Hlavní obsah

Věřil jsem, že přišel můj velký okamžik, usmíval se jablonecký hrdina Kopic

Chomutov

Do zápasu vstoupil hned po změně stran. Trenér Jablonce Roman Skuhravý vsadil na zkušeného Karla Pitáka a dvaadvacetiletého mladíka Jana Kopice, kteří měli zvednout tým, přibít Mladou Boleslav k její šestnáctce a otočit finále Poháru České pošty ve prospěch severočeského klubu. Hrdinou se nakonec stal mladík, který přišel do Jablonce z Vysočiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonečtí záložníci Jan Kopic (vlevo) a Ondřej Vaněk s vítěznou trofejí.

Článek

Šest minut před koncem řádné hrací doby srovnal bombou na 2:2. „Před vyrovnávacím gólem jsem dostal balón od Karla Pitáka. Soustředil jsem se, abych ho dobře zpracoval a napálil ho na zadní tyč. Sedl mi pěkně na nárt. Pak už jsem jen koukal, jak zaplul ke vzdálenější tyči, i když si gólman asi na míč sáhl," popsal svoji důležitou trefu Jan Kopic.

Jablonec prohospodařil první půli. Ve druhé byl jasně lepší, ale čas letěl. I jablonecký boss a šéf českého fotbalu Miroslav Pelta na tribuně zelenal... „Věřil jsem, že zápas vyhrajeme. Po mém vyrovnávacím gólu pořád zbývalo dost času. Mohli jsme rozhodnout ještě do konce nastavení, šancí jsme měli dost. Věřil jsem, že vítězný gól dorveme do brány. Šance jsme měli, ale už jsme je neproměnili," přiznal Kopic.

Zatmělo se mu před očima

V penaltovém rozstřelu byl určen jako šestý, kdyby se nerozhodlo v první sérii. Kopat šel za stavu 4:4 na penalty, když těsně před ním málem přerazil břevno mladoboleslavský Petr Johana.

„Nervózní jsem v tu chvíli nebyl, věřil jsem si. Když dáte v takovém utkání těsně před koncem vyrovnávací gól, naroste vám i sebevědomí. Říkal jsem si, že tohle je ten okamžik, na který jsem čekal, a záleží jen na mně, jestli ho unesu nebo ne. Také mi prolétlo hlavou, abych měl trochu štěstí. I to jsem měl. Rozhodl jsem se míč napálit doprostřed branky trochu nahoru. Předpokládal jsem, že Miller půjde do strany. Stalo se. Dal jsem do balónu ránu, když míč skončil v síti, najednou se mi zatmělo před očima. Nevýslovný pocit, obrovská euforie. Měl jsem na kopačce vítězství a zvládl jsem to," říkal s úsměvem, ale v jeho hlase bylo znát vzrušení.

Pro fanoušky se stal hrdinou. On sám se jím ale necítí. Určitě to byl můj dosud nejlepší zápas a nejdůležitější góly, ale hrdinou se opravdu necítím. Podíl na poháru má celé mužstvo, realizační tým, trenéři Skuhravý i Kotal. Těm všem patří dík. O víkendu máme volno a můžeme slavit, až časem mi pořádně dojde, co se nám i mně povedlo," přiznal Kopic.

Příjemně překvapil i kouče

Jablonec splnil úkol, postoupil do předkola Evropské ligy. Ta domácí pro něj zřejmě skončila. „V žádném případě. Hrajeme pořád o devět bodů a třetí místo v tabulce. Motivace tedy bude, ale určitě ne jako na finále, na ligové utkání se tolik nevyhecujete," konstatoval mladý záložník.

Když přišla řeč na nového trenéra Romana Skuhravého, suše konstatoval: „Hlavně se snažil nás motivovat, přinesl do kabiny nový impuls. Na finále poháru ale motivaci nepotřebujete, to musíte hrát sami ze všech sil. První půle se nám nepovedla, ve druhé jsme zabrali a hráli totální fotbal a zaslouženě jsme vyhráli.

Zřejmě jeho vztah s novým trenérem není ideální. Roman Skuhravý naznačil proč: „Kopic je velký hráč, má v sobě velký potenciál. Musí si ale srovnat v hlavě, jestli chce velký fotbal opravdu hrát. V pátečním finále mi odpověděl tím správným způsobem. Přesně to jsem od něj vyžadoval. On mě nemusí milovat, ale já z něj vymáčknu to, co v něm je..."

Reklama