Hlavní obsah

Laštůvka zachraňoval i asistoval

HERTOGENBOSCH

Nejvýraznější osobností pátečního zápasu jedenadvacítek v Hertogenboschi byl dvacetiletý gólman Baníku Ostrava Jan Laštůvka. Domácím zlikvidoval čtyři stoprocentní šance a svými dlouhými výkopy se podílel na dvou gólech českého týmu.

Foto: internet

Brankář Jan Laštůvka má bohaté zkušenosti z první fotbalové ligy.

Článek

Podobné asistence jsou fotbalového brankáře výjimečná záležitost. "My tyhle dlouhé výkopy zkoušíme v Baníku, ale v lize ještě žádnou asistenci nemám. Trénuji to s Pavlem Michalíkem v Ostravě i reprezentaci. V reprezentaci naopak je už třetí, protože i v domácím utkání s Běloruskem jsem vlastně přihrál na třetí gól."

"Vaška Svěrkoše a Maria Ličku dobře znám, věděl jsem, že jsou schopni z mých výkopů něco udělat. Nizozemci navíc hráli vzadu jeden na jednoho, takže o to byla naše situace v tomto směru výhodnější," vysvětloval mladý brankář s viditelnou spokojeností ve tváři.

Chytat góly? Od toho jsem tady!

Čtyři jisté góly také Laštůvka také chytil. "Kvůli tomu jsem v brance. Obránci toho hodně zastavili, ale párkrát se jim tam Nizozemci dostali. Nejhůř mi bylo při šanci domácích hned po změně stran, tedy za stavu 1:0 pro nás. Míč mi šel hodně na tělo, musel jsem se položit a vytlačit míč mimo branku, což se povedlo," přiznal, ale hned zdůraznil, že si na úspěch nedělá žádný osobní nárok, protože vítězství bylo dílem celého mužstva.

Nejvyšší soutěž Laštůvka už chytá čtvrtým rokem, zkušeností má dostatek, byť si v jedenadvacítce připsal teprve desátý zápas. Jedničkou se stal po přechodu Petra Čecha do Brücknerova výběru. Patří k největším talentům mezi tyčemi a je pokračovatelem úspěšné ostravské gólmanské školy, která dala českému fotbalu například Michalíka, Mikloška, Srníčka a další kvalitní brankáře.

Reklama

Související témata: