Hlavní obsah

Už na podzim chce mít Pelta fotbalové fanoušky pod kontrolou

Jedno první muž českého fotbalu slíbil. A veřejně. Už na podzim chce mít fanoušky pod kontrolou. Alespoň nejradikálnější a nejproblémovější z nich. „Budu se snažit uspíšit pilotní projekt, abychom ho mohli nastartovat už na podzim,“ hlásil Miroslav Pelta v nedělním odpoledni v Otázkách Václava Moravce na ČT 24. „Registrace fanoušků by pak měla být dokončena do července příštího roku, aby mohla být využívána v další ligové sezóně,“ plánoval před televizními kamerami a nedělal tajnosti s tím, že nejproblémovější jsou v jeho očích fanoušci ostravského Baníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Sparty během utkání Finále Poháru České pošty.

Článek
Fotogalerie

Popel si na hlavu nesypal. A nějaké pokání či sebereflexe od Pelty rovněž nezazněla. „Z kauzy, jež vznikla při zápase Ostravy se Spartou a kterou jsme chtěli řešit, vznikl vedlejší produkt. Vulgární skandování vůči mé osobě, jež je nepříjemné mně a rodinným příslušníkům ještě víc," zdůvodňuje si Velký čáp, jak je nejvyšší představitel českého fotbalu v zákulisí nazýván, vlnu nevole, jež se proti němu zvedla.

Zbraň, kterou zneužili fanoušci

Graduje v urážkách a vulgaritách na Peltovu adresu, jejím důsledkem bylo i přerušování ligových zápasů.

„Chtěli jsme dát delegátům a rozhodčím zbraň, aby mohli proti útokům na osobní integritu zasáhnout, jenže tuto zbraň zneužili fandové," vysvětluje si, proč protesty proti jeho osobě neutichají.

Zazněly samozřejmě i při sobotním finále domácího poháru v pražském Edenu mezi Plzní a Spartou, kde tábory příznivců obou klubů nejprve zachovávaly svorně třicetiminutové ticho, aby se teprve v dalším průběhu střetnutí projevily. A to přesto, že na hlavní tribunu i protilehlou mohli jen vyvolení, neboť na Strahově zastavili prodeje vstupenek, jimiž následně podarovali hasiče, policisty, záchranáře, anebo které adresovali klubům do krajů.

„Jedna věc jsou vulgarity, druhá ničení majetku, k němuž v Edenu nedošlo," pochvaloval si Pelta průběh finále a dokonce i nad návštěvou se rozněžnil.

Návštěvu na finále si pochválil

„Vstupenky jsme přestali prodávat přes internet proto, že jsme měli indicie o tom, že je skupují radikální skupiny fanoušků. Proto jsme je distribuovali přes naše kanály, Nakonec přišlo dvanáct tisíc lidí, což je nejvyšší návštěva na finále v historii."

Že i tak tisíce rozdaných vstupenek zůstaly nevyužity? Že stadión zíval prázdnotou? Že z osmnáctitisícové kapacity bylo podle oficiálního sdělení prodáno 11 752 lístků?

„Mimořádně špatné počasí," snažil se hájit Pelta. „A také plzeňské sektor, do něhož Viktoria ze čtyř tisíc lístků prodala jen dva a půl tisíce."

Jedno však přece jen byl nucen uznat. „V minulosti jsme podcenili problematiku bezpečnosti na ligových stadiónech. Dělali jsme kompromisy, snižovala se kapacita ochozů, udělovali jsme nejrůznější výjimky," uznal šéf českého fotbalu, podle něhož se nyní právě tyto otázky stanou prioritou.

„I přesto, že jde o hodně nákladnou záležitost, která si vyžádá na sto miliónů korun. Peníze na tyto investice máme ale připraveny. Dáme je ze STESu, využijeme financí z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, budeme chtít, aby na nich participovali i města a vlastníci stadiónů," naznačil Pelta, odkud by peníze investované do bezpečnosti na ligových stadiónech měly přijít.

Zmírní Peltova dohoda s fanoušky atmosféru na stadiónech?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 6118 čtenářů.

Reklama