Hlavní obsah

Víťa má narozeniny... Lavičkova oslava ilustruje, jakou cestu Sparta za rok ušla

Zase jim vyšlo, na co sáhli. Fotbalisté Sparty rychle dohnali dvougólovou ztrátu z Jablonce a po výhře 4:0 postoupili do finále Poháru České pošty. Přesně v den, kdy jejich trenér Vítězslav Lavička oslavil 51. narozeniny a fanoušci mu během zápasu zapívali. „Až jsem měl po těle husí kůži. A kluci mi na hřišti taky zabalili ten nejkrásnější dárek,“ usmíval se oslavenec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička po odvetném semifinálovém duelu Poháru České pošty s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Loni touto dobou ztrácela Sparta sezónu. Nedlouho před Lavičkovými 50. narozeninami doma senzačně remizovala s Jihlavou a v dalším kole prohrála v Liberci. V rychlém sledu pak přišlo pohárové vyřazení s Mladou Boleslaví. „Loňské narozeniny se nepovedly. Ztráta s Jihlavou se v cestě za titulem ukázala jako fatální. Navíc vyřazení z poháru, při němž se zranili hráči Mladé Boleslavi," vybavuje si letenský kouč.

Jeho letošní narozeniny věrně ilustrují, jakou cestu Sparta za rok ušla. Čtyři kola před koncem ligy má mistrovský mečbol a v poháru je ve finále. Může tak zopakovat rok 2007, kdy jako jediný tým v české éře získala double.

Letos si vaše narozeniny užil celý stadión. Diváci vám dokonce zazpívali blahopřání.

Registroval jsem to. Až jsem měl po těle husí kůži. Vážím si přízně fanoušků. Je příjemné, že si vzpomněli. Ale důležité je, že nám dávají důvěru dlouhodobě a povzbuzují v každém zápase. Mají velkou zásluhu na tom, že se nám daří.

Výhrou 4:0 a postupem do finále jste dostal další skvělý dárek, že?

Samozřejmě, kluci mi ho zabalili hezky. Hráli aktivně. A nejen z výsledku, ale i z předvedené hry můžeme mít dobrý pocit.

Hráči prozradili, že vám připravili ještě jeden dárek.

Gratulovali mi již na hotelu před obědem. Dali mi voucher na dobrou večeři s rodinou v jedné luxusní pražské restauraci. Za to jim chci poděkovat.

Bral byste pro finále v Edenu raději Brno, nebo Plzeň?

Nepřemýšlel jsem o tom. Možná se na jejich odvetu ani nepodívám, jen na výsledek, abych věděl, kdo nás čeká.

Naladili jste se postupem do finále na sobotní duel v Teplicích, kde už můžete získat mistrovský titul?

Každý vydařený zápas po povedeném výkonu dává týmu zdravé sebevědomí. Na hráčích pozoruji už delší dobu, že jak se blížíme k cíli, odhodlání a euforie se stupňují. V Teplicích to bude náš první mečbol, který chceme využít.

Jenže co na to Zdeněk Ščasný, exsparťanský trenér Teplic?

Zdeněk je sparťan. Právě on mi dal ligovou možnost. V roce 1998 mě přivedl na asistentský post, když Spartu přebíral po Pepovi Chovancovi. Za hodně mu vděčím, dost jsem se od něj naučil. Proti Spartě se ovšem bude chtít vytáhnout a zahrát nejlepší zápas sezóny.

Nejde jen o titul, míříte na double.

Na hráčích i lidech v klubu je znát, že ho chceme. Od začátku sezóny jsme proklamovali nejvyšší cíle - a teď zbývá jen krůček, abychom si na obě trofeje sáhli.

To je sice hezké, ale Sparta by se především měla po letech vrátit do Ligy mistrů, ne?

Jsme si toho vědomi, na evropské poháry už myslíme. Letošní sezónu jsme začali vyřazením s Häckenem. Postupně se situace stabilizovala, s dobrou hrou přicházely i výsledky a dovedly nás tam, kde stojíme teď. Všechno ale směřuje k Evropě - máme ambice prezentovat se v ní jako dobrý tým. Cesta přes letní kvalifikaci je zrádná, ale chceme to zvládnout.

Reklama

Související témata: