Hlavní obsah

Nebýt v pohárové Evropě by byla ostuda, tvrdil sparťan Blažek

LIBEREC

Fotbalisté Sparty si nakonec Pohár UEFA přece jen zahrají. V pátek udolali pasivní ostravský Baník v libereckém finále Poháru ČMFS až v penaltovém rozstřelu, ale vítězství pro ně bylo vstupenkou do Evropy.

Článek

"Nejtěžší bylo devadesátiminutové čekání na gól, kdy jsem byl absolutně bez práce. Pak to byla loterie, ale naštěstí to dopadlo, jak mělo. Nebýt v pohárové Evropě by pro nás byla ostuda," vykládal brankář Sparty Jaromír Blažek, zatímco jeho spoluhráči v červených tričkách, vyrobených pro tuto příležitost, křepčili v kabině a zpívali sparťanské chorály.

Pražané se ale v závěru strachovali, zda jim štěstí bude přát. Celý zápas bušili na ostravskou obranu, ovšem bez úspěchu. "Pět minut před koncem Tomáš Řepka nahlas povídal, že má strach, aby nás ty zahozené šance nestály vítězství," vykládal spokojený kapitán Sparty Tomáš Sivok a viditelně si pak oddechl: "Modlil jsem, že pokud Bůh existuje, pak vyhrajeme."

Baník chtěl dovést zápas do penaltového rozstřelu, za devadesát minut neohrozil gólmana Blažka, byť je hnala do ofenzívy víc než tisícovka jejich fanoušků. Ovšem ani ošidné penalty nakonec Ostravané nezvládli. "Bylo to o štěstí. Sparta měla víc šancí, bohužel své dva nejlepší zápasy jara asi odehrála s námi. Na Bazalech v lize a teď ve finále poháru," posteskl si v duelu vynikající ostravský gólman Martin Raška.

Slončík smutným hrdinou

Penaltový rozstřel měl své hrdiny. Tím smutným byl zkušený záložník Baníku Radek Slončík, jehož pokus skončil na tyči. "Počkal jsem na pohyb gólmana, pak poslal balón na druhou stranu, ale moc jsem přitlačil," vykládal. Nervózní nebyl, ostatně Baník penalty v tréninku zkoušel. "Já i Lukáš Magera jsme dávali, teď to nevyšlo. Je to velká loterie a nám v pravou chvíli nepřálo," konstatoval.

Rozhodující pokutový kop proměnil střídající sparťan Ondřej Herzán, který spálil ve druhém poločase asi největší šanci Pražanů. "Byla stoprocentní. Balón mi šel na levou nohu, kterou jsem kvůli zranění hrozně dlouho nekopal. Ale nechci se na to vymlouvat," vykládal Herzán a dodal: "Vím, že spravedlnost existuje, tak jsem se hlásil na penaltu."

Pátý pokus Herzán proměnil, a tak zahozená penalta nemusela mrzet sparťana Kóňu a čtyři možnosti ani smolaře Zdeňka Pospěcha. "Bál jsem se, že jsem to zazdil," uvedl bývalý hráč Ostravy, který už obléká dres Sparty, a dodal: "Pokusíme se v Poháru UEFA napravit pošramocené jméno Sparty, i když takovou prestiž jako Liga mistrů nemá."

Reklama

Související témata: