Hlavní obsah

Fenomén Opava táhne Vrbův učeň. Pomohl mi kopanec, přiznává

Praha

Je stále trenér začátečník. Přesto už stihl triumf v poháru a utržil několik kopanců. Po jednom z nich zmizel z profesionálního fotbalu, rok strávil u dorostu pražské Dukly. Angažmá mezi mládeží mu otevřelo oči, ujasnil si spoustu věcí. Teď je Roman Skuhravý v kurzu, druholigovou Opavu dovedl senzačně do finále MOL Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Roman Skuhravý.

Článek

„Úspěch nás těší, na euforii ale není prostor. Řekli jsme si, že jsme profíci, že to oslavíme až po sezóně. Druhá věc je, že jsme zatím nic nevyhráli," říká Skuhravý, jenž domácí pohár už dvakrát vybojoval s Jabloncem. Jednou jako hráč, jednou jako trenér.

Vítězné semifinále s Mladou Boleslaví (2:0) dohrával Skuhravý v hlavě do čtvrtečního rána, dopoledne byl se svými svěřenci znovu na hřišti. Za sebou mají báječnou jízdu: v MOL Cupu vyřídili kvarteto prvoligových týmů (Slovácko, Plzeň, Brno, Boleslav). Pokud ve finále (17. května v Olomouci) porazí Zlín, stanou se nesmrtelnými. Evropská liga v Opavě, to by byla věc!

„Užíváme si to. Náš cíl je ale jiný – postup do ligy. Klíčová je sobota: Baník hraje na Žižkově, my s Táborskem. Pokud bychom náskok Ostravy stáhli, ještě by byla šance," uvádí Skuhravý, jehož celek ztrácí na druhý Baník šest kol před koncem pět bodů. K naplnění snu dostal od klubového vedení tříletou lhůtu. K dobru má ještě dvě sezóny.

„Klub musí mít pokoru. Chceme být na ligu připraveni, mít svoji tvář. Mužstvo se pořád učí," podotýká Skuhravý.

Totéž platí o něm. Přestože z pozice trenéra učedníka, který před čtyřmi lety přebíral Jablonec, ušel kus cesty. „Pomohl mi kopanec v Jablonci, kde to po počátečních úspěších přestalo fungovat. I ten následující ve Varnsdorfu, kde jsem skončil po půl roce. Hodně vděčím i Dukle. Uvědomil jsem si tam, jakým způsobem chci dělat fotbal. Jeho krása je v kombinačním, útočném stylu," tvrdí 42letý kouč, který v minulosti naslouchal radám top trenérů v čele s Pavlem Vrbou, jehož pohled na fotbal mu je nejbližší.

Loni v létě vyšel vstříc opavské výzvě. Tamní vzduch mu jednoznačně svědčí. S týmem, který v uplynulém ročníku skončil jedenáctý, útočí na postup. A dovedl ho do finále domácího poháru.

„Finále je dílčí úspěch. Daleko víc si vážím toho, že pracujeme tři čtvrtě roku na něčem, co může fungovat. Jsem zvědavý, kam se to všechno může posunout," dodává Skuhravý.

Reklama

Související témata: