Hlavní obsah

Sparta - Liberec 2:0Sparta zvládla tvrdou odvetu s Libercem a slaví postup do semifinále MOL Cupu

Praha
Aktualizováno

Góly Jiráčka a Fataie zajistily pražské Spartě výhru 2:0 nad Libercem v odvetě čtvrtfinále MOL Cupu. Tento výsledek stačil Pražanům k postupu mezi nejlepší kvarteto, u Nisy prohráli 1:2. Nervózní utkání orámovalo několik tvrdých zákroků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Záložník Sparty Petr Jiráček se raduje z gólu, který vstřelil Liberci.

Článek

Spekulovalo se, že vzhledem k reprezentačnímu srazu vyrukuje na Slovan „béčková" sestava, nicméně kouč Sparty Zdeněk Ščasný postavil od začátku hned trojici hráčů, kteří absolvovali část úterní přípravy ve Švédsku. Stopera Jakuba Brabce a záložníky Martina Frýdka s Josefem Šuralem. Navíc místo zraněného Ondřeje Zahustela naskočil po půlhodině Bořek Dočkal. Nebyli v jednoduché situaci, neboť ze Stockholmu s národním týmem přiletěli v noci na středu, do postele se dostali až nad ránem. Ani na lavičce naopak nebyli Ladislav Krejčí, Costa, Lukáš Mareček a Lukáš Juliš.

Než se domácí dostali do obrátek, mohl Liberec dvakrát udeřit. Nejprve v 5. minutě se zjevil v solidní šanci agilní Egon Vůch, jenže zakončil nepřesně. Stejně se vedlo v 16. minutě Danielu Bartlovi. Vnikl do velkého vápna, zasekávačkou se zbavil jednoho ze sparťanů, levačkou však vypálil slabě.

Následující pasáž, v níž bylo k vidění několik tvrdých zákroků, ukončila paráda Petra Jiráčka.

Jiráček se trefil pod břevno

Po akci na levé straně si vyžádal přihrávku od Konatého a z hranice pokutového území z jedné trefil parádně pod břevno. Byl to Jiráčkův třetí gól v letošním MOL Cupu, zatímco v lize na první branku v dresu Sparty stále čeká.

Na další zajímavé situace se čekalo až do druhého poločasu. Ten začal náporem Severočechů, kteří dvakrát pálili z nadějných pozic. Jejich střely pokaždé domácí zblokovali. V 56. minutě podnikla Sparta rychlý protiútok, Konatému vzal gólovou radost výtečným zákrokem brankář Václav Hrubý.

O dvě minuty později už hosté zvedali ruce nad hlavu, dorážku Vladimíra Coufala z dvou metrů ovšem zázračně vyrazil gólman Miroslav Miller. V 75. minutě mohl definitivně rozhodnout Fatai, ale neuvěřitelně minul prázdnou branku. Brzy však složil úspěšný reparát, když po samostatném úniku překonal Hrubého. V samém závěru nervózního duelu, v němž se pořádně jiskřilo, orazítkovali hosté tyč! Sparta ale nakonec výhru 2:0 uhájila a s necelými třemi tisícovkami diváků oslavila postup.

Semifinále, do kterého se už dříve kvalifikovaly Plzeň, Jablonec a Mladá Boleslav, se losuje ve čtvrtek ve 13 hodin.

Odvetné utkání čtvrtfinále MOL Cupu:
Sparta Praha - Slovan Liberec 2:0 (1:0)
Branky: 27. Jiráček, 80. Fatai. Rozhodčí: Jech - Urban, Kotalík. ŽK: Frýdek, Kováč, Lafata, Mazuch - Sackey, Hovorka, Breite, Bakoš. Diváci: 2907. První zápas 1:2, postoupila Sparta.
Sparta: Miller - Brabec, Kováč, Mazuch - Zahustel (28. Dočkal), Šural (55. Lafata), Jiráček, Matějovský (83. Sáček), Frýdek - Konaté, Fatai. Trenér: Ščasný.
Liberec: Hladký - Coufal (81. Luckassen), Hovorka, Pokorný, Sýkora - Bartl, Folprecht, Breite, Sackey (72. Bakoš), Vůch - Rabušic (81. Bartošák). Trenér: Trpišovský.

Reklama