Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 1:1, na pen. 7:8Sparta slaví double. Triumf v poháru jí naservíroval plzeňský nešťastník Petržela

Aktualizováno

Až penaltový rozstřel rozhodl o vítězi domácího poháru. A dokonce v desáté sérii. V pražském finále po poháru Plzeň už sahala, neboť ještě po dvou minutách nastavení ho díky tečované Řezníkově trefě držela v rukou, jenže Petrželova ruka v šestnáctce a penalta proměněná Hušbauerem poslala sobotní finále Poháru České pošty do rozstřelu. V něm Plzeň jako už tradičně penalty zradily: v rozhodující desáté sérii smolař dne Petržela selhal. Kadeřábek se následně nemýlil a Sparta po zisku titulu slaví i triumf pohárový a tudíž vysněný double.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují vítězství v Poháru České pošty, trofej v rukou kapitána Davida Lafaty.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci Sparty slaví zisk Poháru české pošty.

Fanoušci Sparty oslavují zisk poháru

Atmosféra jako v pelhřimovském krematoriu musela servírovaný fotbal poznamenat. Oba rivalské tábory fanoušků se totiž domluvily, že na protest proti současnému dění na domácí fotbalové scéně zachovají v Edenu třicet minut absolutní klid a slib skutečně svorně dodržely.

Probuzení až po půlhodině

Takže žádné skandování, žádné světlice či dýmovnice a logicky tudíž ani žádný fotbal. Rána Hušbauera přímo do Kozáčikových rukou hned v 7. minutě či pokus Hořavy před naplněním první půlhodiny se totiž moc vážně dát nebraly. Zvláště, když mělo jít od konfrontaci exmistra s novým šampiónem.

Po půlhodině se sice ochozy probraly, explodovaly světlice a prořídlý Eden zavalil i kouř, ale fotbal se v něm dál cudně skrýval. Až když před přestávkou hustý déšť rozptýlil dýmovou clonu, narodily se první šance.

Kovařík zapomenutý po Horváthově trestném kopu u brankové tyče byl ovšem tak překvapený, že ani z kroku nedokázal propasírovat míč za čáru, Lafata při následném protiútoku a centru sice hlavičkoval přesně, ovšem Kozáčik jeho příležitost zmařil.

Sparta srovnala v nastavení

Po půli se fotbal přece jen zmátořil a finále začalo alespoň přípomínat očekávaný vrchol jara. A to přesto, že góly nepřicházely, i když aktivnější a ofenzivněji si počínající Plzeň měla k vedení zase hodně blízko.

To když Vaclík v 54. min. po střetu s Teclem neudržel balón a na Koláře zívala prázdná brána. Stejně jako před přestávkou Kovařík ale i on šancí pohrdl a trefil pouze Hybše.

Čtvrthodiny před koncem se ale Uhrinův přece jen dočkal. Řezník vypálil zpoza šestnáctky, jeho rána byla ve skrumáži před Vaclíkem tečovaná Švejdíkem a skončila u opačné tyče, než ke které skákal sparťanský gólman.

Sparta zareagovala dvojitým střídáním a snahou skóre srovnat, což se jí v nastaveném čase po ruce Petržely a nařízené penaltě skutečně povedlo. Hušbauer totiž pokutový kop s přehledem proměnil, takže o pohárovém vítězi rozhodoval penaltový rozstřel.

Petržela selhal i při rozstřelu

V něm začínal plzeňský Procházka, který přestřelil, zatímco  Vácha si počínal bezchybně. Hořava rovněž, ale Švejdíkovu střelu Kozáčik chytil.

Začínalo se tak vlastně nanovo. Wagner, stejně jako Hušbauer skórovali, Horváth se rovněž nemýlil, Bednář také ne. V páté sérii si s Vaclíkem poradil Kolář a protože  Lafata  byl přesný, šlo se do další série.

Limberský skóroval se stejným přehledem, jako po něm Holek. Plzeňský Řezník a sparťanský Krejčí si počínali rovněž neomylně. Jenže pak nastřelil v osmé sérii Hubník tyč a zdálo se, že Plzeň zase penalty zradí. Jenže Mareček také trefil jen tyč.

Hejda tak nechal plzeňský sen dál žít, stejně jako po něm Přikryl ten sparťanský. Nešťastník Petržela však proti Vaclíkovi selhal stejně, jako v nastaveném čase, kdy zavinil pokutový kop.

V ten moment bylo jasné, že Plzeň prokleté penalty zradí podobně, jako se to stalo mnohokrát v končícím ligovém ročníku.

Kadeřábek to také potvrdil. Penaltu proměnil a Sparta jásala na pohárovým vítězstvím i nad double.

Finále Poháru České pošty
Plzeň - Sparta 1:1 (0:0), na penalty 7:8
Branky: 74. Řezník - 90. + 3. Hušbauer z penalty. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Mencl. ŽK: Limberský, Procházka, Horváth, Petržela, Wágner - Vácha, Mareček. Diváci: 11 752. Poločas 0:0, v normálním hracím čase 1:1, na penalty 7:8.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Procházka, Limberský - Hořava, Horváth - Petržela, Kolář, Kovařík (90. + 1. Hubník) - Tecl (89. Wágner). Trenér: Uhrin ml.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Hybš (77. Bednář) - Vácha - Dočkal (77. Přikryl), Hušbauer, Matějovský (66. Mareček), Krejčí - Lafata. Trenér: Lavička.

Reklama