Hlavní obsah

Role outsidera nám sedí. Chceme náplast na bídnou sezónu, říká liberecký kapitán Pavelka

Liberec

Zažil parádní libereckou jízdu v Evropské lize během minulé sezóny. Jako kapitán byl David Pavelka i u trápení týmu zpod Ještědu v letošním ligovém ročníku, kdy se spoluhráči dlouho bojoval o udržení mezi elitou. Bídná sezóna však může mít pohádkové zakončení v podobě místenky v předkole Evropské ligy, kam Slovan posune vítězství ve středečním finále Poháru FAČR s Jabloncem. „Jednalo by se o velkou náplast na těžkou sezónu," má jasno kapitán modrobílých.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník David Pavelka během odvety 2. předkola Evropské ligy proti Košicím.

Článek

V jakém rozpoložení váš tým do finále vstupuje?

Cítíme, že Jablonec je jasný favorit. My jsme se v průběhu celé sezóny do role favorita v mnoha zápasech nedostali. Možná nám daný stav bude vyhovovat. Když se od nás nic nečekalo a šli jsme do zápasu jako outsider, dokázali jsme urvat dobrý výsledek.

Při dvou vzájemných zápasech v sezóně jste Jablonci podlehli. Jsou předešlé duely velkým poučením směrem k finálové bitvě?

Některé pasáže zápasů jsme zvládali dobře, ale Jablonec nakonec ukázal kvalitu. Ale rozhodující skutečností bylo, že jsme nedokázali ani jednou vstřelit gól. V Jablonci jsme přitom ani neměli kloudnou šanci. Tudíž hlavní je, abychom zlepšili ofenzivu.

Do zápasu vstoupíte s vědomím, že jste klíčový úkol splnili a nejvyšší soutěž  zachránili. Očekávání nejsou veliká. Zato Jablonec je pod velkým tlakem. Jde o vaši výhodu?

Záchrana nám psychicky určitě pomohla. Za celou sezónu bychom si Evropu ani nezasloužili. Ale když už jsme došli tak daleko, nechceme šanci promarnit. Nicméně je jasné, že z dlouhodobého kontextu je soupeř jasným favoritem.

Co by po sezóně ve znamení boje o záchranu představovala účast v předkole Evropské ligy?

Šlo by o motivaci do další sezóny, pro celý klub. Vrcholící sezóna představovala velkou facku, ale měli jsme štěstí a podařilo se nám zachránit. Je to poučná sezóna. Vítězství by bylo obrovskou náplastí pro celý klub i fanoušky na bídnou sezónu. Žene nás motivace rozjet něco nového.

Na liberecké straně je řada hráčů, kteří nastupovali v evropských pohárech. Může pro vás jít o jistou výhodu pro utkání, v němž vítěz bere vše a všechny ostatní výsledky nehrají žádnou roli?

Myslím, že rozhodovat budou detaily. Při vzájemném utkání s Jabloncem doma jsme inkasovali po standardce a venku dvakrát po nedorozumění mezi našimi hráči. Těchto drobností, pro výsledek však klíčových, se musíme vyvarovat. A také být hladovější a agresivnější, protože kvalita je na straně Jablonce.

Který tým vyhraje Pohár FAČR?
Jablonec
57,6 %
Liberec
42,4 %
Celkem hlasovalo 1134 čtenářů.

Reklama