Hlavní obsah

Fotbalisté Boleslavi a Jablonce si před bitvou o Evropu věří

Chomutov

Lákavá vidina se rozprostírá před fotbalisty Mladé Boleslavi a Jablonce. Vítěz jejich vzájemného souboje si ve finále Poháru České pošty, které se hraje v pátek od 20.15 hodin v Chomutově, zajistí účast ve třetím předkole Evropské ligy. Oba kluby věří v naplnění pohárových ambicí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

David Jarolím (v popředí) a další fotbalisté Mladé Boleslavi si zatrénovali na chomutovském stadiónu před finále poháru s Jabloncem.

Článek

Středočeši se představí v rozhodující fázi pohárové soutěže podruhé za poslední tři roky. A doufají, že se jim podaří zopakovat úspěch z roku 2011, kdy triumfovali v Jihlavě proti Olomouci. Stejně jako tehdy je povede ve finále trenér Ladislav Minář. „Vzhledem k tomu, že v poháru často vypadávají silní soupeři s papírově slabšími, si cesty až do finále moc vážíme. Velkou vzpruhou byl semifinálový skalp favorizované Sparty. A věřím, že dojdeme až na vrchol," podotkl boleslavský kouč.

Musí se obejít bez Dosoudila a Magery, kteří se vážně zranili v pohárové odvetě na Letné. „Oba se během jara prosazovali v základní sestavě. Jejich absence je velkou ztrátou. Každý je nahraditelný, někdo více a někdo méně. Chci věřit, že ti, kteří nastoupí místo marodů, odvedou maximum. Přivezli jsme dvaadvacet hráčů, všichni cítí motivaci. Nad startem některých stále visí otazník, proto nominaci a sestavu určím až v den zápasu," uvažoval Minář.

Jablonecký trenér Roman Skuhravý vyhrál coby hráč téhož klubu pohár už v roce 1998. „Bylo by pěkné zvednout trofej i jako kouč, ale zápas je hlavně o hráčích. Pro nás to bude svátek a zážitek. Chceme si ho užít, ale i odpracovat. Oba týmy jsou na stejné rovině, takže může dojít i penalty, které jsme nestačili natrénovat."

Jablonec chce prolomit nepříznivé statistiky

Skuhravý uznává kvality soupeře. „Slyšeli jsme i o sebevědomí Boleslavi, proti čemuž nic nemám. Ale jen to samo o sobě nevyhrává. Faktorů je daleko víc a je třeba předvést výkon na hřišti. Víme, že aby nás porazili, musí předvést všechno, co umí. Osobně čekám krásný zápas, jelikož ambice jsou na obou stranách vysoké, a to je dobře pro český fotbal," zamýšlel se jablonecký kouč.

Jablonec předešlá tři finále v letech 2003, 2007 a 2010 pokaždé prohrál o gól. „Statistika je nepříjemná, proto ji chceme změnit. V týmu panuje výborná nálada, ale i pokora. Pro mě to bude teprve druhé finále, navíc po dlouhé době. Kdysi jsem získal pohár s pražskou Slavií po bitvě se Spartou, takže mám velkou touhu si to zopakovat i proti Boleslavi," uvedl kapitán Karel Piták po čtvrtečním tréninku na chomutovském stadiónu.

Statistické údaje před finálovým zápasem fotbalového Poháru České pošty v Chomutově:
FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec
Výkop: pátek 17. května, 20:15 (ČT Sport).
Vzájemné zápasy v poháru:
2001/02, 3. kolo: M. Boleslav - Jablonec 1:0
Bilance v lize: 17 6-6-5 21:17.
Rozhodčí: Příhoda - Jiřík, Pospíšil.
Předpokládané sestavy:
Mladá Boleslav: Miller - Kúdela, Johana, Ševinský, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš, Chramosta, Štohanzl - Nešpor.
Jablonec: Špit - Kubista, Rossi, Beneš, Novák - Loučka, Eliáš - Kopic, Piták, Čížek - Hubník.
Absence: Dosoudil, Magera (oba zranění), Janíček (rekonvalescence), Jarolím, Kysela, Chramosta, Mareš, Ševinský, Brunclík, Rolko (všichni nejistý start) - nikdo.

Reklama