléhat se na rychlé protiútoky, z nichž jsme ještě dvakrát skórovali," doplnil trenér Jablonce, který chce do pohárové Evropy ať už přes třetí místo v lize nebo přes triumf v poháru. "Chceme teď bojovat na obou frontách," dodal Kotal.

Boleslav vyhrála i v odvetě

Slovácko ani v odvetě pohárového čtvrtfinále nezlomilo vleklou výsledkovou krizi. Z posledních deseti zápasů v lize a dvou v poháru vyhráli Jihomoravané pouze jednou. Psychický blok z nezdarů byl na hráčích patrný opět v koncovce.

Trenér Slovácka Svatopluk Habanec sáhl oproti prvnímu vzájemnému pohárovému zápasu hned k sedmi změnám. V základní jedenáctce se nově objevili brankář Heča, obránce Reinberk, středopolaři Hlúpik, Hofmann, Volešák a útočníci Skalák s Kerbrem. Ani tento krok však ke zvratu v sérii neúspěchů nevedl. Naopak boleslavský kouč Ladislav Minář nechal beze změny úspěšné složení týmu z prvního duelu.

I když měli domácí fotbalisté po většinu prvního poločasu územní převahu, při absenci útočníka Libora Doška se gólově neprosadili. Jejich útočná aktivita končila na střelách, které s přehledem likvidoval brankář Miller. Středočeši vynikali o poznání přesnější kombinační souhrou a rychlými protiútoky. Ve 24. minutě překvapil domácího brankáře Heču střelou ze dvaceti metrů Mareš, který otevřel skóre utkání. Hned z další akce mohl po centru Nešpora zvýšit náskok hostů Magera, v poslední chvíli ale stačil Heča míč vyrazit.

I když bylo po změně stran Slovácko aktivnější, jeho hráči postrádali větší klid v koncovce. V 63. minutě netrefil zblízka volný roh branky Kerbr, o pět minut později chyběla přesnější muška Reinberkovi. V závěru se ještě dostal do slibné šance střídající Haša, ale ani on nevyzrál na brankáře Millera. Slovácko tak opět potvrdilo, že se na jaře střelecky trápí.

Mladí podle Habance obstáli

"Ve značně omlazené sestavě jsem odehráli s Boleslaví rovnocennou partii. Na to, že hrálo mládí proti zkušenosti, to nebylo z naší strany úplně špatné," hledal domácí kouč Stanislav Habanec pozitiva na třetí prohře s Mladou Boleslaví ve vzájemných duelech.

"V poli jsme celkem fotbaloví byli. Ale měli jsme málo šancí, spíše bych naše příležitosti nazval pološancemi," dodal Habanec. Podle něj je Mladá Boleslav fotbalovou kvalitou i aktuální formou někde jinde.

I když Slovácko nechtělo pohárovou odvetu vypustit, přednost dostalo doléčení zranění a nemocí opor. Proto nehráli například brankář Melichárek a obránci Kuncl s Trousilem.

"Nyní už se soustředíme na ligový duel s Plzní. V něm se chceme vrátit k tomu, co jsme předváděli herně na podzim. Pokusíme se Plzeň potrápit," uvedl Habanec.

Minář: Pomohl nám vstřelený gól

Trenér Mladé Boleslavi Ladislav Minář vítězství nepřeceňoval. "Utkání bylo velice průměrné. Ovlivnilo jej i to, že se nám podařilo vytvořit dobrou výchozí pozici z domácího zápasu," řekl Minář, který dosud nezažil v průběhu deseti dnů tři utkání se stejným soupeřem. "Nebylo už nic, čím bychom se mohli překvapit. Pomohlo nám, že jsme vstřelili gól. Nehráli jsme podle představ, neprosadili jsme se po stranách. Druhý poločas už měl lepší kvalitu," konstatoval Minář.

Odvetné zápasy čtvrtfinále fotbalového Poháru České pošty:
Viktoria Plzeň - Baumit Jablonec 3:4 (0:2)
Branky: 72. vlastní Rossi, 73. Darida, 87. Zeman - 6., 53. a 70. Vaněk, 4. Novák. Rozhodčí: Proske - Tacina, Pilný. ŽK: Zeman, Řezník (oba Plzeň). Diváci: 2035. První zápas: 1:2, postoupil Jablonec.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Čišovský (46. Procházka), Hejda, Limberský (46. Řezník) - Fillo, Ďuriš, Darida, Zeman - Tecl, Adamov (58. Kolář). Trenér: Vrba.
Jablonec: Špit - Kysela, Rossi, Beneš, Novák - Zoubele (74. Pavlata), Vaněk, Loučka - Kopic (66. Pázler), Piták (25. Eliáš), Třešňák. Trenér: Kotal.
1. FC Slovácko - FK Mladá Boleslav 0:1 (0:1)
Branka: 24. Mareš. Rozhodčí: Jech - Pospíšil, Arnošt. ŽK: Hofmann, Volešák, Kerbr, Košút - Mareš, Nešpor. Diváci: 1248. První zápas: 1:3, postoupila Boleslav.
Slovácko: Heča - Kubáň, Mezlík, Košút, Reinberk - Hlúpik, Hofmann, Valenta, Volešák (77. Trávník) - Skalák (67. Haša), Kerbr (81. Lukáš). Trenér: Habanec.
Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Johana, Dosoudil, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš (74. Sivrič), Magera (70. Sloboda), Štohanzl - Nešpor (78. Chramosta). Trenér: Minář.

Reklama