Hlavní obsah

O Pohár ČMFS se utká Sparta s Baníkem

PRAHA

Ve finále Poháru ČMFS se utkají fotbalisté Sparty a Baníku Ostrava. Pražané v úterním semifinále porazili na Letné Brno 2:0, Baník stejným výsledkem přehrál na Bazalech druholigový Hradec Králové. Finálový duel, který zajistí novému majiteli poháru vstupenku do pohárové Evropy, se uskuteční v pátek na trávníku mistrovského Liberce.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Fotbalisté Sparty oslavují gól vstřelený Brnu v semifinále Poháru ČMFS.

Článek

Jestli někdo čekal, že sparťané vletí na soupeře, aby odčinili sobotní ostudu, pak v úterý se na Letné dočkal jen splnění postupového cíle. Nasazení však bylo proti betonujícímu soupeři větší.

"Byli jsme lepší, ale máme za sebou jen tu lehčí polovinu cesty k trofeji a postupu do pohárové Evropy," konstatoval po utkání trenér Sparty Stanislav Griga. "Kritika na hráče přeci jenom zapůsobila," dodal.

Úvodní tlak Sparty přinesl jen srážku Doška se Sivokem, kterou naštěstí oba přežili bez úhony. Zuby nehty bránící hosté si pohlídali všechny pokusy domácích o finální přihrávku i střelbu. V útoku však byli také neškodní.

Lejsalovu pozornost vyzkoušel v první půlhodině jen Došek, Sparta byla v koncovce nemohoucí. Nudu na trávníku si zpestřovaly fanoušci obou klubů vzájemným urážením. Vytrhl je z ní až Lustrinelli gólovou tečí po střele Zabavníka a rohovém kopu Kóni. Lejsal si pak poradil s volejem Pospěcha.

Po změně stran domácí zvýšili obrátky, ale střelecky se prosazovala jen obtížně. Až po rychlé akci, na jejímž začátku byl Lustrinelli, protlačil míč do sítě Kóňa. Další střelecké pokusy už cíl nenašly. Zápas se dohrával v průtrži mračen. "Sparta byla lepší, než mi, nepustila nás do ničeho," lakonicky konstatoval kouč hostí Josef Mazura.

Baník dosáhl finálového hattricku

Dva góly střelce Varadiho rozhodly o výhře fotbalistů Baníku v semifinále Poháru ČMFS nad druholigovým Hradcem Králové. Ostravané jsou tak ve finále potřetí v řadě a v pátek se v duelu se Spartou v Liberci pokusí obhájit trofej i postoupit do Poháru UEFA.

"Jsme spokojeni, vyšel nám závěr ligy i poháru. Ve finále se může stát cokoliv, chceme ovšem moc pohár získat," poznamenal trenér vítězů Pavel Hapal.

Baník se vrhnul do útočení, jenže pozorná obrana Hradce odolávala. S centry si stopeři hostů věděli rady až do 15. min., kdy Střihavka posadil balón na hlavu Varadiho, který se zblízka nemýlil. Hradec dlouho nebyl nebezpečný. "Zbytečně jsme se Baníku lekli. Až po pauze se to zlepšilo, vrátili jsme se ke kombinačnímu fotbalu, ale bohužel stejně jako ve druhé lize jsme v šancích nedávali góly," řekl kouč Hradce Karel Krejčík.

Ostravany trefa uklidnila, dál drželi míč na kopačkách a Ottmar až na brankové čáře kryl hlavičku Střihavky. Hosté po přestávce útočili víc, v 79. min. mohl srovnat Rezek, Raška mu však jeho tutovku kryl a vzápětí vyrazil i pokus Karnaye. Postup favorita stvrdil Varadi v nastavení, kdy využil zaváhání brankáře Ottmara. "Dlouho jsme čekali na druhý gól a asi se na nás projevila tíha odpovědnosti. Naštěstí jsme to zvládli," dodal jen Hapal.

Sparta Praha - 1. FC Brno 2:0 (1:0)
Branky: 38. Lustrinelli, 63. Kóňa. Rozhodčí: Paták - Novák, Pospíšil. ŽK: Lustrinelli, Řepka, Došek - Zelenka, Baláž, Černý, Besta. Diváci: 3016.
Sparta: Blažek - Zabavník, Řepka, Lukáš, Kadlec - Kóňa, Sivok (79. Hašek), Kolář (77. Jungr) - Pospěch, Došek, Lustrinelli (80. Matušovič). Trenér: Griga.
Brno: Lejsal - Baláž, Schuster, Trousil, Siegl - Partyš, Černý, Pavlík, Besta - Simr, Zelenka (59. Mezlík). Trenér: Mazura.
Baník Ostrava - Hradec Králové 2:0 (1:0)
Branky: 15. a 90.+3 Varadi. Rozhodčí: Adámek - Wilczek, Chytil. ŽK: Varadi - Plašil. Diváci: 3714.
Ostrava: Raška - Hoffmann, Klimpl, Besta, Čoupek (83. Lesák) - Rajtoral, Bystroň, Lukeš (73. Slončík), Tomašák (59. Žůrek) - Střihavka, Varadi. Trenér: Hapal.
Hradec Králové: Ottmar - Kaplan, Filip, Rolko, Jůn - Jiroušek, Karal (21. Černý), Šmarda, Rezek - Semerák (81. Karnay), Kowalczyk (46. Plašil). Trenér: Krejčík.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články