Hlavní obsah

Horváth: Nechápu, proč hrajeme se Spartou o Superpohár, když my žádnou trofej nezískali

Praha

Netajil, že z konfrontace se Spartou je tak trochu rozpačitý. „Nechápu, proč s ní o Superpohár hrajeme, když jsme v uplynulé sezóně žádnou trofej nezískali,“ dumal kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth před pátečním odpoledním zápasem na pražské Letné. „Snad aby se dodržela tradice. Anebo abychom i my nějaký pohár získali,“ dodal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Pavel Horváth během finále Poháru České pošty se Spartou.

Článek

Hned třikrát se v uplynulé sezóně Plzeň se Spartou utkala a ani jednou nad ní neměla navrch. A rok předtím také ne. Už po dvě sezóny mluví v konfrontaci největších rivalů českého fotbalu statistiky pro letenský tým.

„Tak to jsem si fakt neuvědomil. Ale jsou delší série, v tomto případě jde o čtyři pět zápasů," nijak Horvátha řeč čísel nevyvedla z míry. Natož aby na něho působily reminiscence na květnové finále českého poháru, v němž jeho tým už držel trofej v rukách, aby o ni v samém závěru přišel. Minutu před koncem Viktoria dopustila, aby Sparta vyrovnala, penaltový rozstřel poté nezvládla.

„Měli jsme prostě Smolíčka, protože finále poháru nám vyšlo nejlépe ze všech vzájemných zápasů. Byli jsme lepší, vítězství jsme si zasloužili, ale v poslední minutě jsme vyrobili chybu a při rozstřelu pak byli nešťastní," glosoval partii, která rozhodla o tom, že Plzeň vyšla v sezóně naprázdno.

V pátek odpoledne má možnost Spartě prohru vrátit a alespoň ex post bilanci napravit. „Nechceme jí nic vracet. Sparta měla minulou sezónu úspěšnější, jenže teď je tady nová, do níž chceme vstoupit vítězně my, abychom trofej získali " bere kapitán Viktorie duel se Spartou s nadhledem, protože i pro něho představuje Superpohár spíše generálku na sezónu, jež se rozběhne naostro příští víkend.

V kvalifikaci Ligy mistrů Spartě přeje

Ale že by snad mělo vzájemné střetnutí vypovědět něco o tom, jak silné do ní oba celky vstoupí a jak jsou rozloženy síly na domácí scéně?

„Sezóna je příliš dlouhá, než aby měl jeden zápas podobnou vypovídající hodnotu. Každý mančaft si v jejím průběhu projde krizí a bude tudíž daleko podstatnější, jak se s ní vyrovná a kolik bodů poztrácí," namítá Horváth.

V porovnání s jeho Plzní jistou výhodu Sparta přece jen má. Anebo nevýhodu, jak se to vezme. Sezóna pro ni začala už v úterý kvalifikací o Ligu mistrů s estonským Tallinnem, což v kombinaci se Superpohárem a domácí soutěží představuje docela našlapaný program.

„Sparta má dost široký kádr, aby tyto zápasy zvládla. My loni také nebrečeli, že hrajeme kvalifikaci o Champions League a Superpohár navrch. Vždyť účast v evropských pohárech představuje cíl, za nímž se celou sezónu ženeme, takže jaképak stesky? Ostatně i my do Evropy vstoupíme, takže nás podobná zátěž rovněž čeká," připomínal páteční los třetího předkola Evropské ligy a Ligy mistrů.

„Jasně že Spartě v kvalifikaci přeju. Doufám, že s ohledem na postavení a koeficient českého fotbalu se bude dařit jí, stejně jako nám. Pro oba kluby, stejně jako pro všechny české fanoušky by bylo jen dobře, kdyby se obě mužstva dostala do skupinové fáze a hrály u nás zase přední evropské celky," nijak neskrýval Horváth na prahu nové sezóny své pohárové přání.

Který tým získá v pátek Superpohár?
Sparta Praha
51,2 %
Viktoria Plzeň
48,8 %
Celkem hlasovalo 4873 čtenářů.

Reklama

Související témata: