Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 4:2Fotbalisté Sparty pokořili Hanáky také v odvetě a jsou v semifinále poháru. S nimi i Liberec

Teplice
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty a Liberce postoupili do semifinále Poháru České pošty. Sparťané v odvetě přehráli Olomouc 4:2, stejně jako v prvním měření sil, a vrátili Hanákům loňskou finálovou porážku. Liberci na hřišti soupeře stačila remíza 2:2, první duel vyhrál 2:0. V dalším kole budou soupeři Sparty hráči Mladé Boleslavi, Liberec vyzve Jablonec, který už před týdnem vyřadil Plzeň.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Obránce Olomouce Aleš Škerle (vlevo) a útočník Sparty Léonard Kweuke.

Článek
Fotogalerie

Střelecký účet na Letné začal Pavel Kadeřábek, Olomouc sice srovnala zásluhou Jana Navrátila, ale Leo Kweuke záhy vrátil Spartě vedení, které už Letenští nepustili. Sparta tak drží naději na první zisk poháru od roku 2008.

Sparta nastoupila hned se šesti změnami v základní sestavě oproti sobotnímu derby se Slavií. Mimo jiné poprvé od listopadu nastoupil od začátku uzdravený stoper Jarošík. A vůbec poprvé v základu Sparty nastoupil mladý záložník Čermák. Na souhře to však příliš patrné nebylo a Sparta od začátku diktovala tempo.

Olomouc, která rovněž udělala čtyři změny v sestavě, potřebovala k postupu vstřelit minimálně tři góly, ale Sparta její vůli prát se s osudem zlomila už po sedmi minutách. To si Kadeřábek zpracoval přihrávku od Hušbauera a střelou z 15 metrů o tyč poslal domácí do vedení.

Sigma vykřesala alespoň jiskřičku naděje krátce po změně stran, kdy centr Javůrka propadl až na zadní tyč k Navrátilovi a ten křížnou střelou srovnal. Jenže hned za minutu zasadil hostům definitivní k.o. Kweuke. Kamerunský útočník, který tentokrát dostal přednost před Lafatou, si na hranici vápna zpracoval autové vhazování, jesličkami se uvolnil přes Škerleho a střelou z otočky vrátil Spartě vedení.

A že Kweuke na lavičce nezapomněl střílet góly, potvrdil ještě jednou. Čermák mu při brejku přistrčil míč hlavou a Kweuke tvrdou střelou přidal třetí gól. V 73. minutě pak za potlesku tribun vystřídal.

V závěru ještě dal svůj první soutěžní gól za Spartu střídající Jánoš, který doklepl do prázdné branky střílený centr Pamiče. A za Olomouc snížil Škerle, jehož hlavičku ještě tečoval do branky domácí obránce Vidlička.

Liberec oplatil Teplicím loňské vyřazení

Teplice, bojující o záchranu v nejvyšší soutěži, čtvrtfinálovou odvetu s Libercem dokázaly zdramatizovat. Už v páté minutě totiž skóroval záložník Chovanec. I když kouč Teplic Ščasný šetřil největší opory a proti poslednímu ligovému duelu s Českými Budějovicemi udělal hned osm změn v základní sestavě, domácí Vůch po půlhodině hry mohl zvýšit a vyrovnat stav celé série, ale proti brankáři Kovářovi neuspěl.

Liberečtí hráči naopak získali klid, když Delarge sedm minut před přestávkou vyrovnal a postavil teplický tým před úkol vstřelit další tři branky.

Konžský forvard Delarge prokázal střeleckou formu z posledních týdnů: proti Teplicím se trefil i v minulém týdnu a prosadil se také dvakrát z posledních tří ligových zápasů.

Teplice ještě odpověděly v 71. minutě, kdy ve druhé velké šanci uspěl Vůch a poslal svůj tým do vedení, poslední slovo však patřilo Liberci. Záložník Pavelka dorazil do sítě odraženou střelu Rabušice a stvrdil liberecký postup. Tým Slovanu tak Teplicím oplatil loňské vyřazení právě z čtvrtfinálové fáze.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalového Poháru České pošty:
FK Teplice - Slovan Liberec 2:2 (1:1)
Branky: 5. Chovanec, 71. Vůch - 38. Delarge, 79. Pavelka. Rozhodčí: Orel - Gallo, Blažej. ŽK: Fleišman - Delarge. Diváci: 915. První zápas: 0:2, postupuje Liberec.
Teplice: Slavík - Krátký, Lüftner, Rosa, Podaný - Vůch, Matula (64. Jindráček), Janič, Chovanec - Vachoušek (46. Čajič), Kerič (53. Litsingi). Trenér: Ščasný.
Liberec: Kovář - Kušnír, Kelič, Kováč, Fleišman (89. Coufal) - Rybalka, Pavelka - Šural, Štajner (74. Sackey), Frýdek (46. Rabušic) - Delarge. Trenér: Šilhavý.
Sparta Praha - Sigma Olomouc 4:2 (1:0)
Branky: 49. a 70. Kweuke, 7. Kadeřábek, 88. Jánoš - 48. Navrátil, 90. Škerle. Rozhodčí: Příhoda - Dobrovolný, Nádvorník. ŽK: Pamič. Diváci: 3106. První zápas: 4:2, postupuje Sparta.
Sparta: Čech - Vidlička, Jarošík, Polom, Pamič - Vácha - Kadeřábek (77. Jánoš), Čermák, Hušbauer, Krejčí (67. Hybš) - Kweuke (73. Bednář). Trenér: Lavička.
Olomouc: Blaha - Koutný, Škerle, Šindelář, Vepřek - Hořava, Houska - Petr (85. Plšek), Navrátil (73. Pospíšil), Javůrek - Doležal. Trenér: Pivarník.

Reklama

Související témata: