Hlavní obsah

Spartě nechceme double dovolit, má jasno plzeňský železný muž před finálovu řeží

Radek MalinaSport.czPrávo

Železný muž Plzně chce sezónu vyšperkovat triumfem v domácím poháru. Fotbalový obránce Viktorie Václav Procházka dosud nastoupil k 49 zápasům, odehrál 4205 minut. „Nechci nejnáročnější rok kariéry končit bez trofeje," říká před sobotním finále Poháru České pošty, v němž jeho tým nastoupí v 18:45 v Edenu proti Spartě, která Západočechy sesadila z ligového trůnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Viktorie Plzeň Václav Procházka se rozcvičuje na tréninku před finále Poháru České pošty s pražskou Spartou.

Článek
Fotogalerie

Jak dlouho máte v hlavě finále domácího poháru s ohledem na ligový triumf Sparty?

Z posledních tří zápasů je to jediný, v němž jde o více než jen body. Liga je rozhodnutá, všichni se tedy už pár dnů upínáme k finále. Chceme nad hlavu zvednout nějaký pohár. Liga dopadla lépe pro Spartu, která je naším největším rivalem. Jsme rádi, že s nimi můžeme hrát ve finále poháru.

Pražané si po výborné sezóně hodně věří. Je vaším přáním překazit jim sen o double?

Spíše koukáme na sebe. Chceme sezónu ozdobit velkým triumfem, a pokud to splníme, tak Sparta double mít nebude. Pak by sezóna byla hodně úspěšná.

A pokud domácí pohár neovládnete, bude hodnocena jako neúspěšná?

Dosud je povedená. Hráli jsme skupinu Ligy mistrů, postoupili jsme do osmifinále Evropské ligy a byli blízko čtvrtfinále. Je na nás, abychom ji vyšperkovali.

Pro vás je mimořádně náročná. Nastoupil jste k 49 zápasům. Jak moc vám před finále pomohlo, že jste nehrál ligové utkání kvůli trestu za čtyři žluté karty?

Zápasů bylo tolik, že odpočinek mi přišel hodně vhod. Načerpal jsem síly před nejdůležitějším zápasem závěrečné části sezóny. Nikdy v životě jsem během jediného ročníku tolik utkání neodehrál. Vážně extrémní sezóna.

Cítíte hodně velkou únavu?

V minulé sezóně bylo zápasů rovněž dost, ale letos byla porce obrovská. A nedokážu si představit, že by byla ještě větší. Hráli jsme prakticky non stop, skoro jsme netrénovali.  Hlavně v úvodu jara jsem byl vyždímaný. Teď už se tak unavený necítím. Pomohlo mi, že jsem si odfrknul. I jeden zápas je znát. V minulém ročníku jsem měl navíc třeba drobná svalová zranění, občas jsem zápas nedohrál a vypadnul jsem ze sestavy. Teď se mi všechno vyhýbalo, absentoval jsem jen při trestu za karty.

Jde o důsledek svědomitého přístupu k regeneraci nebo jste musel upravit i životosprávu?

Co nejdříve po každém zápase si vlezu do kádě s ledem, což hodně pomáhá. A den po zápase jdu na masáž nohou, tuhle kombinaci nikdy nevynechám. Člověk musí samozřejmě užívat výživové doplňky při takovém zatížení.

Se Spartou jste se v sezóně potkali dvakrát. Zápas v Plzni skončil 0:0, na Letné slavila Sparta triumf 1:0. Může si váš tým vzít z duelů poučení nebo byla špatná?

Nesmíme hrát jako v prvním poločase na Spartě. Byli jsme ustrašení, hráli bázlivě. Až po přestávce jsme se zvedli a i v deseti si dokázali vytvořit šance. Od toho se musíme odrazit.

Sledoval jste Spartu v průběhu jara při tažení za titulem? Nebudí její forma obavy?

Pokaždé, když jsem čekal, že bude mít v nějakém utkání problémy, zvládla duel s přehledem. V jednu chvíli jsem si naopak myslel, že dohraje ligu bez prohry. Nakonec jednou klopýtla, ale už to bylo ve chvíli, kdy bylo rozhodnuto. Máme sice hodně bodů, ale na Spartu to nestačilo. Proto ji chceme pokořit alespoň v poháru.

V posledním ligovém utkání proti Mladé Boleslavi se Plzeň dostala do prekérní situace a neměla ani jednoho stopera. Nepoznamená výpadek zadáků váš tým pro finále?

Šlo o ojedinělou situaci, nikoliv o dlouhodobý problém. Já chyběl kvůli kartám, kluci se po zdravotních patáliích dali rychle dohromady. Trenér má z čeho vybírat.

Vnímáte, jak moc je napjatá atmosféra kolem zápasu? Nebo si jako hráč informace o možných problémech s diváky vůbec nepřipouštíte?

Informacím o hrozících potížích se nelze vyhnout. Slyšíme je možná více než debaty o zápase samotném. Všude se řeší, jak bude finále vypadat na tribunách, nikoliv na hřišti. Nelíbí se mi to. Věřím, že se zápas dohraje a bude se rozhodovat na hřišti.

Napadlo vás, že by finálový duel mohl zůstat nedohraný?

Nechci si to ani představovat. Byla by přece hrozná ostuda pro celý fotbal, kdyby finále druhé nejvýznamnější domácí soutěže mělo zůstat nedohrané.

Oslovil vás někdo přímo z plzeňských fanoušků, zda je rozumné na finále vyrazit?

Ano. Někdo se mi ptal, jestli bude v bezpečí. Já pro známé zajistil vstupenky na hlavní tribunu, kde jim snad žádné nebezpečí hrozit nebude. Ale doufám, že na žádném z míst stadiónu nebudou diváci v ohrožení a atmosféra bude regulérní.

Fotbalová asociace však kvůli obavám z přítomnosti nežádoucích diváků zastavila prodej vstupenek a věnovala je hlavnímu sponzorovi. Poznamená tento krok atmosféru?

Byl bych nejraději, kdyby dorazilo deset tisíc plzeňských a deset tisíc sparťanských příznivců, pak by atmosféra byla jako při zápasech evropských pohárů. Hráčům se hraje lépe, na fotbal se lépe kouká. Ale nedá se nic dělat.

Pro vás půjde o třetí finále. Triumf jste slavil ještě v dresu Mladé Boleslavi. Jaké jsou vaše vzpomínky na tři roky starý triumf?

Hrál jsem jedno finále se Slováckem proti Ostravě, kdy jsme prohráli. Na druhý pokus jsem dosáhl na tehdy životní úspěch. Duel s Olomoucí dospěl v Jihlavě k penaltovému rozstřelu, v němž jsem neproměnil penaltu. Ale nakonec jsme slavili výhru. Šlo o mimořádný zážitek. Doufám, že na rozstřel nedojde a zápas rozhodneme v náš prospěch v normální hrací době.

Kdo vyhraje Pohár České Pošty?
Viktoria Plzeň
50,7 %
Sparta Praha
49,3 %
Celkem hlasovalo 7540 čtenářů.

Reklama

Související témata: