Hlavní obsah

Jablonecký Kubista prožívá raketový start. Kariéru začal triumfem v poháru

Josef PešoutSport.czPrávo

Raketový vstup do fotbalové kariéry zažívá mladý jablonecký obránce Vojtěch Kubista. Dva měsíce po svých dvacátých narozeninách se může pyšnit tím, že získal se severočeským klubem trofej pro vítěze Poháru České pošty. Do finálového zápasu s Mladou Boleslaví nastoupil dokonce v základní sestavě Jablonce, takže mu náleží i nemalý podíl na skvělém klubovém úspěchu. Nadějný bek ale ví, že ho čeká ještě hodně práce, aby se trvale prosadil na ligové scéně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Jablonce se radují z vítězství ve finále Poháru České pošty.

Článek

„V širším kádru jsem druhým rokem. Absolvoval jsem už loňskou zimní přípravu pod trenérem Komňackým, letní soustředění i letošní zimní dril pod trenérem Kotalem. Pronásledovala mě ale zranění. Teď už jsem naštěstí zdravý," přibližuje svoje jablonecké začátky nejmladší hráč mužstva. „Odehrál jsem i přáteláky, nastupoval jsem především za juniorku na postu podhrotového útočníka. Ostrý debut za áčko jsem si odbyl až pod novým trenérem Skuhravým v semifinálové pohárové odvetě s Libercem, pak přišla ligová premiéra s Jihlavou a hned finále poháru," rekapituluje Kubista, který byl sám překvapen, jak rychle dostal šanci.

„Přitom pravého obránce jsem hrál poprvé v životě. Musím si víc hlídat lajnu, než na co jsem byl zvyklý. Přeorientovat se z ofenzivy na obranu a ještě na krajního beka není snadné. Proti Liberci jsem bránil Štajnera, Rabušice a další ligové hvězdy. S Boleslaví jsem měl proti sobě Chramostu, Davida Jarolíma. A pak jsem zvedl pohár nad hlavu. To je něco neskutečného. Ještě před třemi týdny bych ani ve snu nevěřil, že se mi podobný zážitek může přihodit," říká mladík. „Ve dvaceti letech ale jsem pořád na začátku," stojí pevně na zemi.

S adaptací v jabloneckém týmu neměl podle svých slov problémy. „Spoluhráči mě chápou a cítím od nich podporu. To je pro mě důležité. V brance mám za sebou Michala Špita, který mi dokáže poradit. Hodně zkušeností se snažím pochytit i od Tomáše Čížka, Karla Pitáka, Luboše Loučky," oceňuje Kubista symbiózu ostřílených hráčů s mladšími bojovníky.

Jaké má fotbalové plány? „Abych pravidelně nastupoval, v každém zápase podával co nejlepší výkony. Lákadlem pro celý Jablonec je třetí předkolo Evropské ligy, které nás čeká někdy v červenci. Ale dál dopředu nemyslím," přibližuje svůj náhled jablonecký objev. Váží si toho, že jako odchovanec klubu získává svoje místo v mužstvu. „Pokud vím, tak naposledy se z místních hráčů v Jablonci prosadil Adam Hloušek," připomíná fotbalistu, který záhy zamířil ze severu Čech do pražské Slavie a momentálně působí v německém Norimberku.

Reklama

Související témata: