Hlavní obsah

Sparta - Dukla 2:0Sparta chce double, kanonýr Lafata ji poslal do pohárového semifinále

Aktualizováno

Nevzdávají se naděje, že by letos mohli získat double. Gambrinus ligu vedou fotbalisté Sparty osm kol před koncem o osm bodů a také druhá část plánu se jim daří. V Poháru České pošty vyřadili Duklu a stali se prvním semifinalistou. Na Julisce sice Sparta před týdnem prohrála 1:2, v domácí čtvrtfinálové odvetě však díky trefám kapitána Lafaty zvítězila 2:0 a jde dál, narazí na lepšího z dvojice Mladá Boleslav - Jablonec. Kvarteto semifinalistů bude kompletní až příští středu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty Praha oslavuje svůj druhý gól během utkání čtvrtfinále Poháru České pošty proti Dukle.

Článek
Fotogalerie

Letenští začali aktivně, aby co nejdříve smazali jednogólové manko z Julisky. Jenže Dukla mohla udeřit hned z prvního kontru. Pospěch běžel v 6. minutě sám na Čecha a pohárový specialista svůj tým výrazně podržel. Sparta pak byla dál aktivnější, ale ve finální fázi také dost nepřesná. Hostům zase stačila jen chvilka po autovém vhazování, aby Berger hlavou trefil boční síť.

Změnu skóre tak musel vzít do svých rukou novopečený nejlepší střelec v historii Gambrinus ligy. Dočkal rozehrál rohový kop, nejvýše vyskočil Lafata a hlavou zamířil přesně. Brankář Rada si na míč sáhl, ale vyrazit gólovou střelu nedokázal. Vedení 1:0 už posílalo do semifinále Spartu. Ještě do přestávky si navíc postup pojistila. Krejčí po rychlé akci uvolnil znovu Lafatu a kapitán tentokrát nohou poslal balon přesně k tyči.

Dukla se po přestávce probrala k větší aktivitě. Snaživý Berger ovšem dvacet minut před koncem nedokázal trefit ani úplně prázdnou branku domácích. Tutovku Marka Hanouska pak nohou vyrazil Čech, který se tak o postup vydatně přičinil.

Postup byl blízko, litoval Berger

„Vypadli jsme, ale tak dobře jsme za mého působení proti Spartě ještě nehráli. Nemáme se za co stydět," poukázal Luboš Kozel, trenér Dukly. „Naše blbost, šancí jsme měli dost. Postup přes Spartu byl nečekaně blízko," litoval záložník Tomáš Berger.

„Double nás samozřejmě láká. Však jsme také pohárovou linii vyhlásili ještě před začátkem sezóny. Závěr sezóny na dvou frontách je samozřejmě dvousečný. Také já jako hráč raději hrál zápasy, než trénoval. Postup však také nese riziko velkého vydání energie a zranění či dalších faktorů, které mohou tým rozhodit. Ale na Spartě chceme být úspěšní vždy a na všech frontách," konstatoval letenský kouč Vítězslav Lavička.

A zbývající zápasy? Plzeň v úterý v úvodním zápase čtvrtfinále porazila Jihlavu 1:0. Ve čtvrtek pak jsou na programu dvě odvety. Slavia bude v Brně dotahovat manko 0:1. Obhájce trofeje Jablonec se představí v Mladé Boleslavi, kterou doma porazil 2:0.

Pohár České pošty - odveta čtvrtfinále:
Sparta Praha - Dukla Praha 2:0 (2:0)
Branky: 34. a 41. Lafata. Rozhodčí: Jílek - Urban, Štěrba. ŽK: Matějovský, Konaté - Pospěch. Diváci: 2797. První zápas 1:2, postupuje Sparta.
Sparta: Čech - Kadeřábek, Brabec, Švejdík, Costa - Hušbauer (74. Konaté), Mareček, Matějovský (66. Vacek) - Dočkal, Krejčí (89. Juliš) - Lafata. Trenér: Lavička.
Dukla: Rada - Romera, Štetina, Božič, Matěj Hanousek - Hlinka (72. Černý), Kovaĺ, Marek Hanousek (83. Ouedraogo) - Berger, Pospěch, Mareš (87. Marek). Trenér: Kozel.
Program dalších odvet:
Čtvrtek 3. dubna:
18:00 Zbrojovka Brno - Slavia Praha (1:0),
18:00 FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec (0:2).
Středa 9. dubna:
18:00 Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň (0:1).

Reklama

Související témata: