Hlavní obsah

Olomouc nosí Baníku dál štěstí

OLOMOUC

Před sezónou mysleli na obhajobu titulu, ale brzy ze svých optimistických prognóz museli ubrat. V závěru jara už se fotbalisté ostravského Baníku soustředili jen na finále Poháru ČMFS a vyplatilo se. V úterním klíčovém utkání v Olomouci zdolali Slovácko a na evropské scéně nebudou chybět.

Článek

Na Andrově stadiónu slavili znovu přesně po roce. Loni to ovšem byl triumf v nejvyšší soutěži, Ostravané udělali právě na Hané poslední krok k mistrovskému titulu. Letos získali zase druhou nejprestižnější trofej. "Já to loni prožíval na tribuně, protože jsem byl po operaci slepého střeva a jsem moc rád, že teď jsem si to užil na hřišti. Cítili jsme obrovskou šanci a chtěli ji využít," usmíval se obránce Baníku Zdeněk Pospěch.

Ostravané dali zapomenout na mdlé výkony z druhé poloviny jara, Slovácko se ovšem představilo jako houževnatý soupeř. "Byla to krásná tečka za sezónou. Jsme zklamaní, protože jsme byli blízko, ale také jsme se zachránili přes dvanáctibodový odpočet mezi elitou, takže na velký smutek není místo," říkal záložník Slovácka Richard Dostálek.

Fotbal jako řemen

Byl to fotbal jako řemen a zřejmě klíčovým momentem byl úvodní gól po nádherné ráně Františka Metelky. "Magera mi balón skvěle přiklepl a já to trefil svou slabší levačkou bezvadně. Je to můj největší úspěch, tomuhle se zatím nic nevyrovná. Moc jsme chtěli do Poháru UEFA, pomohli nám k tomu fanoušci, a jsme tam," jásala posila z Opavy.

Slovácko spoléhalo na to, že bude mít víc sil, ale nakonec se neukázalo být zlomové, že Baník odehrál poslední ligový duel se Slavií kompletní, kdežto tým z Uherského Hradiště nastoupil v Mladé Boleslavi téměř s rezervou. "Mysleli jsme si, že ve druhé půli odejdou fyzicky, ale zvládli to. Vzhledem k posledním výkonům v lize jsme si věřili, jenže Baník ukázal svou sílu," vykládal záložník slováckého mužstva Lukáš Jarolím.

Ostravané neponechali nic náhodě. Měli vyrobená černá trička s nápisem "FCB - Vítěz Poháru ČMFS", v šatně připravené šampaňské a po zápase dlouho slavili s fanoušky na moderní obloukové tribuně. "Věděli jsme, oč jde," vykládal kapitán Ostravy Radek Látal a dodal: "Věřil jsem nám, protože jsme hráli aktivně a poučili jsme se také z nedávného ligového duelu." A byl to jeho poslední zápas kariéry? "Je to možné," naznačil Látal.

Reklama

Související témata: