Hlavní obsah

Účast v Evropě byla pro Liberec nutností, tvrdil po penaltové loterii kouč Vavruška

Jeho svěřenci brečeli, on zklamání také neskrýval. Aby ne, když Jablonec byl pohárovému triumfu neskutečně blízko. Čtyři, pět minut ho od zisku trofeje v mladoboleslavském finále dělilo. „Penalty jsou loterií, která nejde natrénovat. Problém byl ale v tom, že jsme si měli jednobrankové vedení pohlídat. Zvláště, když do konce scházely jen minuty,“ hlesl jablonecký kouč Jaroslav Šilhavý, na němž bylo patrné, jak těžce nese, že se jemu i hráčům trofej rozplynula před očima.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér David Vavruška s trofejí pro vítěze domácího poháru po úspěšném boji jeho svěřenců s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

„Mrzí to. A hodně. Třikrát jsme letos s Libercem hráli, ani jednou neprohráli, přesto jsme pohár nezískali. Proto zklamání a slzy," přiznával trenér Šilhavý, když od prvního muže českého fotbalu a jabloneckého majitele v jedné osobě Miroslava Pelty převzal stříbrné medaile.

Jen stříbrné, i když ty zlaté drželi už téměř v rukách.

„To proto, že jsme si po změně stran počínali pasivně, nepodrželi míč ani vpředu, ani ve středu hřiště, pouze bránili a chtěli uhájit jednogólové vedení," posteskl si Šilhavý. „Záměr to nebyl, i když někdy se i tak dá zápas dohrát."

Jenže jeho Jablonec ho zdárně nedohrál. Střídající Bakoš poslal finále do penaltového rozstřelu a v něm měl navrch Liberec.

„Byl jsem stoprocentně přesvědčen, že ho kluci zvládnou. Už fakt, že zápas neskončil 1:0 a že jsme vyrovnali, představoval naši výhru. A pro Jablonec samo sebou nevýhodu. Psychickou určitě, protože jeho hráči už pohár drželi a najednou na ně čekaly penalty," tvrdil liberecký kouč David Vavruška, že si byl před penaltovou loterií vítězstvím jistý.

Evropské poháry nutností

„A vítězstvím zaslouženým, protože druhá půle byla v našem podání velmi dobrá a hned v úvodu jsme měli tři stoprocentní šance, kdy jsme mohli skóre otočit. Luckassen, Delarge, Breznaník," jmenoval promptně tři své svěřence, kteří ovšem selhali.

Bakoš byl jiný borec. S chladnokrevností až neskutečnou stav vyrovnal, nabídl svému týmu penaltový rozstřel a tím vlastně i cestu do pohárové Evropy.

„Bylo pro nás nutností se do ní dostat. Vůči majiteli i vedení klubu. Liberec je na evropské poháry zvyklý, takže čtrnáctá příčka v lize ho uspokojovat nemohla. Pohárové finále tudíž představovalo naši poslední šanci," připomínal Vavruška.

Reklama