Hlavní obsah

Mladá Boleslav - Jablonec 1:0Jablonec v Mladé Boleslavi prohrál, přesto v poháru postoupil. Brno vyřadilo Slavii

Mladá Boleslav

Fotbalisté Jablonce pokračují v cestě za obhajobou triumfu v Poháru České pošty. Na hřišti Mladé Boleslavi sice v odvetném čtvrtfinálovém duelu podlehli 0:1, ale protože v prvním zápase porazili před vlastním publikem soupeře 2:0, radovali se z postupu. Na semifinále se může těšit i Brno. Zbrojovka před týdnem zvítězila na Slavii 1:0, ve čtvrtek sice s Pražany stejným výsledkem doma prohrála, v penaltovém rozstřelu však byla šťastnější.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mladoboleslavský útočník Martin Nešpor (vpravo) v souboji s jabloneckým obráncem Jakubem Štochlem v odvetném čtvrtfinálovém utkání Poháru České pošty.

Článek
Fotogalerie

Zatímco Jablonec nastoupil do odvety prakticky v nejsilnější sestavě, mladoboleslavský kouč Karel Jarolím dal šanci i hráčům širšího kádru. Poprvé v základní jedenáctce hráli dvacetiletí mladíci Josef Eliáš a Vraštil, jen na lavičce naopak zůstal dirigent záložní řady David Jarolím.

Mladá Boleslav i v pozměněné sestavě hrála v úvodu aktivněji a v 21. minutě smazala polovinu manka z prvního duelu. Na Štajnerův centr z přímého kopu si naskočil Ščuk a hlavou otevřel skóre. Bosenský záložník potvrdil střeleckou formu, předtím skóroval v každém z posledních tří ligových kol.

Ještě do přestávky mohla Boleslav ztrátu z úvodního duelu dohnat, Chramosta ale po Bořilově centru z malého vápna přestřelil. Po změně stran mohl v 68. minutě srovnat a definitivně rozhodnout střídající Kubista, hlavičku ale poslal nad domácí branku.

Mladoboleslavští se snažili případným druhým gólem dostat zápas do penalt, závěrečný nápor podpořil příchod čerstvého Magery, jenže Severočeši všechny nepříjemné situace ve vlastní šestnáctce ustáli. Baumit tak dál může doufat, že přes pohár projde do příštího ročníku Evropské ligy. Jejím protivníkem v boji o finále bude pražská Sparta. Naopak Mladá Boleslav se teď může soustředit jen na Gambrinus ligu, kde má čtyřbodový náskok na třetím místě, které zaručuje start v evropských pohárech.

Do semifinále i Zbrojovka

Drama viděli diváci v Brně. První poločas však příliš pohledného fotbalu nenabídl. Zbrojovka byla aktivnější, měla mírnou územní převahu, ale k ohrožení brankáře Černého se nedostávala. Zahrozila pouze dvakrát, poprvé hned v úvodu zápasu, kdy Šislerovu nedůraznou střelu stačil Černý chytit. Po půlhodině se po kostrbaté kombinaci domácích útočníků dostal míč ke Kerestešovi, který přízemní střelou těsně minul. Slavia se dostávala nejdále k hranici velkého čtverce, na brněnskou branku nevystřelila.

I po změně stran si udržovali domácí fotbalisté převahu, sešívaní spoléhali jen na jednoduché protiútoky. Po jednom z nich v 51. minutě nevyužil chybu stoperů Zbrojovky Gecov. Po sólovém úniku se pokusil přehodit brankáře Doležala, ale ten jeho záměr vystihl. Na druhé straně o postupu Brna ještě nerozhodl Skalák, jemuž Necid skluzem na poslední chvíli ukopnul míč. O deset minut později zachránil Slavii brankář Černý, který po rohovém kopu reflexivně vyrazil hlavičku stopera Koštála.

Slavia se dočkala branky až v 79. minutě. Juhar rozehrál přímý volný kop přesně na Škodu a ten hlavou překonal Doležala. V závěrečném náporu se už Brňanům nepodařilo vyrovnat. V penaltovém rozstřelu za moravské mužstvo uspěli Zavadil, Šisler, Keresteš, Markovič i Skalák. Na straně Slavie skórovali Necid, Gecov, Hrubý a Nitrianský a selhal pouze Juhar.

Brňané narazí v semifinále na lepšího z dvojice Plzeň - Jihlava.

Čtvrtfinále fotbalového Poháru České pošty - odvety:
FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:0 (1:0)
Branka: 21. Ščuk. Rozhodčí: Královec - Kordula, Kotík. ŽK: Nešpor, Magera - Rossi, P. Eliáš. Diváci: 1297. První zápas: 0:2, postoupil Jablonec.
M. Boleslav: Miller - J. Kysela, Kúdela, Vraštil, Bořil - J. Eliáš, Ščuk (67. D. Jarolím) - Chramosta (70. Šultes), Štajner (75. Magera), Bartl - Nešpor. Trenér: K. Jarolím.
Jablonec: Valeš - P. Eliáš, Beneš, Štochl, Jablonský - Rossi, Loučka - Kopic, Čížek (61. Kubista), Novák (77. Fantiš) - Třešňák (90. M. Kysela). Trenér: Skuhravý.
Zbrojovka Brno - Slavia Praha 0:1 (0:0), na pen. 5:4
Branka: 79. Škoda. Rozhodující pen. Skalák. Rozhodčí: Proske - Nádvorník, Vysloužil. ŽK: Keresteš - Gecov. Diváci: 2031. První zápas: 1:0, postoupilo Brno.
Brno: Doležal - Schuster, Košťál, Pernica, Keresteš - Malík (64. Buchta), Zavadil, Šisler, Hyčka (87. Lutonský)- Kroupa (63. Markovič), Skalák. Trenér: Kotal.
Slavia: Černý - Dostál, Gecov, Neves, Nitrianský - Hrubý - Juhar, Lička (27. Škoda), Zmrhal (90. Čonka), Prošek (75. Vyhnal) - Necid. Trenér: Pastoor.
Zbývající odvetné čtvrtfinále:
9. dubna:
18:00 Vysočina Jihlava - Viktoria Plzeň. První zápas: 0:1.
Program semifinále (první zápasy 16. dubna, odvety 30. dubna):
Sparta Praha - Baumit Jablonec
Viktora Plzeň/Vysočina Jihlava - Zbrojovka Brno

Reklama