Hlavní obsah

Vyhraje Horváth i sedmé finále? Mistrovská Sparta stojí v cestě

Je zřejmě světovým unikátem - šestkrát hrál finále národního poháru, pokaždé zdvihal nad hlavu vítěznou trofej. Povede se to v sobotu proti Spartě kapitánovi plzeňských fotbalistů Pavlu Horváthovi posedmé?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth během tréninku před finále Poháru České pošty s pražskou Spartou.

Článek
Fotogalerie

„Nemám v tom vůbec přehled, ale asi je to tak. Vůbec bych se nezlobil, kdybych přidal sedmý zářez," culil se lídr Viktorie. Český pohár získal se čtyřmi kluby - dvakrát se Slavií (1997, 1999), dvakrát se Spartou (2007, 2008), s Teplicemi (2003), naposledy na jaře 2010 s Plzní. K tomu se radoval i z českého i portugalského Superpoháru.

„Pocit, že něco vyhrajete, ať jde o cokoli, je skvělý. Pro to budu hrát i v sobotu. Tedy aspoň doufám," podotkl Horváth a otočil se s úsměvem na vedle sedícího kouče Uhrina. Neřekne to, ale na sedmý triumf má zřejmě o to větší chuť, jelikož na opačné straně stojí Sparta. Klub, se kterým se před lety nerozešel v dobrém, tým, který překazil Plzni mistrovskou obhajobu.

„Hrát proti mužstvu, které získalo titul, je největší motivace. Na druhou stranu, sezónu nemůžu brát jen z pohledu Gambrinus ligy, nýbrž v globálu. Byli jsme v Lize mistrů, pokud bychom vyhráli pohár, bylo by to perfektní," uvedl Horváth. Západočeši prahnou po revanši i z pohledu, že poslední tři soutěžní zápasy nevstřelili letenskému celku gól, získali v nich jediný bod. Navíc jarní střet v Praze vyzněl jednoznačně pro Spartu. „Musíme hrát jinak. Jak? Uběhat je a usprintovat," nabídl Horváth recept.

Horváth: Věřím, že problémy s fanoušky nebudou

Finále se v případě nerozhodného výsledku neprodlužuje, dojde okamžitě na penalty. V této disciplíně viktoriáni neexcelují, v sezóně jich neproměnili pět, sám Horváth dvě. „Přihlásil bych se, ale...," zazubil se záložník a očkem mrkl po Uhrinovi.

Duel obchází strach z řádění fanoušků. Kvůli vulgárním urážkám šéfa FAČR Miroslava Pelty bylo v poslední době přerušeno několik ligových zápasů. Neobává se Horváth, že se utkání nedohraje? „Kdokoli se nad tím zamyslí, tak mu musí být jasné, že pokud se něco stane, budeme za blbce nejen v Česku, nýbrž i v zahraničí. Věřím, že problémy nebudou."

Kdo vyhraje Pohár České Pošty?
Viktoria Plzeň
50,7 %
Sparta Praha
49,3 %
Celkem hlasovalo 7540 čtenářů.

Reklama