Hlavní obsah

Jablonec dovedl k poháru i do Evropy, přesto Skuhravý další trenérskou budoucnost u Peltova týmu neřeší

Chomutov

Těžko soudit, zda ho majitel jabloneckého klubu Pelta na trenérské lavičce ponechá, nebo zda v létě přivede k svému mančaftu staršího a hlavně zkušenějšího kouče. „To neřeším. Jsem mu vděčný už za to, že mně příležitost vůbec dal a já mohl s trénováním začít, protože to znamená obrovskou zkušenost. Mám smlouvu do 30. června a nebude problém, abych se vrátil k juniorce a zase vychovával mladé kluky,“ odmítal dočasný kouč fotbalového Jablonce Roman Skuhravý spekulace, zda si snad pátečním vítězstvím ve finále domácího poháru neřekl o trvalé angažmá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký trenér Roman Skuhravý ve finálovém duelu Poháru České pošty.

Článek
Fotogalerie

Po ligovém debaklu na Slavii nuceně skončil trenér Kotal a na vás bylo, abyste jako dočasný kouč probral jablonecké mužstvo z letargie. Povedlo se vám to přímo zázračně, neboť ani v jednom ze tří soutěžních zápasů jste neprohráli a v chomutovském pohárovém finále získali druhou nejcennější domácí trofej. Jaký recept jste uplatnil?

Probuzení není o mně, ale o hráčích a trenérovi Kotalovi, který mužstvo výborně připravil. Já se spíše obával, abych nenásledoval jiné trenéry, kteří po výměně koučů první zápas také vyhráli, ale až v dalších utkáních se začalo ukazovat, zda má výměna a jejich práce smysl.

Naznačujete snad, že vám podobné trenérské rošády nejsou moc po chuti?

Během několika zápasů nevtiskne žádný trenér mužstvu svůj rukopis. Nedokáže to ani za rok. Potřebuje čas, aby dal mužstvu tvář, což příklady Plzně nebo pražské Dukly dokazují. Majitelé klubů by měli být trpělivější a pak se výsledky dostaví.

Vás ale právě Kotalovo odvolání vyneslo do funkce hlavního trenéra a tudíž i k zisku domácího poháru. Neprotiřečíte si trochu?

Trofej jsme získali hlavně díky hráčům a trenéru Kotalovi, který odvedl v Jablonci velký kus práce.

Vy si zásluhy nepřičítáte? Vždyť o půli jste zamíchal se sestavou, poslal na hřiště Pitáka s Kopicem a právě ti dva přivodili zvrat.

Spíše na sebe beru vinu za úvodní sestavu, která se mně zdála na hřišti příliš přemotivovaná, Proto jsem udělal změny, neboť jsem předpokládal, že Piták s Kopicem naši hru oživí. Povedlo se, průběh finále jsme otočili a ve druhé půli už na hřišti dominovali. Nakonec nemuselo dojít ani na penaltový rozstřel, protože jsme si připravili čtyři brankové šance, z nichž jsme mohli rozhodnout.

Hlavně tah s nasazením Kopicem vám perfektně vyšel. Nejenže v samém závěru vyrovnal a dovedl finále k penaltovému rozstřelu, ale navíc při něm zachoval pevné nervy a v poslední sérii chladnokrevně rozhodl.

Kopic je velkým hráčem s obrovským potenciálem, ale musí si srovnat v hlavě, zda ho chce využít a hrát fotbal na nejvyšší úrovni. Ve finále na tuto otázku odpověděl správným způsobem. A pokud u mužstva budu, vymáčknu z něho vše, co v něm je.

Budete to mít ale dost těžké. A nejen s Kopicem. Cíl jste splnili, pohár získali a do Evropy se v příští sezóně podíváte, takže bude těžké v posledních třech ligových kolech mužstvo motivovat...

Co je to za otázku? Hráči jsou profesionálové, fotbal je jejich zaměstnáním a proto musí chtít vyhrávat pořád. Pro klub, pro fanoušky.

A třeba také proto, aby se už nyní chystali na podzimní kvalifikaci o Evropskou ligu, aby se jablonecké účinkování v pohárech neproměnilo jako obvykle v nicotnou epizodu.

Teď, ale hlavně v létě nás čeká strašně moc práce. Pokud se budeme chtít dostat v Evropské lize do základní skupiny, což je nás cíl, musíme se hodně zlepšit.

Reklama

Související témata: