Hlavní obsah

Kvalifikace o Ligu mistrů je prioritou, ale i Superpohár jsme chtěli vyhrát, namítal po prohře kouč Vrba

Doplatil na to, že Superpohár odstavil na vedlejší kolej, neboť prioritou pro něho i celou fotbalovou Plzeň je kvalifikace o Ligu mistrů. Viktoria do ní vstupuje už v úterý prvním duelem se Željeničarem Sarajovo, takže trenér Pavel Vrba poslal v pátečním duelu proti Jablonci na hřiště tým, v němž figurovali zpočátku jen tři čtyři hráči, kteří budou patřit do základní sestavy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba během utkání Superpoháru FAČR.

Článek

Před dvěma lety jste v zápase o Superpohár s Mladou Boleslaví trofej po penaltovém rozstřelu získali a hned poté nastoupili vítězný pochod evropskou kvalifikací, který skončil až v Lize mistrů. To jste si nechtěli podobný scénář zopakovat?

Ale my chtěli Superpohár vyhrát a mrzí nás, že jsme ho nezískali. Zvláště, když se zápas s Jabloncem vyvíjel v náš prospěch. Jenže dostali jsme zbytečný gól, který byl pro další vývoj klíčový. Brankář Pavlík schytal několik úderů, a my inkasovali.

Třeba jste neměl posílat na hřiště jen hráče druhého sledu, možná to chtělo proti ambicióznímu Jablonci přece jen silnější sestavu...

Rozhodli jsme se pro zkoušku dalších hráčů, kteří by měli dostávat příležitost a v dalším průběhu sezóny ji už tolik nedostanou. Někteří se nabídnuté možnosti zhostili lépe, jiní hůř.

Však se to také ukázalo, když jste v závěru sestavu posílil a poslal na hřiště Rajtorala a Daridu.

S jejich příchodem se vývoj zápasu skutečně změnil a pomohli jsme tomu, že závěr byl zajímavější a napínavější. Kvalita naší hry se zlepšila a šla nahoru, hráli jsme rychleji a měli i šance.

Překvapilo, že jste po slibném začátku za Severočechy zaostávali ve všech směrech, v důrazu a agresivitě především. To jste naordinoval hráčům opatrnost, aby se snad před vstupem do kvalifikace o Ligu mistrů nezranili?

Vůbec ne, mě naopak také vadilo, že naše hra postrádala potřebnou tvrdost. Důraz vlastně měli na kopačkách jen hráči, kteří mají místo v základní sestavě jisté, což byl paradox. Ostatní jako by se skutečně báli, aby se nezranili a nepřišli o místo na lavičce. Až s příchodem střídajících hráčů naše agresivita stoupla.

Udělal jste si tedy před úterním ostrým startem sezóny náležitý obrázek.

Avizoval jsem, že poslední dva zápasy budou poslední zkouškou. A skutečně mně o výkonnosti hráčů hodně řekly.

Příjemně vás musel překvapit Wágner, který dal dva góly a třetí mu sudí neuznal.

Hostování v Příbrami mu pomohlo, je na něm vidět evidentní pokrok. Hraje dobře, prosazuje se, patřil k našim nejlepším hráčům.

Zdá se, že jeho přístup a pohled na fotbal se během ročního odloučení s Plzní zásadně změnil. Pociťujete to?

Jeho přístup před rokem a dnes je skutečně odlišný. Tehdy si zřejmě myslel, že všechno půjde samo a narazil. Dostal pohlavek a vzal si z něho ponaučení. Teď je na konkurenci panující v mužstvu připravený a v trénincích pracuje velmi dobře. Budeme velice zvažovat, zda ho ještě pošleme na hostování. Zvláště, když Bakoš a Ďuriš jsou zranění.

Reklama

Související témata: