Hlavní obsah

Při pohárovém finále se bude v Edenu fandit jen za brankami! Na Strahově stopli prodej vstupenek

Praha
Aktualizováno

Na hlavní tribunu pražského Edenu se fotbaloví fanoušci při sobotním finále Poháru České pošty nedostanou. Na dlouhou protilehlou rovněž ne. Pokud chcete přesto duel mistrovské Sparty s Plzní na vlastní oči vidět, musíte se spokojit s místem na tribunách za brankami. Za jednou se sejdou sparťanští fans včetně jejich rowdies, za druhou plzeňští. „Museli jsme takové opatření přijmout,“ argumentuje Martin Gregor z tiskového oddělení fotbalové asociace, že před finále nastala skutečně kritická situace.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Poslední exces způsobili sparťanští fanoušci během ligového zápasu v Teplicích.

Článek

Internetový prodej vstupenek na pohárové finále byl sice spuštěn, záhy však skončil. „Dostali jsme závažné a hlavně podložené informace, že lístky hromadně skupují radikální fanoušci z Polska, Slovenska i od nás. Dokonce i ti, kteří způsobili výtržnosti a násilnosti při finále Slovenského poháru začátkem května v Myjavě. Hrozilo, že v Edenu by mohlo dojít ke krajně nebezpečné situaci ohrožující bezpečnost a zdraví diváků," vysvětlil Gregor opatření, k němuž asociace na poslední chvíli sáhla.

Pro kluby jen osm tisíc lístků

Fanoušci Sparty a Plzně tak budou mít přístup pouze na tribuny za brankami. „Každý z klubů dostal čtyři tisíce vstupenek. Prodávají se pochopitelně na jméno, přičemž kupující musí uvést i datum narození. Prostě klasický adresný ticketing," dodal.

Z dvacetitisícové kapacity Edenu tak bude naplněno jen osm a půl tisíce míst. Na hlavní tribunu a dlouhou protilehlou se dostanou jen vyvolení.

„Sponzoři, hosté a partneři asociace a pochopitelně zaměstnanci České pošty, která je sponzorem poháru a má tudíž na vstupenky nárok," nechal se slyšet Gregor.  "A pochopitelně i zaměstnanci integrovaného záchranného systému, tedy policisté, hasiči, záchranáři, pro něž máme vstupenky rovněž nachystané."

Obavy vyvolává i Eden

"Mrzí nás, že vstupenky nejsou k dispozici pro všechny slušné fanoušky, ale momentálně neexistují žádné jiné způsoby a opatření, jak radikální skupiny z předprodeje na rizikové utkání eliminovat. Tato krajní varianta byla přijata pouze kvůli minimalizování možných nepřístojností, nebezpečí a ohrožení zdraví na stadiónu," praví se v prohlášení, které asociace vydala.

Obavy z průběhu finálového duelu se zrodily ve chvíli, kde bylo jasné, že o domácí pohár se utká právě Sparta s Plzní. Zvláště, když se utkání hraje v Edenu, kde neexistují ploty a zábrany zamezující pohybu fanoušků a jejich vstupu na hrací plochu.

Vznikl dokonce opodstatněný strach, aby se zápas v Edenu vůbec dohrál, protože fanoušci se na sociálních sítích domlouvali na společných protestech proti strahovskému vedení a předsedovi Peltovi zejména.

Pelta chce trofej předávat

„Z Pelty se stal nepřítel číslo jedna," přiznal hořce šéf českého fotbalu poté, co rozhodčí začali přerušovat ligové zápasy poté, co na jeho adresu zaznívaly z ochozů vulgarity a urážky.

„Nečekal jsem tak vyhrocenou situaci, natož abych počítal s podobným vývojem," netajil, že je reakcí fanoušků evidentně zaskočený.

Těch sparťanských pak zejména. „Nepochopím ji, protože myslím, že v dějinách Sparty jsem svou roli sehrál. Když jsem na Letnou přišel, měla Sparta 850 miliónů dluhů a já s ní postoupil šestkrát do Ligy mistrů. Nechal jsem tam kus života," doznal Pelta.

Přesto je přichystaný trofej vítěznému mužstvu po pohárovém finále předávat. „Samozřejmě že pohár předávat budu. Ale do Edenu zveme i ministry," nechal pro jistotu otevřenou korunovaci i předávání poháru.

Finále Poháru České pošty mezi Spartou a Plzní se hraje v pražském Edenu v sobotu v 18:45 hodin.

Vypravíte se na finále poháru?
Ano, kroky FAČR mě neodradí
6,3 %
Ne, kroky FAČR mě odradily
34,4 %
Ne, vůbec jsem o tom neuvažoval
59,3 %
Celkem hlasovalo 9950 čtenářů.

Reklama