Hlavní obsah

Bitvy Sparty s Plzní góly škudlí. Teď vyhrajeme 5:4, vyhlásil Horváth před finále

Praha

Gólové hody nečekejte. V sobotu se sice v Edenu střetnou dva nejlepší české fotbalové týmy vyznávající ofenzivu, souboje Sparty a Plzně jsou ovšem v poslední době na branky hodně chudé. V posledních čtyřech vzájemných zápasech padly dohromady jen tři góly, nikdy víc než jeden v utkání. Ani ostře sledované finále Poháru České pošty nemusí být výjimkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán fotbalistů Sparty David Lafata během tréninku před finále Poháru České pošty s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Království za gól, přesněji pohár za gól. Ani takový scénář duelu ve vršovickém Edenu se nedá vyloučit.

„Máme v úmyslu hrát tak, abychom vstřelili víc gólů, ale respektujeme kvalitu soupeře. A podle posledních vzájemných utkání opravdu mohou rozhodovat maličkosti," přikyvuje letenský trenér Vítězslav Lavička.

„Nemyslím si, že pohár bude výrazně jiný než liga. Ve finále to může být taky o jednom gólu," odhaduje David Lafata, kapitán Sparty.

Penalty viktoriáni zahazují, ale nebojí se jich

„Nejlepší pro fanoušky bude, když vyhrajeme 5:4! Všichni budou spokojení, že finále neskončí 0:0," směje se jeho plzeňský protějšek Pavel Horváth.

Domácí pohár už vyhrál šestkrát. Nachystaný je i na penalty, kterých Viktoria v sezóně už několik zahodila. „Já bych se na penaltu klidně přihlásil, ale nejsem na hřišti jediný. Už se nám jich povedlo pár proměnit i neproměnit," poukazuje Horvi, který nemusí být v základní sestavě.

„Víc gólů určitě padne, když budou rozhodovat penalty... Ba ne, věřím, že padne víc branek a nedojde na ně. Penalty jsou vždy loterie. Chceme získat aspoň jednu trofej, která nám v sezóně chybí. A je mi jedno, jestli za výhru 1:0," přemítá plzeňský kouč Dušan Uhrin.

Dohraje se vůbec...?

Vedoucí tým Gambrinus ligy a již jistý mistr se utká s druhým, lepší vyvrcholení si pohár přát nemohl. Vzhledem k napjaté situaci v hledištích a přerušování ligových zápasů však panují obavy, zda se finále vůbec dohraje...

„Jsem pozitivně smýšlející člověk, moc bych si přál, aby se rozhodlo na hřišti. Všechny nás mrzí, co se děje. Drtivá většina jsou slušní fanoušci, snad bude i atmosféra v Edenu pozitivní. Jsem rád, že se podle šéfa asociace Mirka Pelty očekává návštěva důstojná finále," říká Lavička.

„My případná přerušování bohužel na hřišti bohužel neovlivníme, je to v kompetenci jiných lidí. Doufám, že finále bude trvat celých devadesát minut s nastavením, případně penaltami," věří letenský kapitán Lafata.

Ostuda by šla do světa

„Každý rozumný člověk ví, že finále poháru je jednou za rok. A že když se něco semele, budeme za blbce nejen tady mezi sebou, ale i mezinárodně. Je to jen můj názor. Předpokládám, že se nic nestane," upozorňuje Horváth. Zápas je i přes omezený prodej téměř vyprodaný. Vstupenky nakoupily kluby z krajů a okresů. Velkou část lístků dostali také policisté, hasiči a záchranáři. Sparta i Plzeň už mají na prodej poslední desítky vstupenek.

„Pro mě i hráče je to vrchol jara. Myslím, že o hrozících problémech se zbytečně moc mluví. Ve světě jsou na stadiónech různé problémy, my máme fanoušky ukázněné. Věřím, že zvítězí fotbal," doufá Uhrin.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň
Finále Poháru České pošty, sobota 18:45 v Edenu, rozhodčí Zelinka. Přímý přenos vysílá ČT Sport, podrobná on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš - Vácha, Matějovský - Dočkal, Hušbauer, Krejčí - Lafata.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kovařík - Tecl.
Kdo vyhraje Pohár České Pošty?
Viktoria Plzeň
50,7 %
Sparta Praha
49,3 %
Celkem hlasovalo 7540 čtenářů.

Reklama